~ Ορθόδοξη Θεολογική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Ι.Μ.Δ. ~

Η ιστοσελίδα βρίσκεται υπό αναβάθμιση.

Κληρονομία τ.2 τεύχ. Α Ιανουάριος 1970

Κληρονομία

            Το τεύχος αυτό του περιοδικού Κληρονομία περιλαμβάνει έξι (6) μελέτες, δώδεκα (12) παρουσιάσεις βιβλίων και τα Χρονικά της εποχής.

            Ο Β. Στογιάννος  εξετάζει την παραβολή του Τελώνου και Φαρισαίου με βάση την ελληνική πατερική παράδοση (ομιλητική και ερμηνευτική επεξεργασία της περικοπής). Οι πατέρες χρησιμοποιούν την περικοπή, όπως και κάθε άλλο στοιχείο της Αγίας Γραφής, χωρίς να αλλοιώνουν το περιεχόμενό τους. Εάν το κείμενο δεν προσφέρεται για να στηρίξουν την ομιλία τους χρησιμοποιούν άλλα χωρία, έστω και αν διαταράσσεται η δομή της ομιλίας. Ακόμη απουσιάζει η ηθικολογία και συνδέουν στενά την ηθική διαγωγή με την οντολογική μεταβολή της ανθρώπινης φύσης.

            Ο Ι. Καραβιδόπουλος παρουσιάζει (γερμανιστί) την περί αμαρτίας αντίληψη του αποστόλου Παύλου στην ελληνική πατερική σκέψη, επικεντρώνοντας την προσοχή του στα παρακάτω τέσσερα βασικά σημεία: α) Την κατάσταση της δουλείας που βρίσκεται ο άνθρωπος με την αμαρτία, β) Το αποτέλεσμα της φθοράς, της ασθένειας και του θανάτου που προξένησε η αμαρτία, γ)την αλλοτρίωση του ανθρώπου από τον Θεό και δ) την «εκ προαιρέσεως» αμαρτία του ανθρώπου.

            Ο Ν. Ματσούκας αναλύει σε βάθος το πρόβλημα της γνώσεως του Θεού μέσα από την πλατωνική, αριστοτελική και νεοπλατωνική φιλοσοφία. Στη συνέχεια μελετά την αποφατική μυστική θεολογία των πατέρων της Ορθοδόξου Εκκλησίας (Διονύσιος Αεροπαγίτης, Γρηγόριος Παλαμάς κ.ά.) και τις προεκτάσεις στην σύγχρονη κοινωνία, κυρίως αυτή της Δύσης.

            Ο Δ. Τσάμης αναφέρεται στο πρόβλημα της εν Χριστώ απολυτρώσεως με βάση την ποικιλία των ερμηνειών των πατέρων της Εκκλησίας (Ειρηναίος, Ωριγένης, Καππαδόκες κ.ά) λόγω της έλλειψης συγκεκριμένης διδασκαλίας στην Καινή Διαθήκη και την έλλειψη σχετικού δόγματος.

            Ο Χ. Κωνσταντινίδης διερευνά τα θετικά και τα αρνητικά σημεία του «περί της θείας αποκαλύψεως διάταγμα» της Β’ Βατικανικής Συνόδου. Σύμφωνα με τον συγγραφέα το κείμενο παρά τα προβλήματα που μπορεί να έχει αποτελεί ένα πλούσιο οικουμενικό κείμενο που βοηθά στον θεολογικό διάλογο των δύο Εκκλησιών. 

            Ο Σ. Παπαδόπουλος κάνει μια κριτική του τετράτομου έργου του A. J. Festugière, για τον μοναχισμό του αρχαίου ανατολικού Χριστιανισμού. Ο μελετητής του παραπάνω έργου προβάλλει ως «ψευδεπιχειρήματα» πολλές νέες ιδέες για τον μοναχισμό που δεν ανταποκρίνονται στον ανατολικό μοναχισμό.

Ακολουθούν πλούσιο βιβλιογραφικά δελτία και το Χρονικό Περί του Οικουμενικού Πατριαρχείου από τον καθηγητή Ν. Ματσούκα.

Αναζητηση