Σύνορο, Ορθοδοξία και Πολιτική, τχ 40, (1966-1967), σσ. 92.
Το ερώτημα της σχέσης Ορθοδοξίας και πολιτικής είναι μέρος μιας συζήτησης πάνω στο θέμα Ορθοδοξία και εθνικισμός και Ορθοδοξία και νεοελληνική ζωή που ξεκίνησε από τα τεύχη 38 και 39 του περιοδικού Σύνορο. Στο τεύχος 40 του περιοδικού, πέντε άρθρα γραμμένα από σπουδαίους επιστήμονες στοχαστές από διάφορα μέρη του κόσμου είναι αφιερωμένα στη σχέση της Χριστιανικής Ορθόδοξης θεολογίας και παράδοσης με την πολιτική.
Οι ιστορικοί F. Sherrard και J. Campbell εξετάζουν τις ιδιαίτερες συνθήκες που καθόρισαν την ανάδυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους και τονίζουν την ιδέα ότι από πολύ νωρίς η βάση της πραγματικότητας που ονομάζεται «ελληνισμός» δεν είναι φυλετική αλλά πνευματική.
Οι ρώσοι φιλόσοφοι, Ν. Α. Μπερντιάεφ και Βλαντιμήρ Σολοβιώφ, ασχολούνται με το τρίπτυχο: επαναστατικό πνεύμα, αυθεντικός Χριστιανισμός και κοινωνική πραγματικότητα. Για τον Μπερντιάεφ, η ουσία του ρώσικου επαναστατικού αθεϊσμού είναι η ιδέα ότι οι επαναστάτες αρνούνται το Θεό προκειμένου να δεχτούν και να πραγματοποιήσουν τη Βασιλεία του Θεού στη γη.
Με τη σειρά του, ο ρώσος στοχαστής, Σέργιος Μπουλκάκωφ, ισχυρίζεται ότι η σχέση Εκκλησίας Κράτους έχει περάσει από πολλές φάσεις και υποστηρίζει το διαχωρισμό της Εκκλησίας από το κράτος, ο οποίος μάλιστα είναι σύμφωνος με την αξιοπρέπεια της Εκκλησίας.
Ο Έλληνας θεολόγος, Παναγιώτης Νέλλας, προβαίνει σε μια ανάλυση των Βιβλικών προϋποθέσεων στην προσέγγιση της πολιτικής. Η βασική του θέση είναι είναι ότι, αν και η πολιτική είναι απαραίτητη στην ανθρώπινη μεταπτωτική κοινωνία, είναι απόλυτα περιττή για την Εκκλησία στην εσχατολογική προοπτική της.
Το τεύχος περιλαμβάνει πέντε ποιήματα του ThomasMerton, πέντε βιβλιοκρισίες και τα περιοδικά σχόλια πάνω σε επίκαιρα θέματα και θεατρικές παραστάσεις.