Κληρονομία, Τόμος 23, Τεύχος A΄ και Β΄, 1991, σσ. 376
Το Τεύχος αυτό της Κληρονομίας περιλαμβάνει έξι (6) θεολογικές Μελέτες και πλούσιο Βιβλιογραφικό Δελτίο.
Στο τεύχος αυτό γίνεται αφιέρωμα στον ιερό Φώτιο με τέσσερες μελέτες (σελ. 9-154).
Ο Γ. Βεργιώτης παρουσιάζει τις παιδαγωγικές αντιλήψεις του Κλήμη Αλεξανδρείας, κατ’ εξοχήν χριστιανός φιλόσοφος, για το έργο του «Παιδαγωγός». Ο Κλήμης περνά από την απολογία στην φιλοσοφική θεώρηση του Χριστιανισμού. Το έργο του είναι πρακτικό και προσανατολίζεται στην πρακτική ζωή και την ηθική μόρφωση μέσα από την οποία η ψυχή βλέπει τις αδυναμίες του ανθρώπου.
Ο Αθ. Θεοχάρης ερευνά το φιλολογικό πρόβλημα της προς Κολασαείς επιστολή (1: 15-20), εάν χριστολογικό κείμενο, στο οποίο ερευνά την αυθεντικότητά του.
Ο Ιωάννης Καλογήρου μελετά το ιερό Μυστήριο του Γάμου σε σχέση με τον αριθμό των επτά μυστηρίων. Θεολογική μελέτη του Γάμου ως ενσωμάτωση του νέου ζεύγους στην ευχαριστιακή κοινότητα, εντάσσοντας το θεσμό του γάμου, στο μυστήριο της θείας ευχαριστίας.
Ο Γεώργιος Μαντζαρίδης μελετά ένα σημαντικό θέμα της ερμηνείας από ορθόδοξη άποψη του οικολογικού προβλήματος. Τρία σημαντικά σημεία χαρακτηρίζουν τη μελέτη: α) η ανιδιοτελής αγάπη, β) το ασκητικό πνεύμα και γ) η ευχαριστιακή θεώρηση του κόσμου.
Ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Ηλιουπόλεως Αθανάσιος μελετά λειτουργικό κείμενο που έγραψε ο Οικουμενικός πατριάρχης Μάξιμος Ε’ (1946-1948), που γράφει το 1961 και διεσώθη από τον μαθητή του (νυν Καρπάθου και Κάσου Αμβρόσιο).
Ο Ιωάννης Φουντούλης παρουσιάζει σκέψεις γύρω από την εορτή της θείας Μεταμόρφωσης του Κυρίου με έμφαση στο πρόσωπο του Παντοκράτορος Χριστού.
Στα Χρονικά περιγράφεται το ιστορικό της επίσκεψης του Αρχιεπισκόπου Καντουαρίας και Πριμάτου πάσης Αγγλίας Δρ Γεωργίου Carey και το ιστορικό της Ζ’ Γενικής Συνέλεσυης του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών (Καμπέρα Αυστραλίας, 7-20.2.1991). Ακολουθεί πλούσια βιβλιοπαρουσίαση έργων της περιόδου αυτής.