Σύναξη, Η ορθοδοξία ανά την οικουμένη, τχ. 3(1982), σσ. 109
Στην γνωριμία με την εκτός της Ελλάδας ορθοδοξία αφιερώνεται αυτό το τεύχος της «Σύναξης». Η «Προς Διόγνητον» επιστολή που απόσπασμά της δημοσιεύεται και κατά την σημείωση των συντακτών σημαδεύει την προβληματική του αφιερώματος προτάσσει το ουράνιο πολίτευμα των χριστιανών ως αληθινού και αιώνιου έναντι του επίγειου και πρόσκαιρου.
Τα τρία «Δοκίμια» που δημοσιεύονται στο τεύχος αντανακλούν την θεολογική σκέψη των τόπων στους οποίους γράφτηκαν. Την Αμερικανική εκφράζει ο π. J. Meyendorff στο κείμενό του «Η ορθόδοξη θεολογία σήμερα» στο οποίο χρησιμοποιώντας πέντε πατερικούς άξονες οι οποίοι καθιστούν την ορθόδοξη θεολογία αναγκαία και χρήσιμη στην προσέγγισή της με τον σύγχρονο κόσμο (Την ανάγκη αγιασμού του μη «θείου» κόσμου, την θεοείδια του ανθρώπου, την χριστοκεντρική θεολογία,την κοινωνικότητα του εκκλησιαστικού γεγονότος, την τριαδική (προσωπική) ύπαρξη του Θεού). Αυτά ο π. Ιωάννης τα βλέπει ως μέσα και δυνατότητες ενός γόνιμου και ελπιδοφόρου διαλόγου για την συνάντηση του σύγχρονου ανθρώπου με την ορθόδοξη θεολογία. Ο π. Αθανάσιος Γέφτιτς εκφραστής της Σερβικής ορθοδοξίας μας προσφέρει στην συνέχεια ένα κείμενο «Φιλοσοφία και αποκάλυψη» στο οποίο τοποθετείται η σχέση του λειτουργικού θεολογικού κηρυγματικού λόγου με το βιβλικό κείμενο της Αποκάλυψης εν αντιθέσει με την νοησιαρχική προσσέγγιση του ίδιου κειμένου από την Φιλοσοφία ενώ ο Π. Νέλλας στο τρίτο δοκίμιο της σειράς το οποίο πρωτοτύπως γράφτηκε στα Γαλλικά με τον Τίτλο «Γεννηθηναι άνωθεν» μας προσφέρει τις δογματικές, μυστηριακές και ανθρωπολογικές προυποθέσεις της πνευματικής ζωής.
Τα μικρότερα σε έκταση κείμενα του «Ορθόδοξου κόσμου» αποτελούν ένα πραγματικό ταξίδι επίσκεψη σε ορθόδοξους τόπους από την Κωνσταντινούπολη έως την Σεούλ και την Αυστραλία. Ξεχωρίζουν το κείμενο για την «Φιλοκαλική ανναγέννηση στην Ρουμανία» του π. Πετρώνιου Προδρομίτη της Ρουμανικής Σκήτης του Αγ. Όρους, για την σχέση της Ορθοδοξίας με τον Σερβικό λαό του π. Ειρηναίου Μπούλοβιτς και η περιγραφή της τότε κατάστασης της Βουλγαρικής Εκκλησίας από τον Αλ. Παπαδερό στο κείμενό του «Το ορθόδοξο γένος των Βουλγάρων».
Ο OlivierClement στον «Χαιρετισμό στην Τατιάνα Goritseva» με αφορμή την δημοσίευση μιας κριτικής της σε ένα πρώτο φεμινιστικό κείμενο που εκδόθηκε το 1979 στην Σοβιετική Ένωση την παρουσιάζει ως προσωπικότητα στο γαλλικό κοινό. Στην ίδια θεματική δεδομένης της εποχής έκδοσης του τεύχους της ορθόδοξης μαρτυρίας αλλά και του μαρτυρίου της ρωσσικής ορθοδοξίας υπο το σοβιετικό καθεστώς κινούνται τόσο η «Επιστολή προς τους ηγουμένους του Αγίου Όρους» του Ανατόλιου Λεβίτιν με αφορμή την δίωξη των μοναχών του Ποτσάεφ όσο και το κείμενο του PhilippeSabant «Ο Θεός επιστρέφει διακριτικά στη Σοβιετική τέχνη και λογοτεχνία». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και το στιγμιότυπο από την ζωή της ορθόδοξης εκκλησίας στην Κορέα της Μαρίας Σπυροπούλου με τίτλο «Το δικό μας σπίτι» αλλά και του Ν.Γ. Πεντζίκη για τον «Ορθόδοξο Ελληνισμό της Αυστραλίας». Το ταξίδι του περιοδικού συνεχίζει ο Τάσος Μιχαλάς ο οποίος μας μεταφέρει στο Σινά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μονή της Αγ. Αικατερίνης με το άρθρο του «Σινά, ένα ορθόδοξο κάστρο στην καρδιά της ερήμου» και ο Φαρές Μπιτάρ, λαικός ορθόδοξος γιατρός από τον Λίβανο που ζεί στην Τουρ της Γαλλίας και υπογράφει το κείμενο «Από τον Λίβανο δια της Ευρώπης στην Ορθόδοξη Γαλλία». Η FraterniteOrthodox στη Δυτική Ευρώπη παρουσιάζεται μέσω μιας συνέντευξης του Αρχ. Κύριλλου Αργέντη στη συνέχεια του τεύχους και το κείμενο του Κ. Καμαριάρη «Στης Απόκριας τον καιρό» που αναφέρεται στην κατάσταση των νέων και τη σχέση τους με την ορθοδοξία στην Ελλάδα κλείνει το τεύχος. Ο «Διάλογος με τους αναγνώστες» και η στήλη «Το βιβλίο» προσφέρουν ουσιαστικά και σε αυτό το τεύχος ενώ οι «Σελίδες Διδαχής» είναι αφιερωμένες αυτή την φορά στο θέμα «Εκκλησία»