~ Ορθόδοξη Θεολογική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Ι.Μ.Δ. ~

Η ιστοσελίδα βρίσκεται υπό αναβάθμιση.

Κληρονομία τ.12 τεύχ. Α Ιούνιος 1980

Κληρονομία, Τόμος 12, Τεύχος Α΄, Ιανουάριος 1980, σσ. 233

Το Τεύχος αυτό της Κληρονομίας περιλαμβάνει οκτώ (8) ενδιαφέρουσες Μελέτες και Βιβλιογραφικό Δελτίο.

Ο Κ. Ν. Παπαδόπουλος δημοσιεύει τρία σημειώματα (λειτουργικά) και αφορούν την ιστορία της αρχαίας εκκλησίας. Το πρώτο είναι απόσπασμα ευχής της Αλεξανδρινής λειτουργίας του 3ου αιώνος, το δεύτερο η χειροτονία του αγίου Γρηγορίου, Επισκόπου Νεοκαισαρείας και το τρίτο της χειροτονίας Επισκόπου Αλεξανδρείας του 2ου αιώνος. Τα παραπάνω σημειώματα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους λειτουργιολόγους.

Ο ConstantinTsirpanlisμελετά (αγγλιστί) το θέμα της παγκόσμιας σωτηρίας –αποκατάσταση των πάντων- στο έργο του αγίου Γρηγορίου Νύσσης. Ο συγγραφέας κάνει μια βιβλική, φιλοσοφική και θεολογική προσέγγιση.

Ο ArchimadritAmfilohije  κάνει (γερμανιστί) μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση της εν Χριστώ ζωής των Χριστιανών με βάση τα αποφθέγματα του Γεροντικού.

Ο Γεώργιος Βεργωτής μελετά την έννοια του χρόνου και μάλιστα τη σημασία του εορτολογίου και του λειτουργικού χρόνου, από παιδαγωγική άποψη, στη ζωή των χριστιανών.

Ο Θανάσης Παπαζώτου στο σύντομο άρθρο μελετά τις ιστορικές και αρχαιολογικές μαρτυρίες της Μονής του Σαράβαρη (Άγιον Όρος) σε σχέση με τα τρία μεγάλα κοινοβιακά συγκροτήματα της Μεγίστης Λαύρας, της Λαύρας των Ιβήρων και του Βατοπαιδίου.

Ο Γεώργιος Παπάζογλου παρουσιάζει ανέκδοτη ομιλία του γνωστού λόγιου Κρητικού (16ος αιώνας) ιερομονάχου Μελετίου Βλασίου με τον τίτλο «Ομιλία περί των αχράντων μυστηρίων του Χριστού», γραμμένη σε κρητική γλώσσα της εποχής.

Ο Βασίλειος Σταυρίδης παρουσιάζει μια πλούσια βιβλιογραφία Εκκλησιαστικής Ιστορίας και ο Π. Κ. Χρήστου στις σελίδες ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ το έργο του καθηγητού Ν. Ματσούκα για τον Μάξιμο τον Ομολογητή. 

Ακολουθεί σύντομο Βιβλιογραφικό Δελτίο με ενδιαφέροντα βιβλία της εποχής.

Αναζητηση