Κληρονομία, Τόμος 11, Τεύχος Α΄, Ιανουάριος 1979, σσ. 238
Το Τεύχος αυτό της Κληρονομίας περιλαμβάνει έξι (6) ενδιαφέρουσες Μελέτες και Βιβλιογραφικό Δελτίο.
Ο Μητροπολίτης Τυρολόης και Σερεντίου Παντελεήμονας Ροδόπουλος, ερευνά την εκκλησιολογική θεώρηση του 34ου Αποστολικού Κανόνα, ο οποίος αναφέρεται στις κανονικές και συνοδικές σχέσεις των επισκόπων μιας επαρχίας μετά του προεστώτος επισκόπου της Μητροπόλεως, δηλαδή μιας αυτοκέφαλης μητροπολιτικής περιφέρειας. Το παραπάνω κείμενο αποτελεί εισήγηση του συγγραφέως στο Δ΄ διεθνές συνέδριο της Εταιρείας Δικαίου των Ανατολικών Εκκλησιών (Ρέγκεσμπουργκ, 19-24.9.1978).
Ο Θεόδωρος Ζήσης σχολιάζει 10 σημεία-φράσεις αρχαίων απολογητών αναλύοντας το ιστορικό και το θεολογικό περιεχόμενό τους. Σημαντικό άρθρο το οποίο διαλευκάνει εσφαλμένες αντιλήψεις για την ζωή των πρώτων χριστιανών.
Ο Θ. Νικολάου εξετάζει την έννοια της χριστιανικής αλήθειας και της ηθικής σε σχέση με την ελληνική φιλοσοφία. Η προσέγγιση στηρίζεται στη θεολογία του αγίου Κλήμεντα Αλεξανδρείας και στο έργο του «Παιδαγωγός» και «Προτρεπτικός».
Ο PeterMeinhold ασχολείται με το πρόβλημα της οικουμενικής σπουδαιότητας του έργου και της προσωπικότητας του αγίου Αθανασίου. Ο συγγραφέας αναλύει τέσσερα σημεία: 1) στη διατύπωση της χριστιανικής κατανόησης του Θεού, 2) στο μοναχικό ιδεώδες, 3) στον κανόνα της Καινής Διαθήκης και 4) στην αγωνιστική του στάση στις Οικουμενικές Συνόδους.
Ο Κωνσταντίνου Καλοκύρης, αν και ο ίδιος δεν είναι ούτε πατρολόγος ούτε λειτουργιολόγος, κάνει μια σημαντική ανάλυση του Κανόνα της Αναστάσεως του Ιωάννου του Δαμασκηνού με παράλληλα κείμενα από ομιλίες του αγίου Γρηγορίου Ναζιανζηνού (Λόγος Α΄και ΜΕ΄).
Ο Ιωάννης Καλογήρου στις σελίδες ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ κάνει μια θεολογική εκτίμηση της Γ’ Συνδιάσκεψις της Μικτής διαλόγου μεταξύ των Εκκλησιών της Ορθοδόξου και Παλαιοκαθολικής. Παρουσιάζει την αναλυτική τελική Έκθεση (σελ. 177) καθώς και τις σχετικές παρουσιάσεις (σελ. 186).
Ακολουθεί σύντομο Βιβλιογραφικό Δελτίο με ενδιαφέροντα βιβλία της εποχής.