Δελτίο Βιβλικών Μελετών, τόμ. 5, Ιούλιος – Δεκέμβριος 1986, έτ. 15, σσ. 100
Το τεύχος Ιουλίου – Δεκεμβρίου 1986 του Δελτίου Βιβλικών Μελετών περιέχει τέσσερα (4) άρθρα.
Ο Σ. Αγουρίδης παρουσιάζει την αναζήτηση του «Ιστορικού Ιησού» από τη νεότερη ευρωπαϊκή σκέψη. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρεται στα αίτια, τις αφετηριακές αρχές και τα αποτελέσματα αυτής της αναζήτησης μέσα από μια σύντομη και περιεκτική παρουσίαση των έργων και της σκέψης μιας σειράς σύγχρονων ευρωπαίων διανοούμενων που ασχολήθηκαν με αυτήν. Ο Αγουρίδης κλείνει το κείμενό του με ορισμένες σκέψεις για τη σημασία του όλου εγχειρήματος για τη σύγχρονη Εκκλησία.
Ο I. dela Potterieπροχωρεί σε μια συνθετική παρουσίαση της ιστορίας της εξήγησης προκειμένου να δείξει από τη μια πλευρά ότι η αρχαία Παράδοση, πατερική και μεσαιωνική, πάντοτε υποστήριξε ότι ο έσχατος σκοπός της χριστιανικής εξηγητικής είναι η ανάγνωση της Αγίας Γραφής «εν τω Πνεύματι», δηλαδή η επίτευξη της «πνευματικής κατανόησής» της και από την άλλη ότι η ισορροπία αυτή διαλύθηκε στα χρόνια της σύγχρονης εποχής. Εν τέλει παρουσιάζει την κατεύθυνση στην οποία προσανατολίζονται οι σημερινές προσπάθειες για να ανασυνθέσουν τη «χριστιανική σύνθεση» πάνω σε μια πιο κριτική βάση.
Ο D. Obolenskysπροσπαθεί να αποδείξει πως οι θεμελιωτές και οι αρχιτέκτονες της κυριλλο-μεθοδιανής παράδοσης, δηλαδή οι ίδιοι οι Κύριλλος και Μεθόδοιος στην αρχή και οι μαθητές και οι συνεχιστές τους τον Μεσαίωνα στη συνέχεια, ζήτησαν να εξηγήσουν και να αιτιολογήσουν την βυζαντινή αποστολή τους στους Σλάβους με επιχειρήματα βγαλμένα έμμεσα ή άμεσα από την Αγία Γραφή.
Ο Σ. Αγουρίδης αρχικά στην εισαγωγή εξετάζει και αναλύει συνοπτικά την σημασία του μύθου, της ιστορίας και της θεολογίας που ενυπάρχει στις διηγήσεις των κεφ. 1-11 του βιβλίου της Γενέσεως και εξηγεί τη διαπλοκή τους και τη σημασία τους για την ορθή ερμηνεία των συγκεκριμένων κεφαλαίων. Στη συνέχεια ξεκινά την εκτενή ανάλυση των βιβλικών διηγήσεων. Αυτή αρχίζει με την εξήγηση για τη δημιουργία του κόσμου με την ανάλυση των δύο διηγήσεων περί δημιουργίας, Γεν. 1,1-2,25. Εδώ δίνονται ορισμένα στοιχεία και για τις δύο και προχωρά στη συνέχεια ο εκτενής σχολιασμός της πρώτης διήγησης. Το άρθρο συνεχίζεται στο επόμενο τεύχος του ΔΒΜ.
Ακολουθούν βιβλιοκρισίες ξένων βιβλίων.