~ Ορθόδοξη Θεολογική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Ι.Μ.Δ. ~

Η ιστοσελίδα βρίσκεται υπό αναβάθμιση.

Καθ'Οδόν τεύχ.15 ΜΑΪΟΣ 1999

Καθ’ Οδόν 15, «Κράτος και Εκκλησία», 1999, σελ. 104.

 

            Το 15ο τεύχος του Καθ’ Οδόν με τίτλο «Κράτος και Εκκλησία» περιέχει 10 κύρια άρθρα που αναλύουν τις διαφορετικές πτυχές του θέματος.

            Το πρώτο άρθρο είναι του Νίκου Ζαχαρόπουλου κι έχει τον τίτλο «Κράτος και Εκκλησία. Αναζητώντας τη σχέση και τις διαφορές στη σημερινή πραγματικότητα». Ο συγγραφέας επιχειρώντας μια σύντομη ιστορική ανάλυση στις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας καταλήγει ότι η εκκοσμίκευση της Εκκλησίας στον ελλαδικό χώρο και ο ασφυκτικός εναγκαλισμός της με το Κράτος είναι γεγονός αναμφισβήτητο με συνέπειες για την πνευματικότητα της αλλά και την υφιστάμενη και διαμορφούμενη σχέση της με τον πολιτικό χώρο και ιδιαίτερα το κράτος.

            Ο Σάββας Αγουρίδης  στο άρθρο του «Η Οικουμενικότητα της Ορθοδοξίας και η Οικουμενικότητα του Ελληνισμού» σκιαγραφεί την οικουμενικότητα του ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, θέτοντας στο τέλος κάποια ερωτήματα που προκύπτουν από τη διαστρέβλωση του όρου οικουμενικότητα και την ενθάρρυνση της «πολιτικής ορθοδοξίας».

            Στο άρθρο του «Άνθρωπος, Κράτος, Εκκλησία» ο Ιωάννης Πέτρου παρουσιάζει τους βασικούς προβληματισμούς του για την αναγκαιότητα νέας ρύθμισης των σχέσεων Κράτους-Εκκλησίας.

            Στο επόμενο άρθρο ο Κώστας Μπέης ασχολείται με το θέμα «Εκκλησία και Κράτος». Ο συγγραφέας αναλύει το ζήτημα της θρησκευτικής συνείδησης και της συμμετοχής του ατόμου στη θρησκευτική κοινότητα, της θρησκείας και της εκκλησιαστικής οργάνωσης, της μετάβασης στην εξουσιαστική εκκλησιαστική δύναμη, της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ως επικρατούσας θρησκείας στην Ελλάδα. Εξετάζει το εκκλησιαστικό δίκαιο μέσα στην ελληνική έννομη τάξη, τις άναρχες σχέσεις της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας και του ελληνικού κράτους και κλείνει με τους προβληματισμούς του για το μέλλον.

            Ο Μ. Σταθόπουλος παρουσιάζει τη Συνταγματική κατοχύρωση της θρησκευτικής ελευθερίας και τις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας.

            Στο άρθρο του ο Κυριάκος Κυριαζόπουλος ερωτά γιατί ο συνταγματικός όρος ‘επικρατούσα’ θρησκεία φαίνεται να σημαίνει ‘η πρώτη μεταξύ ίσων’ και αναλύει όπως τονίζει, το λησμονημένο θεμελιώδες δικαίωμα στην ισότητα του νόμου.

            Ο Γεώργιος Πουλής γράφει για την ισχύ και τη συνταγματική κατοχύρωση των κανόνων της Εκκλησίας ως εφαλτήριο κατανόησης των σχέσεων της Εκκλησίας με το Κράτος.

            Ο Ν. Μπουγάτσος στο άρθρο του ασχολείται με τις προϋποθέσεις των σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας.

            Η Σοφία Καρακώστα μελετά τις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας στο Βυζάντιο και την επίδρασή τους στον καθορισμό της πολιτικής ιδεολογίας της εποχής.

            Ο Μουσταφά Μουσταφά ασχολείται με το θέμα του Κράτους και των μειονοτήτων.

            Ακολουθούν ποιήματα από το Δημήτρη Τσινικόπουλο και  το Γεώργιο Τσιναλάκη.

            Το τεύχος κλείνει με επικαιρότητα  που αφορά στην 5η Γενική Συνέλευση του Οικουμενικού Φόρουμ Ευρωπαίων Χριστιανών Γυναικών, ElEscorial-Μαδρίτη, 4-10 Ιουνίου 1988 και την 8η Γενική Συνέλευση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, 3-14 Δεκεμβρίου 1998, HarareZimbabwe και τέλος τις εκδόσεις. 

Αναζητηση