~ Ορθόδοξη Θεολογική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Ι.Μ.Δ. ~

Η ιστοσελίδα βρίσκεται υπό αναβάθμιση.

Κληρονομία τ.13 τεύχ. Β Δεκέμβριος 1981

Κληρονομία, Τόμος 13, Τεύχος Β΄, Ιούλιος 1981, σσ. 557

Το Τεύχος αυτό της Κληρονομίας περιλαμβάνει επτά (7) θεολογικές Μελέτες, πλούσιο Βιβλιογραφικό Δελτίο και το Χρονικο της εποχής.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελβετίας κ. Δαμασκηνός κάνει μια θαυμάσια περιγραφή των πεπραγμένων προς την σύγκλησιν της «Αγίας και Μεγάλης Συνόδου». Μελετά όλα τα στοιχεία που έχουν συζητηθεί ή πρόκειται να συζητηθούν και θέτει θεολογικά ερωτήματα κατά πόσον η προετοιμαζομένη Σύνοδος μπορεί να αναγνωρισθεί ως οικουμενική, λαμβανομένου υπόψη ότι μερικοί θεολόγοι εξέφρασαν την άποψη ότι μετά το Σχίσμα και προ της ενώσεως δεν δύναται να συγκληθεί οικουμενική σύνοδος.

 Ο Μητροπολίτης Τυρολόης και Σερεντίου κ. Παντελεήμονας (Ροδόπουλος) ερευνά τις σχέσεις του Συμεών, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης (1416-1417), μετά του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Ο GabrielPatacsiμελετά (γαλλιστί) τις θέσεις του ιερομόναχου Ιεροθέου (1263-1275) σχετικά με το Άγιον Πνεύμα. Μέσα από το πλούσιο έργο του ο συγγραφέας αναλύει όλες τις διαφωνίες του ιερομονάχου Ιεροθέου με επίσκοπο Νίφωνα και τον πρεσβύτερο Λουκά, που βρίσκονται στο έργο του «Ομιλία κατά Λατίνων».

Ο Πάνος Θεοδωρίδης παρουσιάζει πίνακες τοπογραφιών της περιοχής ανάμεσα στον Αξιό και τον Στρυμόνα στην Παλαιολόγεια περίοδο κάνοντας σχετικούς σχολιασμούς.

Τέλος η  Βασιλική Κατσαρού μας παραδίδει πλούσιο φωτογραφικό υλικό και αναλύσεις παλαιοχριστιανικών βασιλικών στη Δυτική Στερεά Ελλάδα και η Χρυσάνθη Μαυροπούλου-Τσιούμη και Αργύρη Κουντούρα παρουσιάζουν αναλυτικά με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία τον ναό του αγίου Ανδρέα στο χωριό Περιστέρα (περιοχή Χορτιάτη Θεσσαλονίκης), παλαιοχριστιανικό κτίσμα μετακατασκευασμένο στον 9ο αιώνα.   

Στο Βιβλιογραφικό Δελτίο γίνεται παρουσίαση πολλών βιβλίων της εποχής και στα Χρονικά δίδονται πληροφορίες για το έργο του Ορθοδόξου κέντρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ της Γενεύης. 

Αναζητηση