~ Ορθόδοξη Θεολογική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Ι.Μ.Δ. ~

Η ιστοσελίδα βρίσκεται υπό αναβάθμιση.

Κληρονομία τ.20 τεύχ. Α-Β Ιούνιος-Δεκέμβριος 1988

Κληρονομία, Τόμος 20, Τεύχος A΄ και Β΄, 1988, σσ. 335

Το Τεύχος αυτό της Κληρονομίας περιλαμβάνει δέκα οκτώ (18) θεολογικές Μελέτες και πλούσιο Βιβλιογραφικό Δελτίο.

Ο ProdromosP. Antoniadis κάνει (γερμανιστί) μια μελέτη για την έννοια του «αγίου» στην ορθόδοξη παράδοση, στην λειτουργική ζωή, το βίωμα των πιστών και στον κόσμο γενικότερα.

Η Ευαγγελία Βαρελλά επιχειρεί μια προσπάθεια κατανόησης της κοσμοθεωρίας των πειραματικών επιστημονικών δράσεων της αρχαιότητας μελετώντας τη σχέση μεταξύ μουσικής και χυμευτικής, τη γνωστότερη ως χρυσοποιία της ελληνιστικής περιόδου.

Ο Απόστολος Γκλαβίνας μας παραδίδει την ακολουθία του Νεομάρτυρα Μιχαήλ, από τη Γρανίτσα των Αγράφων (+20/21 Μαρτίου 1544), που ψάλλετε την Τετάρτη το βράδυ και την Πέμπτη το πρωί της διακαινήσιμης εβδομάδος (σελ. 65-90).

Ο Θεοχάρης Δετοράκης κάνει μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση στον 4ο σταυροαναστάσιμο Κανόνα του Ιωάννου Δαμασκηνού.

Ο π. Θεόδωρος Ζήσης μελετά το πρόβλημα της Ουνίας. Η εργασία αυτή αποτελεί εισήγηση στην Μικτή Υποεπιτροπή επί της Ουνίας, του διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών (Βιέννη, 26-31.1.1990).

Ο VasilIstavridis παρουσιάζει (αγλλιστί) την εκκλησιαστική ιστορία της Εκκλησίας της Ρωσίας (988-1988)

Ο Φώτης Ιωαννίδης παρουσιάζει το βίο και το μαρτύριο της Αγίας Αγάθης (+5.2.251), η οποία μαρτύρησε επί Δεκίου (249-251).

Ο Σωτήρης Καδάς προσθέτει στη χειρογραφική παράδοση δύο ελληνικά χειρόγραφα για τη διήγηση του μοναχού ηγουμένου Ιγνατίου της Ιεράς Μονής Ακαπνίου (Διονυσίου 132.13 και 260.13).

Ο Ιωάννης Καλογήρου μελετά τη χριστολογική προσέγγιση του μυστηρίου του Γάμου.

Ο jeanKaravidopoulos ερευνα (αγγλιστί) την έκδοση της Καινής Διαθήκης (1904) του Οικουμενικού Πατριαρχείου επισημαίνοντας μεταφραστικά προβλήματα.

Ο Γεώργιος Κόρδης μελετά την εικόνα της Αγίας Τριάδος του A. Rublev. Θέμα της μελέτης το εικονογραφικό στοιχείο (μορφή) της εικόνας της Φιλοξενίας του Αβραάμ και της Σάρας χωρίς να κάνει ερμηνεία των συμβολισμών και της αισθητικής της εικόνας.

Ο π. GennadiosLimouris  κάνει μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση (αγγλιστί) των δωρεών του Αγίου Πνεύματος. Οι μάρτυρες και η μαρτυρία δια του μαρτυρίου αποτελούν, σύμφωνα με τον συγγραφέα, συνε΄χεια των χαρισμάτων του Αγίου Πνεύματος.

Ο Γεώργιος Μαντζαρίδης μελετά το ρόλο της Ορθοδοξίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ιστορική ευαισθησία της ορθοδόξου παράδοσης, η διαχρονική της ενότητα και ο οικουμενικός της χαρακτήρας μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην εξεύρεση των ιστορικών και πνευματικών πηγών της Ευρώπης.

Ο διάκονος Ανδρέας Νανάκης αναλύει την ιστορική σημασία της υπογραφής της Σύμβασης μεταξύ του Μητρ. Κρήτης Ευμενίου Ξηρουδάκη και του Ελευθέριου Βενιζέλου ως εκπροσώπου της Κρητικής Πολιτείας (14.10.1900) για την αναγνώριση της συνέχισης του δικαιώματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το ημιαυτόνομο καθεστώς της Εκκλησίας της Κρήτης κατά το πρότυπο των τοπικών Επισκοπικών Συνόδων (βλ. όλη τη Σύμβαση σελ. 254-261).

Ο π. Κ.Ν. Παπαδόπουλος μελετά τον Κώδικα 1008 της Ελληνικής Βιβλιοθήκης στην Αθήνα (114α-163α) για τη «Διήγηση περί Ιωσήφ του Παγκάλου δια στίχων».

Ο Παναγιώτης Σκαλτσής μελετά το ρόλο της μυστηριακής ζωής στον κόσμο και ερμηνεύει τα σύμβολα του ιερού Μυστηρίου του Βαπτίσματος.

Ο Ιωάννης Φουντούλης μελετά την πνευματική προσφορά της Ορθοδοξίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Κ.Π. Χαραλαμπίδης  παρουσιάζει τη μορφή του Καλού Ποιμένα στη σύνθεση της παραδεισιακής διαμονής, όπως την παρατηρούμε στα διάφορα μνημεία της κοιμητηριακής Τέχνης. 

Στα Χρονικά υπάρχει η Δήλωση της Επιτροπής του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Ρωμαιοκαθολικής (Φανάριο, 12.12.1990) και ακολουθεί Βιβλιογραφικό Δελτίο με την παρουσίαση πολλών βιβλίων της περιόδου.

Αναζητηση