~ Ορθόδοξη Θεολογική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Ι.Μ.Δ. ~

Η ιστοσελίδα βρίσκεται υπό αναβάθμιση.

Κληρονομία τ.11 τεύχ. Β Δεκέμβριος 1979

Κληρονομία, Τόμος 11, Τεύχος Β΄, Ιούλιος 1979, σσ. 587

Το Τεύχος αυτό της Κληρονομίας περιλαμβάνει δεκατρείς (13) θεολογικές Μελέτες, πλούσιο Βιβλιογραφικό Δελτίο και τα Χρονικά της εποχής.

Ο J. Overbeckαναλύει (αγγλιστί) τις θεολογικές θέσεις του 6ου αιώνα σχετικά με τους όρους ο Θεός (duesase) και Θεός (duespronobis). Ο όρος Θεός συνδέεται με την έννοια της υπερουσιότητας και ο δεύτερος όρος με την έννοια του Θεάνθρωπος. Η παραπάνω ανάλυση γίνεται με βάση τη σκέψη του Ωριγένη.

Ο Kar. Mitsakis  κάνει μια θαυμάσια γλωσσιολογική ανάλυση του Ακαθίστου Ύμνου (αγγλιστί). Εξετάζει και ερμηνεύει στοιχεία του κειμένου του Ρωμανού του Μελωδού.

Ο Ch. Abbot-MatthewG. Chapmanμελετά (αγγλιστί) τον «Πρώτο Απολογητικό προς τους διαβάλλοντας τας αγίας Εικόνας» του αγίου Ιωάννου Δαμασκηνού. Παρόμοιο κείμενο ανέπτυξε και στο Περιοδικό Κληρονομία 8(1976)306-328.

Ο ConstantineTsirplanisμελετά (αγγλιστί) θέματα σχετικά με το πρόσωπο της Παναγίας (Μαριολογία) στο έργο του Νικολάου Καβάσιλα (1322-1396/7).

Ο AngeloAmatoμελετά τρία κείμενα (ιταλιστί) για την μετάνοια του Πατριάρχου GeremiaII (1576,1579,1581).

Ο Θεόδωρος Ζήσης ερευνά το βίο της αγίας Παρασκευής της Επιβατηνής, αδελφή του οσίου Ευθυμίου του Μυροβλήτου του Επισκόπου Μαδύτων, του 10ου αιώνος. Επίσης παραθέτει το σύνολο του ανέκδοτου Παρακλητικού Κανώνα της αγίας.

Ο Γιάννης Ταβλάκης στη σύντομη μελέτη του ερευνά σχετικό χειρόγραφο (Χφ Α76) της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας (Άγιον Όρος) και το ιστορικό της αποκατάστασής του.

Η Βασιλική Κατσαρού μελετά επίσης χειρόγραφο (Χφ 1) της Ιεράς Μονής Βαρνάκοβας (Ναύπακτος). Ερευνά το περιεχόμενο και την προέλευσή του και σχολιάζει ιστορικά και τοπογραφικά θέματα.

Ο Μιχαήλ Κορδώσης παρουσιάζει ελληνικά παλαιότυπα (χώρων του παλατίου) της Μονής Παντοκράτορος (Άγιον Όρος).

Ο Αθανάσιος Παπάς, Μητροπολίτης Ελενουπόλεως, περιγράφει κάλυμμα Ευαγγελίου και ο Κωνσταντίνος Παπουλίδης παρουσιάζει συστηματική εργασία τριών ανέκδοτων επιστολών του Οικονόμου του εξ Οικονόμου με τον Αλέξανδρο Στρούρτζα και την αδελφή του Ρωξάνδρα Στρούτζου, σύζυγο του Κόμη Solling.

Ο Σίλας Κοσκινάς, Επίσκοπος Νέας Υεμένης, κάνει μια εκτενή παρουσίαση του ρόλου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ως πολιτιστικής δύναμης, στην Αμερική, περιγράφει στοιχεία των ελληνικών κοινοτήτων, τη συμβολή του λαϊκού στοιχείου, θέματα παιδείας και εκκλησιαστικής ενότητας της Εκκλησίας της Αμερικής.

Τέλος, ο GeorgePapadimitriou στις σελίδες ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ του Περιοδικού παρουσιάζει (αγγλιστί) τα δρώμενα της τρίτης Διεθνής Διάσκεψης Ορθόδοξων Θεολόγων στην Αμερική (28-31.8.1978).  

Στο Βιβλιογραφικό Δελτίο γίνεται παρουσίαση πολλών βιβλίων της εποχής και στα Χρονικά δίδονται πληροφορίες για το έργο του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών και άλλων εκκλησιαστικών ειδήσεων. 

Αναζητηση