Δελτίο Βιβλικών Μελετών, τόμ. 2, Δεκέμβριος 1974, τχ. 8, σσ. 271-370
Το 8ο τεύχος, Δεκέμβριος 1974, του Δελτίου Βιβλικών Μελετών περιέχει τρία (3) άρθρα.
Το άρθρο του Σ. Αγουρίδη αποτελεί συνέχεια από το προηγούμενο τεύχος του ΔΒΜ (βλ. τόμ. 2, Ιούνιος 1972, τχ.7). Στην αρχή ο συγγραφέας παρουσιάζει το διάγραμμα που θα ακολουθήσει στον υπομνηματισμό του κειμένου της επί του Όρους Ομιλίας. Ακολουθεί η Εισαγωγή. Σε αυτήν εξετάζεται από τη μια πλευρά το ποιοι είναι μέλη της νέας Βασιλείας και ποια η αποστολή τους στον κόσμο. Ειδικότερα αναλύεται το ποιοι αποτελούν τον νέο λαό του Θεού, τα χαρακτηριστικά τον νέου λαού του Θεού, η πάλη μεταξύ παλαιού και νέου λαού κι ο θρίαμβος του νέου, η αποστολή του νέου λαού του Θεού μέσα στον κόσμο. Από την άλλη εξετάζεται το θέμα της Ομιλίας, η απαιτούμενη από τους μαθητές νέα δικαιοσύνη. Στη συνέχεια εξετάζεται αναλυτικά το κεντρικό θέμα της Ομιλίας. Έτσι, από τη μια πλευρά αναλύεται η νέα δικαιοσύνη και η ραββινική εξήγηση του Νόμου και αποσαφηνίζεται η ουσία της νέας δικαιοσύνης με πέντε παραδείγματα. Από την άλλη αναλύεται η νέα δικαιοσύνη και η φαρισαϊκή ευσέβεια και αποσαφηνίζεται η πρακτική άσκηση της νέας δικαιοσύνης με τρία παραδείγματα. Τέλος, αναλύεται η νέα δικαιοσύνη μπροστά στα επίγεια αγαθά και τις καθημερινές φροντίδες αποσαφηνίζεται η πρακτική άσκηση της νέας δικαιοσύνης με δύο παραδείγματα. Στο σημείο αυτό τελειώνει το δεύτερο τμήμα του άρθρου του Σ. Αγουρίδη.
Ο Γ. Γρατσέας αναφέρεται στο θέμα της ανανέωσης των μελών των Εσσαιοκουμρανείων Κοινοτήτων και ιδιαίτερα στον τρόπο της ανανέωσης. Στο πλαίσιο αυτό ο συγγραφέας συγκεντρώνει και ταξινομεί τα δεδομένα των πηγών που αναφέρονται στο συγκεκριμένο θέμα και περιγράφει τους πέντε τρόπους με τους ανανεώνονταν οι Κοινότητες. Αυτοί είναι: υιοθεσία ατόμων μικρής ηλικίας, τέκνα των έγγαμων Εσσαίων, «εκουσιασθέντες» ενήλικες, απόκληροι της τύχης και ειδικές περιπτώσεις και τέλος επανεγγραφή μελών που είχαν απομακρυνθεί ή διαγραφεί από τα μητρώα των Κοινοτήτων. Η μελέτη κλείνει με την προσπάθεια της περιγραφής της διαδικασίας για την είσοδο των νέων μελών, σύμφωνα με τις πληροφορίες που περιέχονται τόσο στο έργο του Ιώσηπου, όσο σε εσσαϊκά χειρόγραφα, κυρίως, στο Εγχειρίδιο Πειθαρχίας και το Δαμασκηνό Κείμενο. Ο Γρατσέας στο τέλος της μελέτης του συνθέτει ένα διάγραμμα της σχετικής τυπικής διάταξης για την είσοδο των νέων μελών.
Ο B. Englezakisυποστηρίζει ότι ο χαρακτήρας των Μάρκειων παραβολών δεν είναι η απόκρυψη του περιεχομένου της διδασκαλίας του Ιησού, αλλά μια παιδαγωγική διαδικασία προετοιμασίας για τον ερχομό της Βασιλείας του Θεού, ώστε να υπάρχει χρόνος ακόμα και για αυτούς που δεν κατάφεραν να καταλάβουν απαρχής το νόημα και το περιεχόμενό της.
Το τεύχος κλείνει με τις βιβλιοκρισίες σύγχρονων ελληνικών και ξένων βιβλίων.