~ Ορθόδοξη Θεολογική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Ι.Μ.Δ. ~

Η ιστοσελίδα βρίσκεται υπό αναβάθμιση.

Κληρονομία τ.5 τεύχ. Α Ιανουάριος 1973

Κληρονομία, Τόμος 5, Τεύχος A΄, Ιανουάριος 1973, σσ. 256

Το Τεύχος αυτό περιλαμβάνει πέντε (5) Μελέτες, Βιβλιοπαρουσιάσεις και τα ενδιαφέροντα Χρονικά.

Ο Παν. Χρήστου μελετά κείμενα σχετικά με την ενοφυλία. Τα κείμενα αυτά εκφράζουν την πεποίθηση ότι η διάσπαση του ανθρωπίνου γένους σε δύο φύλα είναι κατάσταση αφύσικος και προσωρινή, της οποίας επιβάλλεται η υπέρβαση προς κατάληξη στην ενοφυλία ή την αφυλία. Ιδιαίτερα πρέπει να επισημανθεί η επίδραση στον Γνωστικισμό, στον οποίο τόσο η θεότητα όσον και η ανθρωπότητα παρουσιάζονται ως αρρενοθήλεις, όπου επισέρχεται η διάσπαση, και τέλος η ενοφυλία καθίσταται το ιδεώδες ως ζητούμενο.

Ο ConstantineTsirplanis κάνει μια προσπάθεια (αγγλιστί) να παρουσιάσει το θεσμό των Κοινοβουλευτικών Συνελεύσεων και των Βουλών στο Βυζάντιο (13-14ος αι.) υπογραμμίζοντας α) τον τρόπο λειτουργίας της συγκλήτου και β) της εκκλησίας του δήμου και των κατά τόπους βουλών.

OGabrielPatacsi ερευνά (γαλλιστί) προ της συνόδου της Φλωρεντίας εποχή και αναδεικνύει  το πρόσωπο του Ιωσήφ Βρυέννιου, ο οποίος έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο στο Βυζάντιο της εποχής του, ιδιαιτέρως ως προς τις σχέσεις του Βυζαντίου με τους λατίνους.

OOscarCullmann, ο μεγάλος αυτός Γάλλος θεολόγος, μελετά την έννοια της σωτηρίας στην Καινή Διαθήκη, δηλαδή τη σχέση του Θεού και ανθρώπου, Θεού και κόσμου.

Ο Μάρκος Σιώτης απαντά στο παραπάνω άρθρο του O. Cullmann σχετικά με την έννοια της σωτηρίας και το σημερινό κόσμο.

Ακολουθεί πλούσια βιβλιοκριτική καθώς και ένα σημαντικό Χρονικό για το Ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα του Μητροπολίτου Σάρδεων Μαξίμου. 

Αναζητηση