~ Ορθόδοξη Θεολογική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Ι.Μ.Δ. ~

Η ιστοσελίδα βρίσκεται υπό αναβάθμιση.

Δελτίον Βιβλικών Μελετών Ιανουάριος-Δεκέμβριος 1982

Δελτίο Βιβλικών Μελετών, τόμ. 2, Ιανουάριος - Δεκέμβριος 1982, έτ. 11, σσ. 64

            Το τεύχος Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 1982 του Δελτίου Βιβλικών Μελετών περιλαμβάνει τέσσερα (4) άρθρα.

            Οper. X. LeonDufourπροχωρεί σε μια ανάλυση του κεφ. 17 του κατά Ιωάννην ευαγγελίου. Ο συγγραφέας αναλύει σταδιακά ολόκληρο το κείμενο εστιάζοντας στη σημασία της διαπλοκής της αγιότητας με την ενότητα.

            Ο Σ. Αγουρίδης επιχειρεί να διατυπώσει μια σειρά στοιχειωδών αρχών για μια θεολογία της Ειρήνης, αντλώντας από την Αγία Γραφή και τη Λειτουργία. Στο πλαίσιο αυτό αναλύει το δόγμα για τη δημιουργία και ανακαίνιση του κόσμου, ορίζοντάς το ως την αφετηρία και το θεμέλιο για μια θεολογία της Ειρήνης. Ακολουθεί ανάπτυξη του περιεχομένου και της σημασίας της ειρήνης και της δικαιοσύνης, έτσι όπως αυτές παρουσιάζονται στους προφήτες της Π.Δ.. και στη Κ.Δ. στο πρόσωπο του Χριστού, ενώ τέλος αναλύει τον ρόλο της ειρήνης μέσα στη Θ. Λειτουργία.

            Ο πρεσβ. Κ. Ν. Παπαδόπουλος εξετάζει την συμφωνία ή διαφωνία των πηγών που αναφέρονται στο μαρτύριο του Ιακώβου του αδελφοθέου, δηλαδή των Πράξεων των Αποστόλων, του Ιώσηπου, του Ηγίσιππου, της Αποκάλυψης Ιακώβου και του Κλήμη Αλεανδρείας. Ο συγγραφέας αναφέρει με συντομία το περιεχόμενο των πηγών.

            Ο Σ. Αγουρίδης προχωρεί σε μια πρώτη προσέγγιση του κοινωνικού-προφητικού χαρακτήρα του αρχέγονου χριστιανισμού και εξετάζει το κατά πόσο ο ορθόδοξος ανατολικός χριστιανισμός διατήρησε και μετά τον 4ο και 5ο αιώνα τον αρχικό κοινωνικό ή προφητικό χαρακτήρα ή εάν πήρε μια άλλη κατεύθυνση, διαρχική και ατομοκρατική. Την κατεύθυνση αυτή ο συγγραφέας την εντοπίζει με την επικράτηση του μοναχισμού που είχε αποδεχτεί μια δυαλιστική θεώρηση του κόσμου και εγκατέλειψε την αρχική του συλλογικότητα και πνευματικότητα. Η τάση αυτή πέρασε και στην υπόλοιπη εκκλησία δημιουργώντας πολλά προβλήματα και εξοβέλισε την πρωτοχριστιανική ευχαριστιακή συλλογικότητα με τον έντονο κοινωνικό και προφητικό χαρακτήρα της. Ο Αγουρίδης κλείνει το άρθρο του με το ερώτημα, αν είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία έτοιμη να ανακαλύψει αυτή την χαμένη της δυναμική και να την εκφράσει στον σύγχρονο κόσμο της οικονομικής και κοινωνικής αδικίας και καταπίεσης.

            Ακολουθούν τα Χρονικά του τεύχους. Ο Σ. Αγουρίδης περιγράφει τις εργασίες της Ευρωπαϊκής Μεταφραστικής Επιτροπής της U.B.S. που πραγματοποιήθηκε από 7 έως 8 Σεπτεμβρίου στη Ρώμη, τις εργασίες του βιβλικού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στη Κύπρο τον Ιούνιο του 1982, με θέμα «Αγία Γραφή και Ορθοδοξία».

Αναζητηση