Δελτίο Βιβλικών Μελετών, τόμ. 7, Ιανουάριος - Ιούνιος 1988, έτ. 17, σσ. 70
Το τεύχος Ιανουαρίου – Ιουνίου 1988 του Δελτίου Βιβλικών Μελετών περιλαμβάνει τρία (3) άρθρα.
Το κείμενο του Σ. Αγουρίδη αποτελεί συνέχεια από το προηγούμενο τεύχος. Εδώ ξεκινάει το πέμπτο κεφάλαιο της μελέτης του, στο οποίο εξετάζεται η διήγηση σχετικά με τον πύργο της Βαβέλ και η διαπλοκή μύθου, ιστορίας και θεολογίας σε αυτή. Ακολουθεί ο επίλογος της μελέτης, εντός του οποίου ο συγγραφέας θίγει ακροθιγώς μόνο το ερώτημα σχετικά με την έννοια κάτω από την οποία το έθνος του Ισραήλ υπήρξε ο φορέας και ο εκτελεστής των θείων βουλών.
Ο Γ. Γρατσέας γράφει για το πρόβλημα του IV,5 των Συμποσιακών του Πλουτάρχου που αναφέρεται στην τακτική των Ιουδαίων να μην τρώνε χοιρινό κρέας. Ο συγγραφέας παράλληλα όμως προχωρεί και στις προεκτάσεις του προβλήματος κάνοντας και μια ιστορική αναδρομή και σταχυολόγηση από τις εξωιουδαϊκές και τις ιουδαϊκές πηγές, καθώς και στην Κ.Δ. και σε κείμενα της εποχής της.
Ο π. Ι. Σκιαδαρέσης στο πλαίσιο του θέματος της αναζήτησης των πηγών του βιβλίου της Αποκάλυψης επιχειρεί να υποδείξει κάποια σημεία εξάρτησης ή απόκλισης της Αποκάλυψης από τη Γένεση και κυρίως από τα πρώτα τρία κεφάλαιά της αναφορικά προς το θέμα: Δημιουργία – ιστορία – έσχατα. Ο συγγραφέας εξετάζει αναλυτικά τη σχέση ανάμεσα στη θεματολογία και την τυπολογία των δύο ιερών κειμένων. Το άρθρο συνεχίζεται στο επόμενο τεύχος του ΔΒΜ.
Ακολουθούν βιβλιοκρισίες σε ξένα βιβλία.
Τέλος, ο Δ. Καϊμάκης συνθέτει την νεκρολογία του P. Benoit.