~ Orthodox Theological Digital Library I.M.D. ~

The site is under upgrade.

Κληρονομία, τόμ. 1, τεύχ. Α’,  Ιανουάριος 1969, σσ. 216

            Το πρώτο τεύχος του Περιοδικού Κληρονομία, του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών (Θεσσαλονίκη), περιλαμβάνει ευχητήριες επιστολές για την προσπάθεια του καθηγητού κ. Παναγιώτη Χρήστου, επτά (7) μελέτες, δέκα τέσσερις (14) βιβλιοκρισίες και τα χρονικά της εποχής.

            Ο J. Ratzingerεξετάζει (γερμανιστί) την αποξένωση της σύγχρονης θεολογίας από τους Πατέρες της Εκκλησίας και διερευνά τα αίτια αυτής της απομάκρυνσης.  Βασική ιδέα της παρούσας μελέτης είναι η σπουδαιότητα των «οικουμενικών Πατέρων», οι οποίοι αποτελούν το κοινό παρελθόν της αδιαιρέτου Εκκλησίας των πρώτων αιώνων, αλλά και το κοινό μέλλον όλων των Χριστιανών.   

            Ο Σ. Αγουρίδης παρουσιάζει την περίοδο των Απολογητών και επικεντρώνει την προσοχή του στη Χριστολογία τους, κάνοντας την παρακάτω διαπίστωση: από τη μία οι Απολογηταί διατηρούν και ερμηνεύουν τη διδασκαλία περί του προσώπου του Χριστού, αλλά από την άλλη εισάγοντας στη Χριστολογία την έννοια της κοσμολογίας του Λόγου, οδηγούν τη θεολογική σκέψη προς το ρατιοναλισμό. Τα έργα των Απολογητών αποτελούν έργα που αμύνονται τη χριστιανική πίστη έναντι των ρωμαϊκών αρχών με σκοπό τη νομική ανοχή του Χριστιανισμού στο τέλος των διωγμών.

            Ο Π. Χρήστου διαπραγματεύεται το περί Πάσχα έργο του Μελίτωνος Σάρδεων, το οποίο διαπραγματεύεται την ορθότητα του εορτασμού του Πάσχα κατά την 14η Νισάν. Στα λειτουργικά κείμενα της Μεγάλης Παρασκευής (Αντίφωνα) στρέφει την προσοχή του ο μελετητής και εξετάζει την αποδοχή τους από την εκκλησιαστική κοινότητα, αλλά και την αφομοίωση νέων ύμνων για τις απαιτήσεις της εποχής.

OH. Hunger περιγράφει (γερμανιστί) την εσχατολογική εικόνα του Ουρανού, μέσα από τη Βυζαντινή Γραμματεία και εξηγεί τις διάφορες παραστάσεις της στην εικονογραφία. 

            Ο Σ. Χαρκιανάκης προχωρεί (γερμανιστί) σε μια αναλυτική παρουσίαση της διδασκαλίας του Αγίου Γρηγορίου του Ναζιανζηνού για το περί της Αγίας Τριάδος δόγμα του Χριστιανισμού, με βάση τους πέντε (5) θεολογικούς λόγους του. Στο πλαίσιο αυτό επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στην άμεσο σχέση μεταξύ θεολογίας και ανθρωπολογίας, η οποία αποτελεί και τη βάση της τριαδολογίας αλλά και της χριστιανικής ανθρωπολογίας του ιερού Γρηγορίου.

            Ο Γ. Μαντζαρίδης αναλύει τους όρους θεολογία, θεολόγος και θεολογείν, οι οποίοι προέρχονται από την αρχαία ελληνική γραμματεία και τα κείμενα της Αγίας Γραφής. Στην ιστορική προσέγγιση των όρων στρέφεται ο μελετητής για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αν και παρατηρείται μια μείωση της αξίας της θεολογίας σήμερα, στην πραγματικότητα διασφαλίζεται η βαθύτερη ουσία της, που δεν είναι άλλη από την θεοπτία, δηλαδή την μυστική εμπειρία του Θεού.  

Τέλος, ο Ε. Χρυσός  κάνει μια συγκριτική μελέτη δύο επιστημονικών διατριβών σχετικών με των περί Αναστασίων Σιναϊτών. Του Γερμανού G. Weiss, ο οποίος μελετά την περί των Αναστασίων έρευνα και τη συμβολή τους στην πατρολογική μεσοβυζαντινή περίοδο και του Σ. Σάκκου, ο οποίος μελετά το όλο πρόβλημα περί των Αναστασίων Σιναϊτών, μέσα από συγκεκριμένα χειρόγραφα του Αγίου Όρους. Οι δύο μελέτες αλληλοσυμπληρώνονται και αποτελούν σημαντικό έργο για την προώθηση της θεολογικής έρευνας στο παραπάνω θέμα.     

