Δελτίο Βιβλικών Μελετών, τόμ. 13, Ιούλιος – Δεκέμβριος 1994, έτ. 23, σσ. 112
Το τεύχος Ιουλίου – Δεκεμβρίου 1996 του Δελτίου Βιβλικών Μελετών περιέχει έξι (6) άρθρα.
Ο Σ. Αγουρίδης παρουσιάζει ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά της Μωσαϊκής θρησκείας. Αρχικά δίνει ορισμένα εισαγωγικά στοιχεία για τη θρησκεία και το πρόβλημα του προσώπου και της ιστορίας του Μωυσή. Στη συνέχεια, στο κύριο μέρος του κειμένου του εκθέτει ένα διάγραμμα των ιστορικών γεγονότων, όπως νομίζει ότι έγιναν αυτά, προκειμένου να κατανοηθεί το μωσαϊκό ως το ιστορικό αφετηριακό βήμα στην εμφάνιση και εξέλιξη της θρησκείας της Π.Δ.
Η Ε. Κασσελούρη υποστηρίζει ότι η διήγηση της ομολογίας του Πέτρου (Ματθ. 16, 13-20 παρ.) και της μυράλειψης του Ιησού (Ματθ. 26, 6-13 παρ.) αποτελούν εκφάνσεις του ίδιου δεδομένου, δηλαδή της ομολογίας της μεσσιανικότητας του Ιησού, η οποία συνδέεται με το Πάθος, την ταπείνωση και το σταυρό, αλλά εκφράζονται με διαφορετικό τρόπο, η πρώτη με το λόγο και η δεύτερη με την πράξη. Η διαπραγμάτευση του θέματος γίνεται μέσα από την ανάλυση των δύο διηγήσεων, τις οποίες αναφέρουν όλοι οι ευαγγελιστές.
Ο Κ. Νικολακόπουλος εξετάζει τα υμνολογικά τμήματα του κατά Ματθαίον ευαγγελίου. Στο πλαίσιο αυτό αγγίζει τον τομέα των υμνολογικών τεμαχίων του συγκεκριμένου ευαγγελίου, θίγει το θέμα της ρητορικής γενικότερα των πεζών κειμένων, όπως της Κ.Δ., και ειδικότερα των παραπάνω τεμαχίων και τέλος, επιχειρεί μια βαθύτερη εννοιολογική επεξεργασία ων ρητορικών στοιχείων των τεμαχίων. Ουσιαστικός σκοπός της μελέτης είναι η αξιολόγηση των τμημάτων για να πραγματοποιηθεί μια προσέγγιση του βαθύτερου νοήματος των εκπεφρασμένων λέξεων που περιέχουν.
Το άρθρο του Γ. Ρηγόπουλου αποτελεί το δεύτερο και τελευταίο μέρος της μελέτης του για την παραδοξότητα της πίστης, όπως αυτή εμφανίζεται στο Ιω. 12,36β-43. Ο συγγραφέας συνεχίζει εδώ την παρουσίαση των ερμηνευτικών πατερικών θέσεων στους στίχους 39-43. Το άρθρο κλείνει με τις επισημάνσεις του Ρηγόπουλου.
Ο A. Okorieπαρουσιάζει την πολεμική του κατά Λουκάν ευαγγελίου ενάντια στον πλούτο. Προκειμένου να αναλύσει και εξηγήσει αυτήν την εκ πεποιθήσεως στάση του Λουκά, παρουσιάζει δεκαεννιά περικοπές του, στις οποίες γίνεται εμφανής αυτή η πολεμική του πλούτου και των πλουσίων.
Ο Κ. Τσιτσίγκος εξετάζει ιστορικοφιλολογικά την ύπαρξη και τα καθήκοντα κατά χρονολογική σειρά των ιερατικών διακόνων της Α΄ Τιμοθέου, των «νεανίσκων» των Πράξεων και των «μικρών» του κατά Ματθαίον ευαγγελίου, συγκρίνοντάς τα, ώστε να διαπιστωθεί κάποια ομοιότητα και από εκεί να συμπεραθεί η προέλευση.
Το τεύχος κλείνει με τις βιβλιοκρισίες του τεύχους.