~ Ορθόδοξη Θεολογική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Ι.Μ.Δ. ~

Η ιστοσελίδα βρίσκεται υπό αναβάθμιση.

Σύναξη 6 Άνοιξη 1983

Σύναξη, Νικόλαος Καβάσιλας, τχ. 6 (1983), σσ. 106

Στον μεγάλο Θεολόγο και άγιο του 14ου αιώνα Νικόλαο Καβάσιλα έρχεται αφιερωμένο το 6ο τεύχος της Σύναξης. Αφού προηγηθεί το συναξάρι του αγίου και το έγγραφο της Εκκλησίας της Ελλάδος προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο με το αίτημα της ένταξης του μεγάλου Πατέρα της Εκκλησίας στο Εορτολόγιο δημοσιεύονται αποσπάσματα από το σημαντικότατο έργο του αγίου «Περί της εν Χριστώ ζωής» (ο Α΄ και ο Στ΄Λόγος) και ακολουθεί το δοκίμιο του Π. Νέλλα «Λύτρωση ή Θέωση» όπου ο ιδρυτής του περιοδικού αντιπαραθέτει την θέση του Καβάσιλα περί του σκοπού της ενανθρώπισης σε εκείνην του Ανσέλμου. Ο Νέλλας εξετάζοντας ιστορικά τις απόψεις που διατυπώθηκαν στην Ανατολή και τη Δύση πάνω στο θέμα διασαφηνίζει την συμβολή του Καβάσιλα ως προς την απόρριψη των απόψεων που υπερτόνιζαν το σχήμα αμαρτία-λύτρωση σε βάρος του σχήματος δημιουργία-θέωση. Η Μυστηριοκεντρική θεολογία του Καβάσιλα διευρύνει την ενανθρώπιση από την λύτρωση από την αμαρτία στην ένωση με τον Θεό και την διαρκή κίνηση κοντά του από «τελειότητος εις τελειότηταν».

Η κοίμηση του Δ. Κουτρουμπή θα αποτελέσει την αφορμή για την δημοσίευση του κειμένου του «Νικόλαος Καβάσιλας» και του αποχαιρετισμού του μέσω του περιοδικού από τον Χρ. Γιανναρά. Ο αρχ. Βασίλειος (τότε Σταυρονικητιανός) συνεχίζει τα κείμενα για τον Καβάσιλα

Υπογράφοντας το «Νικόλαος Καβάσιλας, υπόδειγμα ορθόδοξου θεολόγου» αναφερόμενος στην Ευχαριστιολογία του αγίου αναλύοντας τον Δ΄ λόγο της «Εν Χριστώ ζωής» όπου ο σπουδαίος πατέρας προσεγγίζει το μυστήριο της Θ. Ευχαριστίας. Ο τότε ακόμη ιερομόναχος π. Αθανάσιος Γιέφτιτς σε συνέντευξη προς το περιοδικό υπο τον τίτλο «Ευαγγελικός Ρεαλισμός» με την ιδιότητα του καθηγητή της πατρολογίας τοποθετεί τον Καβάσιλα στο σώμα της ορθόδοξης πατερικής παράδοσης. Με τον ίδιο τρόπο (συνέντευξη) «Ουμανισμός και μανικός έρως» πάνω στο έργο του Καβάσιλα τοποθετείται και ο π. Συμεών (τότε Γρηγοριάτης) τονίζοντας την ιδιότητα του Καβάσιλα να καταφάσκει στα έσχατα καταφάσκοντας στο παρόν. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι και η ανάλυση της πολιτικής σκέψης του Καβάσιλα όπως παρουσιάζεται από τον Κ. Ζουράρι «Η αληθινή φύση της εξουσίας». Το αφιέρωμα συνεχίζεται με ένα κείμενο του Χρ. Παπαγεωργίου ο οποίος αναφέρεται στο κοσμικό παιδευτικό υπόβαθρο του Καβάσιλα και ειδικότερα με την ενασχόλησή του με τις φυσικές επιστήμες όπως και αρκετοί άλλοι ορθόδοξοι Πατέρες έκαναν στο παρελθόν. Το κείμενο έχει τον τίτλο «Σπουδές Φυσικής και Αστρονομίας». Στο απόσπασμα από το βιβλίο του Ο. Tafrali «ThessaloniqueauXIVesiècle» με τον τίτλο ματιές στην Θεσσαλονίκη του ΙΔ΄ αιώνα σκιαγραφείται η συμβασιλεύουσα πόλη κατά την εποχή του Καβάσιλα αλλά και του Αγ. Γρηγορίου του Παλαμά. Το Συναξάρι της 6ης Οκτωβρίου αναπτύσσει ποιητικά ο Ν.Γ. Πεντζίκης στην συνέχεια του τεύχους με το κείμενό του «Ζεύγμα ετών». Ακολουθούν οι πάντοτε ενδιαφέρουσες στήλες «Διάλογος με τους αναγνώστες» που φιλοξενεί και μια επιστολή συνέχεια του διαλόγου του με τους αναγνώστες του μετέπειτα μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη με θέμα «Χριστολογία και ύπαρξη»  και «Το βιβλίο». Στις «Σελίδες Διδαχής» αυτού του τεύχους παρέχεται πλήθος υλικού πάνω στο θέμα «Τα μυστήρια».  

Αναζητηση