            Ακολουθούν βιβλιοκρισίες σημαντικών θεολογικών βιβλίων, ενώ στα Χρονικά του τεύχους γίνεται παρουσίαση των δρώμενων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τη εν Ελλάδι θεολογικής κίνησης.

                                                                                                                      

Κληρονομία, τόμ. 1, τεύχ. Β’, Ιούλιος 1969, σσ. 431

Το δεύτερο τεύχος του Περιοδικού Κληρονομία, του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών (Θεσσαλονίκη), περιλαμβάνει οκτώ (8) Μελέτες, Βιβλιοκρισίες και Χρονικά.

Ο W. Schneemelcher, παρουσιάζει (γερμανιστί) τις ορθόδοξες και ευαγγελικές απόψεις για την πατερική παράδοση, μέσα από τις επιστολές λουθηρανών θεολόγων της Τυβίγγης και του Πατριάρχου Κων/λεως Ιερεμίου Β’. Η Ορθόδοξη διδασκαλία βλέπει ότι η πατερική Παράδοση δεν αποτελεί ιστορική κληρονομιά του παρελθόντος αλλά τμήμα της ενέργειας του Αγίου Πνεύματος ενεργών εν τη Εκκλησία. Στην λουθηρανή Μεταρρύθμιση το πρόβλημα της Παράδοσης βασίζεται στην προσπάθεια αντιμετώπισης της νόθας παράδοσης της ρωμαϊκής Εκκλησίας της εποχής.

Ο Γ. Μαντζαρίδης εξετάζει τις ηθικές διαστάσεις του τριαδικού δόγματος. Το δόγμα αυτό αποτελεί, πέρα από μία δογματική διδασκαλία, αποτελεί και τον σκοπό και την οντολογική σημασία για τη ζωή των πιστών. Με την εν Χριστώ ζωή οι πιστοί καλούνται να αγγίξουν ηθικά και να γευθούν στη ζωή τους το μυστήριο της αγαπητικής σχέσης των τριών Προσώπων της Αγίας Τριάδος.

Ο Βασ. Ψευτογκάς ερευνά τη γνησιότητα σχετικού αποσπάσματος «περί πίστεως» του Μελίτωνος. Μετά από μια επισταμένη φιλολογική παρουσίαση του κειμένου καταλήγει ότι το απόσπασμα αυτό δεν ανήκει στον Ειρηναίο αλλά μέρος ολοκληρομένου έργου «περί της χριστολογικής πίστης» του Μελίτωνος.

Ο Δημ. Τσάμης προσπαθεί να ερευνήσει την περί μεσότητος διδασκαλία των καππαδόκων Πατέρων, και μάλιστα του αγίου Γρηγορίου Νύσσης, την οποία παρέλαβαν εκ της θύραθεν φιλοσοφίας. Στην χριστιανική αντίληψη περί της μεσότητος ή του μέτρου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της θεολογίας της Εκκλησίας και της καθόλου ζωής του Χριστιανισμού.

Ο Θ. Ζήσης κάνει μια εκτενή μελέτη του θεσμού του γάμου με βάση τα σχετικά κείμενα του ιερού Χρυσοστόμου. Εξετάζει τους σκοπούς του γάμου και το γάμο σε σχέση με την παρθενία.

Ο Ευ. Χρυσός ερευνά (γερμανιστί) τα έργα του Επισκόπου Ερμιανής Φακούνδου, ένας από τους σπουδαιότερους αφρικανούς εκκλησιαστικούς συγγραφείς του στ’ αιώνα, ο οποίος υπήρξε πολέμιος της εκκλησιαστικής πολιτικής του αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Μέσα από την μελέτη των έργων καταδεικνύεται η πίστις στην αυθεντία των οικουμενικών και άλλων συνόδων και αναγνώριζε άλλες εκκλησιαστικές αυθεντίες μόνον εάν τηρούσαν την διδασκαλία εκείνων.  

Ο Βασ. Τατάκης μελετά τη ζωή και το έργο του ησυχαστή Νικηφόρου (13ος αι.), ο οποίος θεωρείται ως ο συνεχιστής της ασκητικής «ησυχίας» από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες αλλά και ο προκάτοχος του ησυχασμού του αγίου Γρηγορίου Παλαμά (14ος αιώνας).

