Δελτίο Βιβλικών Μελετών, τόμ. 5, Ιανουάριος - Ιούνιος 1986, έτ. 15, σσ. 56
Το τεύχος Ιανουαρίου – Ιουνίου 1986 του Δελτίου Βιβλικών Μελετών περιλαμβάνει τέσσερα (4) άρθρα.
Ο Σ. Αγουρίδης επιχειρεί να παρουσιάζει από τη μια πλευρά το πώς ο λόγος του Θεού γίνεται στην πραγματικότητα θείος λόγος για εμάς από μια κίνηση της ψυχής μας προς τον Θεό, από μια κίνηση μιας ομάδας ανθρώπων προς τη θεία πραγματικότητα και αλήθεια και από την άλλη πλευρά πώς οι άνθρωποι από μια ειδική εμπειρία του μυστηρίου της σωτηρίας νιώθουν πως είναι ένα με τον Θεό, κατορθώνουν τη συμμετοχή τους στις θείες ενέργειες και αισθάνονται τον εαυτό τους κατά κάποιο τρόπο «θεωμένο».
Ο π. Σ. Μαυροφίδης στα πλαίσιο της ευρύτερης έρευνας για το θέμα της παύλειας λογείας παρουσιάζει ένα μέρος των επιχειρημάτων και των θέσεων των ερευνητών για το Γαλ. 2,10, το οποίο θεωρείται από μια μεγάλη μερίδα τους ως η αρχή της λογείας. Ο Μαυροφίδης εστιάζει το ενδιαφέρον του στο ερώτημα του τί ακριβώς συστήνουν οι Ιεροσολυμίτες ηγέτες στον Παύλο αναφορικά με την πραγματοποίηση του εράνου. Στο πλαίσιο αυτό εκθέτει τις απόψεις των ερευνητών αναφορικά με το ποιοι ήταν οι «πτωχοί» και με ποια σημασία χρησιμοποιείται το ρήμα «μνημονεύειν», αν επρόκειτο για μονομερής ή αμοιβαία βοήθεια, αν συνίσταται περιστασιακός ή μόνιμος έρανος και από τίνος πρωτοβουλία προήλθε η ιδέα που εκφράζεται στο Γαλ. 2,10.
Ο R. Kassühlkeπαρουσιάζει ορισμένα από το βασικότερα ερωτήματα που απασχολούν τη σύγχρονη μετάφραση των ιερών κειμένων. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζει τη σημασία της γλώσσας και των διαφορετικών επιπέδων λειτουργίας της, τη μεταφραστική διαδικασία, το πρόβλημα την υποκατάστασης ή της παράφρασης του κειμένου και το ζήτημα της φόρμας και του νοήματος.
Ο Β. Μακρίδης ασχολείται με το πρόβλημα της ολοκληρωτικής παράλειψης των Ηρωδιανών στο ευαγγέλιο του Λουκά και επιχειρεί να δώσει μια εξήγηση για τους λόγους που οδήγησαν τον Λουκά στη συγκεκριμένη παράλειψη.
Ακολουθούν οι βιβλιοκρισίες ξένων και ελληνικών βιβλίων σχετικών με τη βιβλική επιστήμη.