Κληρονομία, Τόμος 15, Τεύχος Β΄, Ιούλιος 1983, σσ. 365
Το Τεύχος αυτό της Κληρονομίας περιλαμβάνει έξη (6) θεολογικές Μελέτες και πλούσιο Βιβλιογραφικό Δελτίο.
Ο Αντώνιος Κομπού, Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης, κάνει μια συστηματική μελέτη ως προς τη στάση των χριστιανών απέναντι στην κοσμική εξουσία κατά τους χρόνους των διωγμών. Τα μαρτυρολόγια αποτελούν συγκεκριμένα παραδείγματα για τη στάση των χριστιανών στους διώκτες άρχοντες.
Ο Rev. GeorgePapademetriouμελετά (αγγλιστί) τον τρόπο και τον δρόμο προς την ενότητα με το απόλυτο, το δημιουργό των πάντων! Στην προσπάθεια αυτή ο συγγραφέας επιχειρεί μια παράλληλη προσέγγιση μεταξύ του Πλωτίνου και της πατερικής λογοτεχνίας της εποχής, της πράξης και της θεωρίας.
Η Αγγελική Στρατή παρουσιάζει τον τοιχογραφικό διάκοσμο του παρεκκλησίου της σύναξης των Ταξιαρχών στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών. Παρουσιάζει ιστορικά στοιχεία, αρχιτεκτονικά και εικονογραφικά στοιχεία του Ναού. Παραθέτει δε πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Ο ConstantinePerialasμελετά τη ρητορική του ιερού Χρυσοστόμου γύρω από τη γενική θεματολογία της ιεροσύνης.
Η Δρ CarlaSpadavecchiaμας παρουσιάζει τις θέσεις του Μεγάλου Βασιλείου για τη φιλία σε σχέση με την παγανιστική λογοτεχνία της εποχής του. Μελετά την έννοια της καταλλαγής ως βάση της θρησκείας και της παιδείας και ολοκληρώνει με την έννοια της φιλανθρωπίας.
Οι Α. Μπαντέλλα, Π. Σαββαΐδης και Ι. Δούκα μελετούν το πρόβλημα του χωροταξικού προσανατολισμού των διαφόρων Εκκλησιών της Θεσσαλονίκης. Όλες ακολουθούν τον γενικό νοτιοανατολικό προσανατολισμό της πόλης. Ο προσανατολισμός αυτός αλλάζει με τις θέσεις των Εκκλησιών σε σχέση με τις γειτονιές, τον προσανατολισμό των δρόμων και την τοπογραφία και τη διάπλαση του εδάφους της περιοχής όπου οικοδομήθηκαν οι Εκκλησίες.
Στο Βιβλιογραφικό Δελτίο γίνεται παρουσίαση πολλών βιβλίων της περιόδου.