~ Ορθόδοξη Θεολογική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Ι.Μ.Δ. ~

Η ιστοσελίδα βρίσκεται υπό αναβάθμιση.

Σύναξη 9 Χειμώνας 1984

Σύναξη, Προσεγγίσεις, τχ. 9 (1984), σσ. 121.

            Το 9ο τεύχος του περιοδικού Σύναξη αποσκοπεί στο να παρουσιάσει ορισμένες πραγματικότητες του σύγχρονου κόσμου. Δημοσιεύονται 6 σχετικά Δοκίμια.

            Το 1ο Δοκίμιο είναι του Πατριάρχη Αντιοχείας Ιγνατίου Δ΄ και αποτελεί την μετάφραση διάλεξής του στη Σορβόνη. Σε αυτό  επιχειρείται μία προσέγγιση, από ορθόδοξη άποψη, των θρησκειών και των πολιτισμών.

            Το επόμενο κείμενο που έχει θέση Δοκιμίου, είναι ουσιαστικά σημειώσεις του Φ. Ντοστογιέφσκυ για τον χριστιανισμό και τον σοσιαλισμό.

            Στη συνέχεια, στο κείμενο «Ινα πάντες εν ωσι» ο Αμφιλόχιος Ράντοβιτς περνά από το μυστήριο της κοινωνίας στην αξία της ύλης, του χρόνου και του χώρου και στην αγάπη που είναι ομοούσια της ελευθερίας. Τέλος, εντοπίζει τις πνευματικές ρίζες της γαλλικής και οκτωβριανής επανάστασης στην Ιερά Εξέταση.

            Στο 4ο κείμενο ο Αθανάσιος Γιέβτιτς σχολιάζει ένα άγνωστο στην Ελλάδα κείμενο του Ντοστογιέφσκυ και μια συνέντευξη του Κ. Ζουράρι αναφερώμενος στον σοσιαλισμό και την εκκλησιαστική κοινότητα.

            Στο 5ο κείμενο ο ίδιος συγγραφέας, ξεκινώντας από την αντίληψη περί θρησκείας του Durkheim, αναπτύσσει τόσο τη μαρξιστική όσο και τη χριστιανική αντίληψη της θρησκείας, κάνοντας λόγο για τις ρίζες της θρησκευτικότητας στον άνθρωπο, τη σχέση εκκλησίας-κοινωνίας και έθνους.

            Στο 6ο κείμενο ο Γιάννης Σούκης αναφέρεται σε μια προσωπική του παιδική εμπειρία από τον καιρό της κατοχής, παραμονή των Απόκρεω του ’43.

            Το 7ο κείμενο του Αρχιμ. Βασιλείου Σταυρονικητιανού είναι ένα αφιέρωμα στη μνήμη του Γέροντα Γαβριήλ Διονυσιάτη, ενώ το επόμενο κείμενο αποτελεί αφιέρωμα στη μνήμη του π. Αλεξάνδρου Σμέμαν.

            Στο 9ο κείμενο ο Νίκος Ζίας επιχειρεί μια παρουσίαση της ζωής και του έργου του Φώτη Κόντογλου, ενώ στη συνέχεια ο π. Σταμάτης Σκλήρης παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με το ζωγράφο Μανώλη Πολυμέρη. Αμέσως μετά παρατίθεται η συνέντευξη που παραχώρησε ο ζωγράφος στο περιοδικό με θέμα τη βυζαντινή αισθητική.

            Στη στήλη «Πεζογραφία» ο Ματθαίος Μουντές παρουσιάζει τον Γεώργιο Θεοτοκά και το έργο του, που ήταν πάντα προσανατολισμένο στην αγάπη και τη δικαιοσύνη.

            Στη συνέχεια παρατίθενται αποσπάσματα γραφής του παραπάνω συγγραφέα για τους Κωστή Φιλομάτη και Στρατηγό Μακρυγιάννη, καθώς και για το Χριστιανισμό και τη σημερινή κοινωνία.

            Το τεύχος ολοκληρώνουν οι μόνιμες στήλες του περιοδικού Το βιβλίο και Διάλογος με τους Αναγνώστες.  

Αναζητηση