~ Ορθόδοξη Θεολογική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Ι.Μ.Δ. ~

Η ιστοσελίδα βρίσκεται υπό αναβάθμιση.

Δελτίον Βιβλικών Μελετών Δεκέμβριος 1977 - Ιούνιος 1978

Δελτίο Βιβλικών Μελετών, τόμ. 5, Δεκέμβριος 1977 - Ιούνιος 1978, τχ. 2 - 3, σσ. 91-244.

            Το διπλό τεύχος, 2ο - 3ο, του 5ου τόμου, Δεκέμβριος 1977 - Ιούνιος 1978, του Δελτίου Βιβλικών Μελετών περιέχει τις εννιά (9) εισηγήσεις της Β΄ Συνάξεως Ελλήνων Βιβλικών Θεολόγων Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη από 16 μέχρι 21 Σεπτεμβρίου 1977, με θέμα «Αιρέσεις και αιρετικοί κατά την εποχή του Αποστ. Παύλου». Των εισηγήσεων προηγείται ένα σύντομο προλογικό σημείωμα του Σ. Αγουρίδη σχετικά με το ιστορικό της οργάνωσης της Συνάξεως στην Κρήτη και η προσφώνηση του Γεν. Διευθυντού της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης, Αλ. Παπαδερού προς τα μέλη της Συνάξεως.

            Ο Π. Βασιλειάδης εξετάζει το κατά πόσο υπήρξαν αιρέσεις ή θεολογικές τάσεις στον αρχέγονο χριστιανισμό. Στο πλαίσιο αυτό καταρχήν προχωρά σε μια εννοιολογική διασάφιση του όρου «αίρεση» στην Κ.Δ. και στη συνέχεια προχωρεί σε μια παρουσίαση των διαφόρων θεολογικών τάσεων που υπήρξαν στην πρωτοχριστιανική περίοδο.

            Ο Σ. Αγουρίδης αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο ο Λουκάς αντιμετώπισε στις Πράξεις των Αποστόλων την Μαγεία της ελληνιστικής περιόδου, εξετάζει την τότε σημασία της Μαγείας και το πρόβλημα του Λουκά στις Πράξεις από τη συνάντηση με την Μαγεία και τη σύγκριση των Αποστόλων προς τους Θείους Άνδρες της εποχής.

            Ο Μ. Σιώτης προχωρεί σε μια παρουσίαση του πολιτικού χαρακτήρα των αντιπάλων του απ. Παύλου. Αρχικά εξετάζει τα ποικίλα ιστορικά δεδομένα της εποχής που αναδεικνύουν και τον πολιτικό χαρακτήρα της αντιπαράθεσης, πέρα από τον θρησκευτικό. Στη συνέχεια αναλύει τη διαμάχη μέσα από τις σχετικές πληροφορίες που περιέχονται σε διάφορα κείμενα τα Κ.Δ..

            Ο Ι. Καραβιβόπουλος εξετάζει το πρόβλημα της ψευδεπιγραφίας επάνω στη βάση της ορθόδοξης εκκλησιολογίας, αναλύοντας κυρίως την σχέση μεταξύ κανονικότητας και γνησιότητας, ορθοδοξίας και αιρέσεως.

            Ο Ι. Γαλάνης αναλύει το τεμάχιο της Γαλ. 5,13-26 και τις βασικές θεολογικές θέσεις του απ. Παύλου για τον Νόμο, την ελευθερία κλπ, αναδεικνύοντας τη σύνδεση ήθους και δόγματος στον Παύλο.

            Ο Γ. Γαλίτης αναλύει την εντολή της υποταγής που κυριαρχεί στην προς Τίτον επιστολήν, εντάσσοντάς την στο ιστορικό και κοινωνικό της πλαίσιο και διερευνώντας στο πρόβλημα των «ανυπότακτων» της Κρήτης.

            Ο Ι. Τσαγγαλίδης εξετάζει το φαινόμενο της αίρεσης σε συσχετισμό με την Εκκλησία και την εν Χριστώ ζωή.

            Ο Β. Στογιάννος έχοντας ως συγκεκριμένο παράδειγμα τους αντιπάλους που καταπολεμά ο Παύλος στην επιστολή του προς τους Γαλάτες, επιχειρεί να αναλύσει τις τρεις όψεις –ιστορική, θεολογική και μεθοδολογική- του προβλήματος του χαρακτηρισμού των τάσεων που βρίσκουμε στην Κ.Δ. ως ορθόδοξων ή αιρετικών, παρουσιάζοντας και όλες τις σύγχρονες επιστημονικές απόψεις που σχετίζονται με το συγκεκριμένο πρόβλημα.

            Ο Γ. Παπατζανάκης παρουσιάζει την αντιμετώπιση της αίρεσης των Κολοσσών από τον απ. Παύλου και αναλύει την έννοια «στοιχεία του κόσμου» (Κολ. 2,20), καθώς και τις θεολογικές θέσεις του Παύλου απέναντι στα «στοιχεία», τα οποία και αποτελούσαν τον πυρήνα της αίρεσης.

Αναζητηση