~ Ορθόδοξη Θεολογική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Ι.Μ.Δ. ~

Η ιστοσελίδα βρίσκεται υπό αναβάθμιση.

Βασιλειάδης, Πέτρος Βασ. (1945- ) Η Ορθοδοξία στο σταυροδρόμι

Βασιλειάδης Β. Πέτρος, σειρά «Εκκλησία – Κοινωνία - Οικουμένη» αρ. 4, εκδόσεις Παρατηρητής, Θεσσαλονίκη 1992, 216 σσ..

            Στον παρόντα τόμο ο Πέτρος Βασιλειάδης παρουσιάζει στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό οκτώ μελέτες του, οι οποίες αποτελούν καρπό προσωπικού προβληματισμού σε καίρια θέματα που απασχολούσαν την Ορθοδοξία σε αυτή τη κρίσιμη καμπή της ιστορίας, στις αρχές της δεκαετίας του ΄90.

            Στις μελέτες «Ορθοδοξία και ελληνισμός στο σταυροδρόμι», «Ορθοδοξία και Δύση. Η είσοδος του δυτικού πνεύματος στον ορθόδοξο κόσμο» και «Ορθοδοξία και Ισλάμ» επιχειρείται από το συγγραφέα μια ανάλυση της διαλεκτικής σχέσης της Ορθοδοξίας με τον ελληνισμό στη νεοελληνική πραγματικότητα, με τη Δύση εν όψει της ευρωπαϊκής ενοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και με το Ισλάμ που από την εποχή αυτή αποπειράται να κάνει δυναμικά αισθητή τη παρουσία του στο διεθνές στερέωμα, ιδιαίτερα όμως στις χώρες της Δυτικής κυρίως Ευρώπης, σε μια περίοδο μάλιστα γενικότερης αναβίωσης της θρησκείας.

            Παράλληλα με τα παραπάνω ο Βασιλειάδης επιχειρεί με το άρθρο του «Η ορθόδοξη θεολογία στο κατώφλι του 21ου αιώνα» μια συνοπτική προσέγγιση των ιδιαιτεροτήτων και των χαρακτηριστικών γνωρισμάτων της ορθόδοξης θεολογίας. Στο πλαίσιο αυτό προχωρεί στην ανάλυση των εννοιών της παράδοσης, της τριαδολογικής βάσης, της πνευματολογία, της εσχατολογικής προοπτικής της Εκκλησίας, της σημασίας της θεολογίας της εικόνας και της κοσμικής διάστασης της ορθόδοξης θεολογίας.

            Στο άρθρο του «Προοπτικές της ελλαδικής θεολογίας. Γεγονότα και τάσεις στη δεκαετία του ΄80 – Οραματισμοί για τη δεκαετία του ΄90» πραγματοποιείται μια ανάλυση των σημαντικότερων θεολογικών κατευθύνσεων της συγκεκριμένης περιόδου.

            Τα υπόλοιπα άρθρα αφορούν ορισμένα καθοριστικά της ταυτότητας της Ορθοδοξίας ζητήματα, όπως το βαθύτερο νόημα της παραδόσεως («Παράδοση και ελευθερία κατά τον απόστολο Παύλο»), του χαρακτήρα της λειτουργικής της διάστασης και της έννοιας του μυστηρίου («Αποκάλυψη και λειτουργία», «Η θεολογική κατανόηση του μυστηρίου στο κατά Ιωάννην ευαγγέλιο») με βάση τη βιβλική και λειτουργική της παράδοση.

Αναζητηση