Ο Παν. Χρήστου συνεχίζει τη μελέτη περί των ησυχαστών εξετάζοντας την ιδιαιτερότητα των εξ Ιωαννίνων ησυχαστών, οι οποίοι συνδέουν τον ησυχασμό με τις ανθρωπιστικές σπουδές.

Ακολουθούν πλούσιες βιβλιοκριτικές σε ελληνικά και ξένα θεολογικά βιβλία καθώς και το χρονικό για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τα θεολογικά δρώμενα της εποχής στην Ελλάδα.   

Κληρονομία

            Το τεύχος αυτό του περιοδικού Κληρονομία περιλαμβάνει έξι (6) μελέτες, δώδεκα (12) παρουσιάσεις βιβλίων και τα Χρονικά της εποχής.

            Ο Β. Στογιάννος  εξετάζει την παραβολή του Τελώνου και Φαρισαίου με βάση την ελληνική πατερική παράδοση (ομιλητική και ερμηνευτική επεξεργασία της περικοπής). Οι πατέρες χρησιμοποιούν την περικοπή, όπως και κάθε άλλο στοιχείο της Αγίας Γραφής, χωρίς να αλλοιώνουν το περιεχόμενό τους. Εάν το κείμενο δεν προσφέρεται για να στηρίξουν την ομιλία τους χρησιμοποιούν άλλα χωρία, έστω και αν διαταράσσεται η δομή της ομιλίας. Ακόμη απουσιάζει η ηθικολογία και συνδέουν στενά την ηθική διαγωγή με την οντολογική μεταβολή της ανθρώπινης φύσης.

            Ο Ι. Καραβιδόπουλος παρουσιάζει (γερμανιστί) την περί αμαρτίας αντίληψη του αποστόλου Παύλου στην ελληνική πατερική σκέψη, επικεντρώνοντας την προσοχή του στα παρακάτω τέσσερα βασικά σημεία: α) Την κατάσταση της δουλείας που βρίσκεται ο άνθρωπος με την αμαρτία, β) Το αποτέλεσμα της φθοράς, της ασθένειας και του θανάτου που προξένησε η αμαρτία, γ)την αλλοτρίωση του ανθρώπου από τον Θεό και δ) την «εκ προαιρέσεως» αμαρτία του ανθρώπου.

            Ο Ν. Ματσούκας αναλύει σε βάθος το πρόβλημα της γνώσεως του Θεού μέσα από την πλατωνική, αριστοτελική και νεοπλατωνική φιλοσοφία. Στη συνέχεια μελετά την αποφατική μυστική θεολογία των πατέρων της Ορθοδόξου Εκκλησίας (Διονύσιος Αεροπαγίτης, Γρηγόριος Παλαμάς κ.ά.) και τις προεκτάσεις στην σύγχρονη κοινωνία, κυρίως αυτή της Δύσης.

            Ο Δ. Τσάμης αναφέρεται στο πρόβλημα της εν Χριστώ απολυτρώσεως με βάση την ποικιλία των ερμηνειών των πατέρων της Εκκλησίας (Ειρηναίος, Ωριγένης, Καππαδόκες κ.ά) λόγω της έλλειψης συγκεκριμένης διδασκαλίας στην Καινή Διαθήκη και την έλλειψη σχετικού δόγματος.

            Ο Χ. Κωνσταντινίδης διερευνά τα θετικά και τα αρνητικά σημεία του «περί της θείας αποκαλύψεως διάταγμα» της Β’ Βατικανικής Συνόδου. Σύμφωνα με τον συγγραφέα το κείμενο παρά τα προβλήματα που μπορεί να έχει αποτελεί ένα πλούσιο οικουμενικό κείμενο που βοηθά στον θεολογικό διάλογο των δύο Εκκλησιών. 

            Ο Σ. Παπαδόπουλος κάνει μια κριτική του τετράτομου έργου του A. J. Festugière, για τον μοναχισμό του αρχαίου ανατολικού Χριστιανισμού. Ο μελετητής του παραπάνω έργου προβάλλει ως «ψευδεπιχειρήματα» πολλές νέες ιδέες για τον μοναχισμό που δεν ανταποκρίνονται στον ανατολικό μοναχισμό.

Ακολουθούν πλούσιο βιβλιογραφικά δελτία και το Χρονικό Περί του Οικουμενικού Πατριαρχείου από τον καθηγητή Ν. Ματσούκα.

