Δελτίο Βιβλικών Μελετών, τόμ. 23, Ιανουάριος – Ιούνιος 2005, έτ. 33, σσ. 145-278
Το τεύχος Ιανουαρίου – Ιουνίου 2005 του Δελτίου Βιβλικών Μελετών περιέχει πέντε (5) άρθρα.
Ο π. Th. Stylianopoulosπαρουσιάζει την καινοδιαθηκική πλευρά του πέτρειου πρωτείου στηριζόμενος στις εξηγητικές αναλύσεις που βασίζονται σε μαρτυρίες της συνάφειας των ίδιων των καινοδιαθηκικών κειμένων σύμφωνα με την διεθνή κριτική βιβλική έρευνα. Στο κύριο μέρος του άρθρου εξετάζεται το πέτρειο πρωτείο όπως αυτό εμφανίζεται στον Ματθαίο, ιδιαίτερα στο Μτ. 16, 16-19, τον Παύλο, τον Λουκά, καθώς και τα υπόλοιπα καινοδιαθηκικά κείμενα.
Ο Π. Βασιλειάδης σκιαγραφεί τη σχέση μεταξύ του πλέον εσχατολογικά προσανατολισμένου κειμένου της καινοδιαθηκικής παράδοσης, δηλαδή της Πηγής των Λογίων (Q) και της πλέον εσχατολογικής πράξης της χριστιανικής κοινότητας, δηλαδή της Ευχαριστίας. Στο τέλος του άρθρου δίνεται σε παράρτημα η δομή της Πηγής των Λογίων με λεπτομέρειες του «ευχαριστιακού» της τμήματος.
Ο J. Fotopoulosεξετάζει αναλυτικά τη σημασία της τροφής, του οίνου και των σεξουαλικών σχέσεων στα ελληνορωμαϊκά έθιμα παράθεσης δείπνων και τις επιπτώσεις τους στην ερμηνεία του 1 Κορ. 8,1 – 11,1 και τις αναφορές του απ. Παύλου στα ειδωλόθυτα και τη πορνεία.
Ο H. Pappasεστιάζοντας στο έργο του Θεόδωρου Μοψουεστίας, Σχόλιο στον 44ο Ψαλμό, προσεγγίζει τις εξηγητικές προϋποθέσεις και μεθόδους του στα βιβλικά κείμενα, καθώς και στη Χριστολογία του. Ο συγγραφέας του άρθρου αναλύει τις τρεις βασικές λέξεις-κλειδιά «ακολουθία», «πρόσωπο» και «υπόθεσις» που συνιστούν σημαντικούς εξηγητικούς όρους για την σωστή κατανόηση της εξήγησης του Θεοδώρου και προσφέρουν μια νέα οπτική στη Χριστολογία του μέσα στο πλαίσιο των ερμηνευτικών μεθόδων και υποθέσεών του.
Ο D. McDonaldασχολείται με το ζήτημα της ιστορικότητας της Μαρίας της Μαγδαληνής, αναφερόμενος κυρίως στο μυθιστορηματικό ρόλο που της επιφύλαξε το λογοτεχνικής δομής και ύφους Κατά Μάρκον ευαγγέλιο, ρόλο στον οποίο βασίστηκαν τα υπόλοιπα ευαγγέλια και τον αναμόρφωσαν σύμφωνα με τον ιδιαίτερο στόχο που επιδίωκαν.
Στα Χρονικά του τεύχους δημοσιεύεται η συνέντευξη που παραχώρησε ο Καρδινάλιος AngeloAmato στον καθηγητή του ΑΠΘ Π. Βασιλειάδη. Σε αυτήν αναλύεται ο σκοπός και το περιεχόμενο του κειμένου «Επιστολή προς τους επισκόπους της Καθολικής Εκκλησίας για τη συνεργασία ανδρών και γυναικών στην Εκκλησία και στον κόσμο» (2004), δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις βιβλικές αναφορές του και τις έμμεσες αναφορές στην Ορθόδοξη παράδοση.