Κληρονομία, Τόμος 8, Τεύχος Α΄, Ιανουάριος 1976, σσ. 216
Το Τεύχος αυτό της Κληρονομίας περιλαμβάνει ένδεκα (9) ενδιαφέρουσες Μελέτες, σημαντικό Βιβλιογραφικό Δελτίο και τα Χρονικά της εποχής.
Ο Ευάγγελος Χρυσός, στην πλούσια αυτή εργασία, μελετά πτυχές από τις νομικές σχέσεις μεταξύ Ρωμαίων και Περσών. Η μελέτη αυτή εντάσσεται στην ευρύτερη έρευνα που αποβλέπει στο να εντοπίσει τις νομικές προϋποθέσεις της εξωτερικής πολιτικής της ίδιας περιόδου.
Ο ConstantineN. Tsirpanlis ερευνά τη θεολογία του Μεγάλου Αθανασίου για τη σωτηριολογία κυρίως μέσα από το έργο του για την πτώση και την ενσάρκωση.
Ο Θεόδωρος Ζήσης συνεχίζει τη μελέτη των αντιαρμενικών συγγραφικών κειμένων του Μητροπολίτου Νικαίας Ευστρατίου (1050-1120) ως συνέχεια του ίδιου κειμένου στο Περιοδικό Κληρονομία 7(1975)315-326.
Ο Γεώργιος Κ. Παπάζογλου, στην ενδιαφέρουσα αυτή μελέτη, παρουσιάζει το έργο «Περί της αρχής του Πάπα» του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ανθίμου (14ος αιώνας). Το κείμενο που παρατίθεται βρίσκεται στο Σιναΐτικο Κώδικα 1787,
Ο ΜatthewG. Chapman ερευνά τη σημασία του έργου “ChristianMonasticism” του DomDavidKnowlesγια τον ησυχασμό του Γρηγορίου Παλαμά.
ODianeTouliatos-Bankerσυγκρίνει το Τυπικό της Ακολουθίας του Εσπερινού στα διάφορα χειρόγραφα.
OJoanComan παρουσιάζει τους πατέρες και τα στοιχεία πνευματικότητας που βρίσκει κανείς στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας κυρίως μέσα από τα χριστολογικά και ανθρωπολογικά κείμενα.
OPanayotisNellasμελετά το θεολογικό υπόβαθρο για το «βασίλειο ιεράτευμα», δηλ. το ρόλο των λαϊκών στην Εκκλησία.
OΒασίλειος Σταυρίδης περιγράφει την οικουμενική διάσταση της Ορθοδοξίας και τις σχέσεις της μέσα από το Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών και τις ποικίλες συναντήσεις και θεολογικά κείμενα.
Μετά το πλούσιο Βιβλιογραφικό Δελτίο με ενδιαφέροντα βιβλία της εποχής παρουσιάζονται τα Χρονικά και ειδικά το Χρονικό της εγκαθίδρυσης του Μητρ. Πισιδίας κ. Ιεζεκιήλ στην Ηγουμενία της Πατριαρχικής Μονής Βλατάδων Θεσσαλονίκης.