~ Ορθόδοξη Θεολογική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Ι.Μ.Δ. ~

Η ιστοσελίδα βρίσκεται υπό αναβάθμιση.

Κληρονομία τ.6 τεύχ. Β Ιούλιος 1974

Κληρονομία, Τόμος 6, Τεύχος Β΄, Ιούλιος 1974, σσ. 444

Το Τεύχος αυτό της Κληρονομίας περιλαμβάνει δέκα (9) ενδιαφέρουσες Μελέτες, σημαντικές Βιβλιοκριτικές και τα Χρονικά της εποχής.

Ο Στυλ. Παπαδόπουλος κάνει μια σύντομη περιγραφή του όρου «αποστολικοί πατέρες» και καταγράφει τα έργα τους.

Ο Κ.Ν. Παπαδόπουλος κ΄νει μια αναφορά στον κώδικα Βατοπαιδίου 236.

Ο W. Bienert, εκδότης των αποσπασμάτων του Πέτρου Αλεξανδρείας, κάνει μια απάντηση στις παρατηρήσεις του π. Κ. Παπαδόπουλου (βλ. σελ. 235).

OGregorLarentzakis μελετά τις απόψεις του Αγίου Αθανασίου για την ενότητα της Εκκλησίας, η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αγιότητα των χριστιανών, ώστε ενότητα και τελείωση να βρίσκονται σε μια πλήρη συνάφεια. Οι σχέσεις των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδος αποτελούν το πρότυπο για τις σχέσεις 

OΒ. Ψευτογκάς εξετάζει το θέμα των Ομιλιών του Μεγάλου βασιλείου ως πηγή στην Υμνογραφία. Αναφέρει σε συγκεκριμένα παραδείγματα κειμένων, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από τον Ρωμανό τον μελωδό για τον εμπλουτισμό των λειτουργικών κειμένων της Εκκλησίας μας.

Ο Παν. Χρήστου διαπραγματεύεται το ρόλο του Κοντακίου στην ελληνική χριστιανική υμνογραφία, δηλ. δύο μεγάλες ομάδες ποιημάτων, την στιχολογική και την αποκριτική.

Ο Ιωάν. Φουντούλης μελετά την τον κανόνα του Όρθρου της Παρασκευής της εβδομάδος της Τυροφάγου, στο λειτουργικό βιβλίο του Τριωδίου της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Στη μελέτη αυτή γίνεται μια προσπάθεια να αποκατασταθεί το πρόβλημα με βάση τον σιναΐτικο κώδικα 734-735 του 10ου-11ου αιώνα.  

Η Χρ. Μαυροπούλου-Τσιούμη μελετά τα διάφορα εικονογραφικά θέματα (12 στον αριθμό) στον Κώδικα 762 της Ι.Μ. Βατοπεδίου.

Ακολουθεί ένα μικρό addendumτου Νικ. Παναγιωτάκη στον κατάλογο χειρογράφων των έργων Συμεών Θεσσαλονίκης.

Τέλος, ο Γάλλος OlivierClément αναλύει την σκέψη του PaulEvdokimof σχετικά με το μυστήριο της θείας Ευχαριστίας. Οι απόψεις αυτές αναφέρονται σε τρία βασικά σημεία: α) Η ευχαριστία εν τη οικονομία της σωτηρίας, βασική θεολογική σκέψη του Νικολάου Καβάσιλα β)την θεολογία της ευχαριστίας και γ) τις συνέπειες του μυστηρίου αυτού, δηλ. ευχαριστιακή εκκλησιολογία και ευχαριστιακή πνευματικότητα.

Μετά το πλούσιο Βιβλιογραφικό Δελτίο και τα ποικίλα δημοσιεύματα ακολουθεί Νεκρολογία του Μιλητουπόλεως Στυλιανού για τον αοίδιμο Μητροπολίτη Πριγκηποννήσων κυρού Δωρόθεου.

Αναζητηση