Σύναξη, Μνήμη Παναγιώτη Νέλλα – Πίστη και Επιστήμη β΄μέρος, τ.18(1986) σσ. 121
Το τεύχος αυτό της ΣΥΝΑΞΗΣ είχε ήδη ετοιμαστεί κατά το ήμισυ όταν αναπάντεχα ο άνθρωπος που τη γέννησε κοιμήθηκε. Κατά συνέπεια εκτάκτως αλλά και χωρίς να ακυρωθεί το προγραμματισμένο για το τεύχος αυτό, δεύτερο μέρος του αφιερώματος στην Πίστη και την Επιστήμη, περιλαμβάνει και κείμενα πολλών από αυτούς οι οποίοι γνώρισαν και συνεργάστηκαν με το μεγάλο δάσκαλο.
Μετά τα βιογραφικά σημειώματα και αποσπάσματα από κείμενα του εκλιπόντος δημοσιεύονται αποχαιρετισμοί του Ι. Μάινα, του Γ.Λάππα, του Ν.Ζία, του π.Ι.Μάγιεντορφ, του αρχιμ. Βασιλείου, του Χ.Γιανναρά κ.ά.
Στο β΄μέρος του περιοδικού συνεχίζεται η δημοσίευση δοκιμίων, όπως του Μ. Σαρρή «Σχόλια στις κοσμολογικές και φυσικές ιστορίες του μικρόκοσμου» το οποίο εξετάζει τις συνέπειες των φυσικών θεωριών στη φιλοσοφική σκέψη.
Το κύριο χαρακτηριστικό των νέων θεωριών είναι η κατάρρευση με βάση τις αρχές τους του καρτεσιανού ειδώλου του φυσικού κόσμου.
Το δεύτερο δοκίμιο γράφει ο Ιγκόρ Σαφαρέβιτς κι έχει τον τίτλο «Κάποιες τάσεις στην ανάπτυξη των Μαθηματικών». Σ’αυτό εξετάζονται τα Μαθηματικά ως προς το σκοπό τους, ο οποίος συνδέεται με την αποκάλυψη της αρμονίας του κόσμου καθώς αυτή εκφράζεται στην αρμονία των αριθμών και καθορίζει συχνά την οδό που οδηγεί στην ένωση με το Θείο.
Το τεύχος συνεχίζεται με τη δημοσίευση μιας συνέντευξης του π. Γ.Μεταλληνού «Εκκλησία και Επιστήμη τον 18ο αιώνα» που αναφέρεται στη σύγκρουση αλλά και τη σύνθεση Πίστης και Επιστημών, με σαφή αναφορά σε πρόσωπα και καταστάσεις κατά τον 18ο αι. στην Ελλάδα.
Το επόμενο δοκίμιο γράφει ο Σ.Παπαλεξανδρόπουλος «Στις παρυφές της Επιστήμης» ο οποίος προσεγγίζει το μύθο του «Σολάρις» του Στανισλάβ Λεμ που έγινε και ταινία από τον Αντρέι Ταρκόφσκι.
Στη συνέχεια δημοσιεύεται απόσπασμα από το βιβλίο του Φ. Κουκουλέ «Βυζαντινών βίος και πολιτισμός» σχετικό με την Επιστήμη στο Βυζάντιο.
Ο αρχιμ.και καθηγούμενος της Ι. Μ. Γρηγορίου, Γεώργιος Καψάνης, δημοσιοποιεί στη συνέχεια από τις σελίδες της ΣΥΝΑΞΗΣ, επιστολή με την οποία εκφράζει την αντίθεσή του στη νομιμοποίηση των αμβλώσεων.
Το τεύχος συμπληρώνουνο «Διάλογος με τους αναγνώστες» και το «Βιβλίο» ενώ οι «Σελίδες Διδαχής» ασχολούνται με τη διδασκαλία, θεμάτων σχετικών με την Ορθόδοξη λατρεία.