~ Ορθόδοξη Θεολογική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Ι.Μ.Δ. ~

Η ιστοσελίδα βρίσκεται υπό αναβάθμιση.

Σύναξη 14 Απρίλιος - Ιούνιος 1985

Σύναξη, Του Κυρίου η Γη και το πλήρωμα αυτής, tx14 (1985) σελ.113

                                  

Με μια προφητεία του Ιεζεκιήλ και ένα απόσπασμα από την «Εξαήμερο» του Μ. Βασιλείου αρχίζει το αφιέρωμα του τεύχους 14 της ΣΥΝΑΞΗΣ στο οικολογικό πρόβλημα. Οι θεολογικές βάσεις για την κατανόηση του προβλήματος τίθενται στο πρώτο κιόλας δοκίμιο με τον τίτλο «Η φύση ως κτίση» του Ν. Νησιώτη. Το κείμενο αποτελεί μια καταγραφή σκέψεων του Νησιώτη σχετικών με το πρόβλημα της μόλυνσης του περιβάλλοντος και τη σχέση του με τη φιλοσοφία και την ιδεολογία. Ο ανθρωποκεντρισμός της φιλοσοφίας αλλά και η προτεραιότητα του πνεύματος έναντι της ύλης, αποτέλεσμα από τη μια του Πλατωνισμού και από την άλλη μιας φιλοσοφικής αντίληψης της Χριστιανικής θρησκείας ως πνευματοκρατίας, είχαν σαν αποτέλεσμα τον κλονισμό της σχέσης του ανθρώπου με την υλική κτίση. Ο Νησιώτης ασκώντας κριτική στο λανθασμένο θεολογικό ιδεαλισμό που καταλήγει και αυτός σε υποτίμηση της κτίσης, προτείνει την υπαρκτική σχέση Θεού, φύσης  και ανθρώπου σε άρρηκτη  σύνδεση και την αλληλεξάρτηση υλικής και πνευματικής ζωής.

 Το δεύτερο δοκίμιο του αφιερώματος ανήκει στον Ιερομόναχο Γρηγόριο κι έχει τον τίτλο «Ο κόσμος, τόπος λειτουργικός». Ο συγγραφέας αναφέρεται στη συμμετοχή της κτίσης την οποία βλέπει σαν το σώμα του κόσμου στην Ευχαριστία του Θεού. Ο άνθρωπος έχοντας πάρει τον κόσμο ως ευλογία από το Θεό τον επιστρέφει στη Θεία Λειτουργία ως Ευχαριστία.

 Το τρίτο δοκίμιο της Λυδίας Στανιλοάε «Η Χριστιανική πίστη στις λαϊκές παραδόσεις της Ρουμανίας» αναφέρεται σε παραδόσεις και λαογραφικά στοιχεία του Ρουμανικού λαού που καταφάσκουν στον κόσμο και τον άνθρωπο. Στην ενότητα «Προβλήματα» δημοσιεύεται το κείμενο (συνέχεια από το προηγούμενο τεύχος) «Οντολογία ή Θεολογία του Προσώπου;» του Ιωάννη Παναγόπουλου. Το κείμενο ερμηνεύει τη θεολογία του Προσώπου στα πλαίσια της σκέψης των Ελλήνων Πατέρων που απαιτούν την αποφατική σχέση Θείας Ουσίας και Τριαδικών Προσώπων.

 Στο τεύχος ακόμη δημοσιεύονται κείμενα του Δ. Κουτρουμπή (ανέκδοτη επιστολή) «Αισθάνεται κανείς ρίγος που ανήκει σ’ ένα τέτοιο ρεύμα εθνικής και πνευματικής ζωής», του Σωτήρη Γουνελά «Εκκλησία και κόσμος σήμερα» σχετικά με την αποστολή της Εκκλησίας της Ακαδημίας της Κρήτης και το ποίημα του Κ.Καφάτου «Στη σκήτη» με αφορμή την κοίμησή του.

 Το τεύχος ολοκληρώνει η στήλη «Διάλογος με τους αναγνώστες», «Το βιβλίο» και οι «σελίδες Διδαχής» στις οποίες δημοσιεύονται κείμενα των Α. Καρυώτογλου Θ. Παπαθανασίου, Π. Νέλλα, Γ. Κουτσάκη, Γ. Φίλια, Ε. Μάινα, Μ. Γκόρκι και

Π. Β. Θερμού.

Αναζητηση