~ Ορθόδοξη Θεολογική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Ι.Μ.Δ. ~

Η ιστοσελίδα βρίσκεται υπό αναβάθμιση.

Δελτίον Βιβλικών Μελετών Ιανουάριος - Ιούλιος 1993

Δελτίο Βιβλικών Μελετών, τόμ. 13, Ιανουάριος – Ιούλιος 1993, έτ. 23, σσ. 72

            Το τεύχος Ιανουαρίου – Ιουλίου 1993 του Δελτίου Βιβλικών Μελετών περιέχει τέσσερα (4) άρθρα.

            Ο Σ. Αγουρίδης με το άρθρο του προσφέρει μια συμβολή στη συζήτηση σχετικά με τον εκσυγχρονισμό του κηρύγματος του ευαγγελίου, της θεολογίας και της Εκκλησίας. Σκοπός του συγγραφέας είναι να παρουσιάσει ότι η διαδικασία του εκσυγχρονισμού και της ανανέωσης είχε ήδη αρχίσει μέσα στην Εκκλησία από την εποχή που γράφτηκαν τα Ευαγγέλια. Από την σκοπιά αυτή εξετάζει το κατά Ματθαίον ευαγγέλιο. Ο στόχος του Αγουρίδη είναι να δείξει με ποιον τρόπο ο ευαγγελιστής Ματθαίος συνδέει στο ευαγγέλιό του την παράδοση του Ιησού προς τις ανάγκες της σύγχρονής του εκκλησίας.

            Ο R. Pennaεξετάζει τη σημασία του Νόμου και της ελευθερίας στη σκέψη του απ. Παύλου. Στο πλαίσιο αυτό αρχικά ξεκινά την ανάλυσή του με τον προσδιορισμό της κριτικής του Παύλου στο Νόμο και την ανεύρεση των κινήτρων του για αυτήν τη κριτική. Στη συνέχεια εξετάζει την αντίληψη του Παύλου περί ελευθερίας, προκειμένου και να συμπεράνει ορισμένα πράγματα σχετικά με το παράδοξο των παρόμοιων προς το Νόμο υποχρεώσεων που επιβάλλει αυτή η υιοθέτηση της χριστιανικής ελευθερίας.

            Ο O. Alana αναφέρεται στους κρυφούς ακολούθους – μαθητές του Ιησού, οι οποίοι υποθέτει ότι αποτελούσαν μια τρίτη ομάδα μαθητών του Ιησού, πέρα από τους δώδεκα και τους υπόλοιπους φανερούς υποστηρικτές – μαθητές του. Τέλος, ο συγγραφέας υποστηρίζει τη θέση, την οποία και αναλύει με συντομία, ότι αυτοί οι μαθητές είχαν ένα καθοριστικό ρόλο στο λειτούργημα του Ιησού.

            Θέση τελευταίου άρθρου έχει ένα απόσπασμα από το βιβλίο της θεολόγου και ψυχολόγου H. Wolff, JesusderMann, 1988. Εδώ δημοσιεύεται σε ελληνική μετάφραση το κεφάλαιο περί της Συλλογιστικής Σκιάς, προκειμένου να δοθεί στο ελληνικό κοινό μια γεύση της μεθόδου προσέγγισης, δηλαδή της ψυχολογίας του βάθους σύμφωνα με τις ψυχολογικές αρχές του K. Jung, προς τη ζωή του Ιησού ως ανθρώπου.

            Ακολουθούν οι βιβλιοκρισίες του τεύχους.

Αναζητηση