~ Ορθόδοξη Θεολογική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Ι.Μ.Δ. ~

Η ιστοσελίδα βρίσκεται υπό αναβάθμιση.

Καθ'Οδόν τεύχ.11 ΜΑΪΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 1995

Καθ’ οδόν, Επιστήμη Κοινωνία Άνθρωπος, τχ. 11 (1995), σσ. 112.

            Το 11ο τεύχος του περιοδικού Καθ’ οδόν είναι αφιερωμένο αφενός στον ρόλο της επιστήμης μέσα στον σύγχρονο κόσμο και τη σχέση της με τον άνθρωπο και την κοινωνία και αφετέρου στην μνήμη του Β. Στογιάννου, καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ.. Σχετικά με το πρώτο αφιέρωμα δημοσιεύονται 7 άρθρα και ένα σύντομο προλογικό σημείωμα του Ι. Πέτρου και με το δεύτερο οι 8 ομιλίες που εκφωνήθηκαν στην εκδήλωση Δέκα Χρόνια Μνήμης Βασίλη Στογιάννου και ένα προλογικό σημείωμα της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού. Τέλος, μετά τα αφιερώματα δημοσιεύεται ένα κείμενο που δεν σχετίζεται άμεσα με αυτά.

            Το πρώτο άρθρο σχετικά με τον ρόλο της επιστήμης προέρχεται από την γραφίδα του Ν. Ματσούκα που τονίζει την ανάγκη της επανασύνδεσης της επιστήμης με τον πολιτισμό, τον μύθο και το όραμα για μια ανθρώπινη κοινωνία.

            Ο Ν. Ζαχαρόπουλος αναφέρεται στην ανάγκη διαρκούς διαλόγου θεολογίας-εκκλησίας και επιστήμης-τεχνολογίας σε μια οικουμενική διάσταση χάρη του σύγχρονου ανθρώπου και των προβλημάτων που έχει να αντιμετωπίσει.

            Ο Ι. Μανωλεδάκης σχολιάζει τις θέσεις των A. Comte και K. Marx για την επιστήμη και το τέλος της πνευματικής πορείας του ανθρώπου.

            Ο Γ. Παπαναστασίου διαπραγματευόμενος το ερώτημα της κρίσης της κοινωνίας ή της επιστήμης υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κρίση της δεύτερης αλλά μόνο μορφές της γενικής κοινωνικής κρίσης που αντανακλούν πάνω στην επιστήμη επιβάλλοντας την κακή της χρήση.

            Ο Ι. Μαρκόπουλος αναφερόμενος στην αλόγιστη ανάπτυξη της τεχνικής επιστήμης εστιάζει σε τρία κεφαλαιώδη προβλήματα των σύγχρονων ανθρώπινων κοινωνιών: στην ανθρώπινη αλλοτρίωση, το οικολογικό πρόβλημα και το πρόβλημα της σχέση ηθικής και επιστήμης.

            Ο Β. Παπαθανασίου εξετάζοντας το κατά πόσο οι τεχνολογικές επιστήμες είναι ουμανιστικές, θεωρεί ότι μπορούν να είναι αρκεί οι χρήστες τους να της χρησιμοποιούν για την απελευθέρωσή τους και όχι για την αλληλοεξόντωσή τους.

            Η πρώτη δημοσιευμένη ομιλία της εκδήλωσης για τα 10 χρόνια μνήμης του Β. Στογιάννου, μετά το προλογικό σημείωμα της εκδοτικής επιτροπής του περιοδικού, είναι του Ν. Ματσούκα, ο οποίος κάνει λόγο για την σημασία, τον ρόλο και την λειτουργία της μνήμης.

            Ο Ι. Πέτρου αναφέρεται στην πρωτοπορία του τιμωμένου στην εφαρμογή της κοινωνικής ερμηνευτικής στο χώρο της ορθόδοξης θεολογίας.

            Ο Ι. Καραβιδόπουλος περιγράφει την γενικότερη συμβολή του Β. Στογιάννου στο πεδίο της βιβλικής επιστήμης μέσα από την παρουσίαση του έργου του.

            Ο Ν. Ζαχαρόπουλος παρουσιάζει το βασικό χαρακτηριστικό της ιστορικής διάστασης της σκέψης του αείμνηστου καθηγητή.

            Ο Μ. Κωνσταντίνου σχολιάζει σύντομα την προσπάθεια του Β. Στογιάννου να καταστήσει ζωντανό το λόγο του Θεού για τους αναγνώστες του χωρίς να προδίδει την επιστημονική του ακρίβεια.

            Ο Χ. Οικονόμου παρουσιάζει τις απόψεις και το επιστημονικό έργο του τιμωμένου σχετικά με το θέμα της ελευθερίας.

            Ο Ι. Γαλάνης αναφέρεται στη θέση που κατείχε στη σκέψη του Β. Στογιάννου η ανάσταση των νεκρών.

            Η τελευταία ομιλία είναι της Ε. Αδαμτζίλογλου, η οποία καταθέτει ορισμένες προσωπικές εμπειρίες της από την μαθητεία της δίπλα στον δάσκαλό της.

            Η Μ. Λαπατσάνη στον πανηγυρικό λόγο προς τιμήν των Τριών Ιεραρχών παρουσιάζει τις θέσεις τους για την Παιδεία και την σημασία τους στο σήμερα.

Αναζητηση