Κληρονομία, τόμ. 2, τεύχ. B’, Ιούλιος 1970, σσ. 469

Το Τεύχος αυτό του Περιοδικού Κληρονομία περιλαμβάνει εννέα (9) επιστημονικές μελέτες.

OP. Eydokimov εξετάζει (γαλλιστί) τη διαλεκτική της ελευθερίας και της εξουσίας.

OBasilLaurdas μελετά (αγγλιστί) την τάξη των διανοουμένων, των λογίων και των κρατικών λειτουργών στη βυζαντινή κοινωνία, οι οποίοι υπηρέτησαν το κράτος με διάφορες ιδιότητες. Παρά την προσφορά τους προς το κράτος συχνά ήλθαν σε σύγκρουση με αυτό και υπέστησαν ποικίλους διωγμούς.

Ο Παν. Νέλλας ερευνά την έννοια του όρου «εικόνα», ο οποίος έχει ξεχωριστή θέση τόσο στην ελληνική φιλοσοφία όσο και στη βιβλική και πατερική θεολογία. Επικεντρώνει την προσοχή στη μελέτη της χριστολογικής ανθρωπολογίας η οποία βρίσκει την ουσία της στην λειτουργική και την ασκητική και ευχαριστιακή ζωή.

OK. Girardet κάνει μια έρευνα (γερμανστί) των όρων φιλόλογος και φιλοσοφείν στα πατερικά κείμενα του 3ου, 4ου, 5ου αιώνα. Επικεντρώνει την προσοχή του στους συγγραφείς της Αλεξανδρινής Σχολής, οι οποίοι χρησιμοποιούν τους όρους αυτούς και εννοούν τον γνώστη και τον αναγνώστη της Αγίας Γραφής. 

Ο Αθ. Θεοχάρης εξετάζει το ρόλο που έπαιξε το απόσπασμα των Παρ. 8:22 στις χριστολογικές συγκρούσεις του 4ου αιώνα.

OJ. Straub μελετά (γερμανιστί) την καταδίκη των Τριών Κεφαλαίων από τον Πάπα Βιγίλιο με την β’ επιστολή του προς τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Ευτύχιο και με το β’ Constitutum. Στο τέλος του άρθρου υπάρχουν όλα τα κείμενα.

OJ. Schmithals κάνει (γερανιστί) σημαντικές παρατηρήσεις με διορθώσεις στα στοιχεία του A. Ehrhardγια τον Κώδικα Βλατάδων 54 (περιεχόμενο και όνομα).

Ακολουθούν πλούσιες βιβλιοκριτικές και τα Χρονικά του Οικουμενικού Πατριαρχείου από τον Αρχ. Βαρθολομαίου Αρχοντώνη (νυν Οικουμενικό Πατριάρχη).

Search

new summaries

Adamtziloglou Evanthia - Woman in the Theology of Saint Paul A Hermeneutical Analysis of A Cor

Evanthia Adamtziloglou, Women in the Theology of Saint Paul. A Hermeneutical Analysis of A Cor. 11, 2-16 (Ph.D. Thesis), Academic Register of the Department of Theology, of the Theological School,...

Savvas Agouridis (ed), Orthodox Spirituality. Chistianity – Marxism

Savvas Agouridis (ed), Orthodox Spirituality. Chistianity – Marxism, Thessaloniki Theologians’ Seminar no. 2, Thessaloniki 1968, 244 pages. The 2nd volume of the “Thessaloniki Theologians’ Seminar” is divided in two parts....

Agouridis Savvas (ed), What is the Church

Agouridis Savvas (ed), What is the Church, Thessaloniki Theologians’ Seminar no. 3 (reprinted from the journal “Gregorios Palamas”, issue 606-607 of year 1968),  Thessaloniki 1968, 126 pages. The 3rd volume...

Anastasiou Ioannis (ed.) Tradition and Renewal in the Church

Anastasiou Ioannis (ed.) Tradition and Renewal in the Church, Thessaloniki Theologians’ Seminar, no. 6, “Gregorios Palamas” journal publication, Thessaloniki 1972, 206 pages. The 6th volume of “Thessaloniki Theologians’ Seminar” contains...

Charalambos Atmatzidis, Eschatology in the 2nd Epistle of Peter

Charalambos Atmatzidis, Eschatology in the 2nd Epistle of Peter, Pournaras Press, 2005, pages 349. The study of Charalambos Atmatzidis deals with the eschatological perceptions of Peter’s 2nd Epistle. From the...