~ Ορθόδοξη Θεολογική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Ι.Μ.Δ. ~

Η ιστοσελίδα βρίσκεται υπό αναβάθμιση.

Κληρονομία τ.6 τεύχ. Α Ιανουάριος 1974

Κληρονομία, Τόμος 6, Τεύχος Α΄, Ιανουάριος 1974, σσ. 225

Το Τεύχος αυτό περιλαμβάνει εννέα (9) Μελέτες, σημαντικές Βιβλιοκριτικές και τα Χρονικά της εποχής.

Ο Nik. Afanassiefασχολείται (γαλλιστί) με ένα σημαντικό θεολογικό πρόβλημα που αφορά την ύπαρξη ενιαίας ευχαριστιακής σύναξης σε κάθε πόλη, και εκφράζει την ενότητα της αρχαίας εκκλησίας. Αναλύει την έννοια της «κατ’ οίκον εκκλησίας» -όχι με την έννοια της ‘οικιακής εκκλησίας’ αλλά της τοπικής εκκλησίας, η οποία συγκεντρώνεται εντός μιας οικίας. Αργότερα οι πρεσβύτεροι έρχονται να λύσουν το πρόβλημα του μεγάλου πλήθους των χριστιανών με τη λειτουργία διαφόρων λειτουργικών κέντρων, όπου τελείται η ευχαριστία στο όνομα του τοπικού επισκόπου. 

OW. Schneemelcher μελετά (γερμανιστί) την «κωνσταντίνειο εποχή», έκφραση η οποία δημιουργήθηκε τον 13ο αιώνα στην προτεσταντική θεολογία ως έκφραση μιας κριτικής διάθεσης απέναντι της συγχρόνου εκκλησίας. Η έρευνα του 4ου αιώνα αποδεικνύει ότι ο όρος αυτός περιέχει αναχρονιστική κριτική της συγχρόνου εκκλησίας με την παραποίηση της πραγματικής ιστορικής κατάστασης της εκκλησίας κατά τον αιώνα του Κωνσταντίνου.

O Ger. Zaphiris μελετά τη γνώση του Θεού, σύμφωνα με την πατερική σκέψη του αγίου Αθανασίου Αλεξανδρείας. Η αρμονία του κόσμου αποκαλύπτει την εσωτερική σχέση της δημιουργίας μετά του Δημιουργού. Για αυτό ο άνθρωπος και ο κόσμος δεν μπορούν να νοηθούν άνευ αναφοράς προς τον θεό, γιατί αποτελούν την «επιφάνεια» του φιλάνθρωπου σχεδίου Του.

OM. Aubineau  ερευνά (γαλλιστί) διάφορα χρυσοστομικά κείμενα στα χειρόγραφα Δοχειαρίου 12 και κουτλουμουσίου 29,30,54,55 κατά το πρότυπο της σειράς « CodicesChrysostomiciGraeci».

HΧρ. Μαυροπούλου-Τσιούμη μελετά επίσης χειρόγραφο της Ι.Μ. Βατοπαιδίου υπ’ αρίθμ. 762, το οποίο ανανφέρεται στην « επουράνιο Ιερουσαλήμ».

Oκαθηγητής A. Tachiaosερευνά (γαλλιστί) την ησυχαστική κίνηση την τελευταία δεκαετία του 14ου αιώνα, μια δύσκολη περίοδο γιατί έχουμε την αυξανόμενη τουρκική επεκτατική πολιτική στο Βυζάντιο και τα νοτιοσλαβικά κράτη. Κυρίαρχη θέση της ησυχαστικής κίνησης διαδραματίζει ο πατριάρχης Φιλόθεος Κόκκινος, ο οποίος, εν ονόματι των ησυχαστικών του πεποιθήσεων, χαράσσει ιδιάζουσα πολιτική έναντι των αυτοκεφάλων σλαβικών εκκλησιών.

ODavidBalfour μας δίδει ένα συμπληρωματικό κατάλογο χειρογράφων, τα οποία περιέχουν γνωστά έργα του Συμεών, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης.

OKallistosWare σκιαγραφεί την εντυπωσιακή πορεία του Μητροπολίτη Φιλαρέτου της Μόσχας (1782-1867) και παραθέτει αδημοσίευτα λειτουργικά κείμενά του.

Τέλος, ο Mitr. StilianosHarkianakis μελετά (γερμανιστί) την ενότητα της Εκκλησίας ως δυνατότητα αποστολής της στο σημερινό κόσμο, η οποία απορρέει από την ίδια την ουσία του Θεού, και απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της αποτελεί η αγάπη, η αλήθεια και η ελευθερία.

Ακολουθούν παρουσιάσεις διαφόρων βιβλίων και το αναλυτικό Χρονικό του Β’ Θεολογικού Συνεδρίου της Ορθόδοξης Θεολογικής Εταιρείας της Αμερικής, Νέα Υόρκη (25-29.9.1972) με θέμα « Η Καθολικότης της Εκκλησίας» .

Αναζητηση