Κληρονομία, Τόμος 19, Τεύχος A΄ και Β΄, 1987, σσ. 337
Το Τεύχος αυτό της Κληρονομίας περιλαμβάνει δέκα επτά (17) θεολογικές Μελέτες και πλούσιο Βιβλιογραφικό Δελτίο. Από το παρόν τεύχος το περιοδικό εκτυπώνεται σε ένα ενιαίο τεύχος.
Η Ευαγγελία Βαρελλά ερευνά τις παιδαγωγικές προτάσεις του Πλάτωνα στο έργο του «Πολιτεία». Οι προτάσεις αυτές είναι η απομνημόνευση του λόγου, ποιητικού και μουσικού, η κοινωνική συνοχή και η συλλογική μνήμη του Έθνους. Στην Πολιτεία η εκπαίδευση και η διακυβέρνηση της πόλης βρίσκονται στα χέρια του φιλοσόφου.
Ο Γεώργιος Γκαβαρδίνας μελετά το βίο και το συγγραφικό έργο του Μητροπολίτου Κασσανδρείας Ειρηναίου (1863-1945).
Ο GeorgeDionDragas κάνει μια πατερική προσέγγιση (αγγλιστί) του δόγματος περί της δημιουργίας. Η χριστολογική προσέγγιση βρίσκεται στο επίκεντρο της όλης μελέτης.
Ο Γιάννης Νικ. Ηλιούδης μελετά το βίο και την προσωπικότητα του ιερομονάχου Κωνστάντιου του εκ Δομένικου, μέσω του Κώδικα 80 της ιεράς Μονής Ολυμπιωτίσσης, της Αρχιεπισκοπής Ελασσόνος στα τέλη του 18ου αιώνα.
Ο Αθανάσιος Κ. Θεοχάρης ερευνά την έννοια του όρου «πρωτότοκος» (Λουκ., 2:7), ο οποίος χρησιμοποιείται με παρόμοιο τρόπο υπό των Ελληνιστών Ιουδαίων της εποχής του, δηλαδή χωρίς να αποκλείει και την έννοια του μονογενούς υιού, όπως συνέβη και στην επιγραφή της Αρσενόης (Λεοντούπολις Αγύπτου), της οποίας ο υιός ήταν αποδεδειγμένα ο πρώτος και ο μόνος.
Ο JohanesKalogirou μελετά (γερμανιστί) την προετοιμασία της 7ης Οικουμενικής Συνόδου (Νίκαια, 787), της θεολογίας των εικόνων και της επιπτώσεις στην λειτουργική παράδοση της Εκκλησίας.
Ο Μητροπολίτης Φιλαδελφείας Μελίτωνας Καράς εκφωνεί τον επικήδειο του αείμνηστου Μητροπολίτου Σάρδεων κυρού Μαξίμου.
Ο Νήνας Κιατύπης μελετά το πρόβλημα εντοπισμού του γεωγραφικού χώρου του Όρους Σινά στα κείμενα της Παλαιάς Διαθήκης. Η απόσταση από την ρωμαϊκή εξουσία, η παράδοση της ιερότητας του όρους, κ.ά. λειτούργησε ως πόλος έλξης για τους αναχωρητές και κατέστησε το όρος ένα σημαντικό ερευνητικό γεγονός.
Η Δήμητρα Κούκουρα μελετά την παρουσία της γυναίκας στο βίο του αγίου Συμεών του δια Χριστόν Σαλού καθώς και τη θεολογία του για τη σωτηρία της γυναίκας.
Ο π. GennadiosLimouris στην εργασία του αυτή «είναι το filioque ένα θεολογικό ερώτημα» απαντά με τη μελέτη αυτή για το μάθημα της συστηματικής θεολογίας.
Ο Ιωάννης Μουτζούρης παρουσιάζει ιστορικά στοιχεία για τη Μητρόπολη Μηθύμνης της νήσου Λέσβου.
Ο Μητρ. Ελβετίας Δαμασκηνός παρουσιάζει τις σκέψεις του για τη λήξη του επισήμου θεολογικού διαλόγου μεταξύ της Παλαιοκαθολικής και της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Το κείμενο αποτελεί ομιλία κατά τη λήξη των εργασιών (12-19.10.1987, Καβάλα).
Ο Μητρ. Ηλιουπόλεως και Θείρων Αθανάσιος (Παπάς) επιχειρεί να ερευνήσει τη νεοβυζαντινή ζωγραφική στην Ευρώπη.
Ο Χρυσόστομος Σαββάτος (νυν Μητρ. Καλαμάτας) μελετά (ιταλιστί) την προσωπικότητα και το θεολογικό έργο του Πατριάρχη Γρηγορίου ΙΙ του Κύπριου (1242-1289) και ειδικότερα τις θέσεις του για το Filioque.
Ο Βασίλειος Σταυρίδης μας δίδει ιστορικά στοιχεία για την Ιερά Μονή Βαλουκλή.
Ο Δημήτριος Τσάμης δίδει πληροφορίες για το βίο και το Μαρτύριο της αγίας Οσιομάρτυρος Φευρωνίας με βάση τα στοιχεία που παραθέτει ο Φιλόθεος Κόκκινος, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Παραθέτει όλο το βίο του στις σελίδες 230-270.
Ο Αρχιμ. Ναυκρατίου Τσουλκανάκης μελετά όλες τις επιστολές του Μακαρίου Καλογερά προς τον Πατριάρχη Αντιοχείας Σιλβέστρου για παιδαγωγικά θέματα.
Τέλος, ακολουθεί Βιβλιογραφικό Δελτίο με την παρουσίαση πολλών βιβλίων της περιόδου.