~ Ορθόδοξη Θεολογική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Ι.Μ.Δ. ~

Η ιστοσελίδα βρίσκεται υπό αναβάθμιση.

Raiser, Konrad (1938- ) Το μέλλον του Οικουμενισμού

Konrad.  Θεσσαλονίκη: Παρατηρητής, 1995, σελ.221.

            Ο KonradRaiserδιετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών και Καθηγητής Οικουμενικής Θεολογίας σε Πανεπιστήμια της Γερμανίας. Το αρχικό κίνητρο συγγραφής αυτής της μελέτης, όπως σημειώνει στον πρόλογό του, ήταν η επιθυμία του να κατανοήσει βαθύτερα την κατάσταση της οικουμενικής κίνησης, την αβεβαιότητα για το μέλλον της και την έλλειψη συγκεκρι­μέ­νου οράματος. Το ερώτημα που ευθύς εξαρχής θέτει ο συγγραφέας: «είναι η αποκαλούμενη ‘κρίση’ της οικουμενικής κίνησης σημάδι παρακμής και πιθανώς αποδιορ­γάνωσης, ή μήπως αντίθετα αποτελεί στοιχείο βαθύτερης αύξησης και μετα­μόρφωσης;».

            Το βιβλίο χωρίζεται σε πέντε ενότητες.

            Η πρώτη ενότητα έχει τον τίτλο: «αβεβαιότητα στην Οικουμενική Κίνηση» και ασχολείται με την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η οικουμενική κίνηση. Δηλώ­νεται από το συγγραφέα μια αβεβαιότητα, η οποία αφορά στους σκοπούς της, τις μεθόδους και το ποιος αναλαμβάνει την πρωτοβουλία στην οικουμενικό διάλογο.

            Στη δεύτερη ενότητα ο συγγραφέας αναφέρεται στην κλασική αυτοκατανόηση της οικουμε­νικής κίνησης. Ο συγγραφέας διερευνά την ‘αλλαγή παραδείγματος’ στην οικουμε­νι­κή κίνηση, την επανάληψη της χριστοκεντρικής παγκοσμιότητας και τη χρή­ση της ως οικουμενικό παράδειγμα. Στη συνέχεια εξετάζεται η οικουμενική κίνη­ση ως έκ­φρα­­ση της χριστοκεντρικής παγκοσμιότητας.

            Στην τρίτη  ενότητα ο συγγραφέας αναλύει τις νέες προκλήσεις που αντιμε­τω­πίζει η οικουμενική κίνηση όπως ο χριστοκεντρισμός, ο θρησκευτικός πλουρα­λι­σμός, η ενότητα και η ποικιλία μέσα στην εκκλησία κ.α.

            Στην τέταρτη ενότητα ο συγγραφέας εκθέτει το μοντέλο που θεωρεί ο ίδιος ση­μα­ντικό για τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου διαλόγου και οικουμενικής συνύ­παρξης, αυτό της «οικουμένης ως ‘οίκου ζωής’».

            Στην τελευταία ενότητα τονίζεται η εκκλησιολογική σημασία του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών και η σημασία της συνοδικής διαδικασίας για τη δικαιοσύνη, την ειρήνη και την ακεραιότητα της δημιουργίας. Σύμφωνα με το συγγραφέα: «αυτό-συγκράτηση και αγώνας για την αλήθεια με διάλογο, κοινό μοίρασμα των αγαθών με αλληλεγγύη και ετοιμότητα για διόρθωση κατά την πορεία της οικουμενικής μάθησης-αυτά είναι που περιγράφουν τις διαστάσεις της ελπίδας μέσα σε ένα νέο όραμα της οικουμενικής κίνησης».

Αναζητηση