Κληρονομία, Τόμος 10, Τεύχος Α΄, Ιανουάριος 1978, σσ. 210
Το Τεύχος αυτό της Κληρονομίας περιλαμβάνει εννέα (9) ενδιαφέρουσες Μελέτες, σημαντικό Βιβλιογραφικό Δελτίο και τα Χρονικά της εποχής.
Ο Σίλας Κοσκινάς, Επίσκοπος Αμφιπόλεως, μελετά την περί εσχάτων διδασκαλία του Αποστόλου Παύλου. Ο Παύλος αν και δεν έκανε καμία συστηματική σύνθεση της χριστιανικής διδασκαλίας μέσα από τις επιστολές του προσπαθεί να απαντήσει σε πρακτικά προβλήματα που απασχολούν τις Εκκλησίες. Σύμφωνα με τον Παύλο η σωτηρία έχει εσχατολογικό προσανατολισμό αλλά λαμβάνει χώρα τώρα δια του αγίου Πνεύματος.
Ο JeanVafiadis εξετάζει σε μια σύντομη εργασία το θέμα της Αγάπης, κατά τον Νικόλαο Καβάσιλα, η οποία ταυτίζεται με την εν Χριστώ ζωή. Οι όροι που χρησιμοποιούνται για την αγάπη είναι πολλοί (φίλτρο, φιλανθρωπία, στοργή, έρως, φιλία), αλλά η αγάπη του Θεού είναι ενεργής μόνο με την ανθρώπινη βούληση.
Ο Αθανάσιος Παπάς, Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως, περιγράφει λεπτομερώς την προσωπογραφία του Μητροπολίτου Μυτιλήνης Κυρίλλου, η οποία βρίσκονται ανηρτημένη στο μέγαρο της Ιεράς Μητρόπολης Χαλκηδόνος.
Ο P. Drossoyiannisαναλύει τα χαρακτηριστικά των φρέσκων (τοιχογραφίες) τα οποία βρίσκονται στην περιοχή Παναγία Φορβιώτισσα Άσπου (Νικοσία Κύπρου), το 1106, με βάση τις οδηγίες που δίδει ο καθηγητής KurtWeitzmann.
OTheodorNormanRussellπαρουσιάζει τις θέσεις του Ανσέλμου Havelberg και του Νικήτα Νικομηδίας, το 1136. Αυτή αποτελεί μια συστηματική προσπάθεια αλληλοκατανόσης των δύο πλευρών της Ανατολής και της Δύσης. Ο συγγραφέας παρουσιάζει τις χαρακτηριστικές διαφορές των δύο πλευρών καθώς και την αλληλοσυμπλήρωσή τους σε μία ενδεχόμενη προσπάθεια ένωσης των δύο Εκκλησιών.
Ο Αρχιμανδρίτης Ναυκρατίου Τσουλκανάκης μελετά την προσωπικότητα του Νικηφόρου Μαρθαλή, Αρχιεπισκόπου Σινά, του 18ου αιώνα, και παρουσιάζει πλήθος επιστολών, οι οποίες παρουσιάζουν το έργο του.
Στις σελίδες ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ο καθηγητής Βασίλειος Σταυρίδης κάνει μια προσπάθεια αξιολόγησης της ορθόδοξης συμμετοχής στην οικουμενική κίνηση (1948-1978), ενώ ο Ιωάννης Ρωμανίδης μελετά το έργο του καθηγητή Γεράσιμου Κονιδάρη σχετικό με την εκκλησιολογία και τους διμερής διαλόγους. Ακόμη υπάρχει ανοικτή επιστολή του Αρχιεπισκόπου Αθηναγόρου Κοκκινάκη σχετική με τον οικουμενικό διάλογο της ορθόδοξής εκκλησίας (Ιούνιος 1977).
Τέλος, υπάρχει σχετικό Βιβλιογραφικό Δελτίο και παρουσίαση βιβλίων της εποχής.
Μετά το πλούσιο Βιβλιογραφικό Δελτίο με ενδιαφέροντα βιβλία της εποχής παρουσιάζονται τα Χρονικά και ειδικά οι σχετικές ομιλίες της Α’ Προσυνοδικής Πανορθοδόξου Διασκέψεως, καθώς και σχετικά κείμενα (21-30.11.1976).