Κληρονομία τ.18 τεύχ. Β Δεκέμβριος 1986
Το Τεύχος αυτό της Κληρονομίας περιλαμβάνει επτά (7) θεολογικές Μελέτες και πλούσιο Βιβλιογραφικό Δελτίο.
Ο Γεώργιος Παπαδημητρίου κάνει μια ενδιαφέρουσα μελέτη για την επίδραση του ιουδαίου Μωϋσή Μαϊμονίδη, γνωστού ως RabbiMosesbenMaimon, στη Δυτική φιλοσοφία. Το σύνολο του έργου εκάει από την Ιερά Εξέταση γιατί κρίθηκε από τους αντιπάλους του ως «αιρετικό». Μεταφράσθηκε από τα Αραβικά στα Εβραϊκά και τα Λατινικά. Η φιλοσοφία του αποτελεί μια συγχώνευση της λογικής της ελληνικής φιλοσοφίας και της ιουδαϊκής θρησκευτικής εμπειρίας.
Ο DimitriosConstantelosμελετά (αγγλιστί) την ηθική της μεταβυζαντινής περιόδου γύρω από τα σημαντικά θέματα της δουλείας και των δούλων.
Ο Θεόδωρος Γιάγκου περιγράφει χειρόγραφο του Σινά Νο 436(411) σχετικά με τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Καλλίνικο Γ’.
Ο Αρχ. Σίλας Κουκιάρης ερευνά την εικονογράφιση ναών σχετικά με τη σύναξη των Ο’ Αποστόλων (Μυστράς, Άγιον Όρος, Θεσσαλία, Κύπρο, κ.ά.).
Ο Ν. Κ. Μουτσόπουλος μελετά γεωγραφικά και λαογραφικά στοιχεία σχετικά με το Κάστρο Λόγγα, το οποίο κατεστράφει, την άνοιξη του 1017, από τον βασίλειο Β’.
Ο Κώστας Οικονόμου ερευνά την αρχιτεκτονική και την εικονογραφία του σταυρεπίστελου Ναού του αγίου Νικολάου στη Βίτσα Ζαγορίου (Ιωάννινα).
Τέλος η DianeToulianos-Bankerμας παραδίδει ευρετήριο μουσικών χειρογράφων από το αρχείο του Ιδρύματος Πατερικών Μελετών (1975-σήμερα).
Ακολουθεί Βιβλιογραφικό Δελτίο με την παρουσίαση πολλών βιβλίων της περιόδου.