~ Ορθόδοξη Θεολογική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Ι.Μ.Δ. ~

Η ιστοσελίδα βρίσκεται υπό αναβάθμιση.

Καθ'Οδόν τευχ.6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 1993

Καθ’ οδόν.

            Το 6ο τεύχος του περιοδικού Καθ’ οδόν είναι αφιερωμένο στον δυτικό κόσμο, κυρίως στον εκκλησιαστικό και θρησκευτικό τομέα του, και επιχειρείται με αυτό το άνοιγμα για μια νέα και διαφορετική από την καθιερωμένη στον ελληνικό ορθόδοξο χώρο θεολογική προσέγγιση της Δύσης. Συνολικά δημοσιεύονται 14 άρθρα, από τα οποία τα 10 αφορούν το αφιέρωμα. Στην αρχή του τεύχους προτάσσεται προλογικό σημείωμα του Γ. Τσανανά, στο οποίο παρουσιάζονται οι βασικοί θεολογικοί λόγοι που οδήγησαν στη σύνταξη του συγκεκριμένου αφιερώματος.

            Στην ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου προς την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο τον Απρίλιο του 1994 που επέχει την θέση του πρώτου άρθρου του αφιερώματος, τονίζεται η ανάγκη της θεμελιώδους αναθεωρήσεως των προδιαγραφών του πολιτισμικού υποδείγματος της Ευρώπης.

            Ο Ν. Ματσούκας αναφέρεται σε ορισμένα θεμελιακά πολιτιστικά χαρακτηριστι-κά της Δ. Ευρώπης και στην στάση της «καθ’ ημάς Ανατολής» και των νεοελλήνων απέναντί της.

            Ο Μ. Μπέγζος παρουσιάζει περιεκτικά το σύνολο σχεδόν της δυτικής θεολογίας στον 20ο αι. με περιγραφή των βασικών θεολογικών ομάδων και μεθόδων.

            Ο Α. Κάλλης σκιαγραφεί τις θεολογικές κατευθύνσεις που έλαβε η Ρωμαιοκα-θολική Εκκλησία μετά την Β΄ Βατικανή Σύνοδο, τις σύγχρονες αντινομίες που λαμβά-νουν χώρα στο εσωτερικό της και τις συνέπειές τους στον οικουμενικό διάλογο.

            Ο π. Θ. Κοντίδης εξετάζει την πορεία και τα στάδια της θεολογίας στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία από την εποχή του Διαφωτισμού μέχρι σήμερα.

            Ο Σ. Αγουρίδης παρουσιάζει κριτικά τις εισηγήσεις των G. Alberigo και J. Ratzinger από ένα οικουμενικό συνέδριο το 1993, οι οποίες αναφέρονται στο θέμα της ενότητας της Εκκλησίας και της σύγχρονης θέσης του Οικουμενισμού.

            Ο K. Raiserκαταθέτει τις σκέψεις του για ένα νέο οικουμενικό κίνημα των λαϊ-κών μέσα στις Εκκλησίες, ως κίνημα διαλεκτικής και συνοδικής μάθησης.

            Ο A. Houtepenδιερευνά τρεις κύριες προκλήσεις στις οποίες θα όφειλε να επικεντρωθεί η σύγχρονη οικουμενική θεολογία, ενώ παράλληλα καταθέτει ορισμένες σκέψεις του για το ζήτημα Εκκλησίας και Πολιτείας στην Ε.Ε..

            Ο M. Luyckx επισημαίνει τους κινδύνους που εμπεριέχει η σύγχρονη επιστροφή σε μια περισσότερο πολιτική διάσταση της ευρωπαϊκής οικοδόμησης και αναλύει την πολιτισμική αλλαγή που λαμβάνει χώρα στην Ευρώπη.

            Ο Ν. Ζαχαρόπουλος, με αφορμή την πολεμική σύρραξη στη τ. Γιουγκοσλαβία, ασκεί μια θεολογική κριτική στον πόλεμο και στη βία.

            Ο Α. Αργυρίου παρουσιάζει την ιστορία της συγκατοίκησης-συνύπαρξης των ορθοδόξων και των μουσουλμανικών λαών στην ευρύτερη βαλκανική περιοχή.

            Ο Β. Ψευτογκάς με αφορμή το έργο του π. Ι. Σπιτέρη για την ορθόδοξη νεοελληνική θεολογία αναφέρεται στην ιστορία των σχέσεων της νεοελληνικής με την ρωσική θεολογική σκέψη.

            Ο Κ. Χαραλαμπίδης παρουσιάζει μια καλλιτεχνική έκθεση με έργα προερχόμενα από του «Παλαιοπίστους» τις Ρωσίας, η οποια πραγματοποιήθηκε στη Βενετία.

Αναζητηση