~ Ορθόδοξη Θεολογική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Ι.Μ.Δ. ~

Η ιστοσελίδα βρίσκεται υπό αναβάθμιση.

Σύναξη 21 Ιανουάριος - Μάρτιος 1987

Σύναξη,  Αφιέρωμα στον Παναγιώτη Νέλλα, tx. 21 (1987)  σελ.104

                  

Το χρέος της προς τον ιδρυτή της που έφυγε πρόωρα από τη ζωή εκπληρώνει ένα χρόνο μετά το θάνατό του το περιοδικό, αφιερώνοντάς του, το τεύχος. Στο τεύχος δημοσιεύεται το πρώτο μέρος του ανέκδοτου κειμένου του Π. Νέλλα «Η Παιδεία και οι Έλληνες» . Ο Νέλλας βλέπει την Παιδεία να νοηματοδοτεί την ύπαρξη. Η έκπτωση λοιπόν της Παιδείας είναι και έκπτωση των νεοελλήνων.

Στη συνέχεια το περιοδικό δημοσιεύει μια σειρά κειμένων γραμμένων ειδικά για τον Π. Νέλλα. Πρώτο δημοσιεύεται το «Ο Παναγιώτης Νέλλας και η αγιορείτικη παράδοση» του μοναχού Θεόκλιτου Διονυσιάτη ο οποίος σταχυολογεί αγιορειτικές αναμνήσεις από το σπουδαίο νεοέλληνα θεολόγο.

 Ο Δ. Στανιλοάε στο δοκίμιό του «Παναγιώτης Νέλλας :σύγχρονος ερμηνευτής της Ορθόδοξης ανθρωπολογίας» αναφέρεται στην προσφορά του Παναγιώτη Νέλλα στη θεολογική σκέψη μέσω του βιβλίου του «Ζώον Θεούμενον».

Ο Νέλλας όπως τονίζει ο Στανιλοάε αδυνατεί να δει την ολοκλήρωση του ανθρώπου έξω από την σχέση του με τον Χριστό, όπως μια εικόνα δεν μπορεί να έχει ύπαρξη αυτόνομη.

 «Η πνευματική ζωή με αφορμή τα κείμενα του Π. Νέλλα» είναι το δοκίμιο του Γ. Μαντζαρίδη ο οποίος τονίζει το στόχο του Νέλλα να προσεγγίσει την ορθόδοξη πνευματική ζωή όπως διατυπώθηκε στην παράδοση της Ορθοδοξίας και να την συνδέσει με σύγχρονους στόχους και προβληματισμούς.

 Ο Χ.Γιανναράς υπογράφει το κείμενο «Το μέτρο της προσφοράς» όπου τονίζει την προσφορά του στη θεολογία ως αγάπη και σχέση με τους άλλους.

 Ο Η. Βουλγαράκης υπογράφει το κείμενο «Προσεγγίσεις στο θέμα Μετάνοια» και ο Ι. Παναγόπουλος τονίζει την προσφορά του Π. Νέλλα στην κατανόηση του ερωτήματος για τον άνθρωπο, στο κείμενό του «Η εικόνα του Θεού και το Πρόσωπο».

 Το επόμενο κείμενο γράφει ο Κ. Γρηγοριάδης « Η ανθρώπινη ύπαρξη στο χώρο της ορθόδοξης λατρείας» και τονίζει τη μεγάλη προσφορά του Νέλλα στη λειτουργική ζωή της ορθοδοξίας μέσω της ερμηνείας του Μεγάλου Κανόνα.

 Ο Θ. Παπαθανασίου στο «Κοινωνικές συνέπειες της θεολογίας του Π.Νέλλα» προσεγγίζει τις συνέπειες στο επίπεδο της σχέσης με τον άλλο και της ιστορίας όπως απορρέουν από τη θεολογία του Νέλλα.

 «Ο Παναγιώτης Νέλλας και η εν Χριστώ ζωή του Ν.Καβάσιλα» είναι το κείμενο του Α. Τσελίκα στο οποίο αναφέρονται στιγμιότυπα από την συνεργασία τους για την έκδοση του κειμένου του Καβάσιλα.

 Ο Δ.Ιονέσκο-Στανιλοάε και ο Κ. Κάλχας ολοκληρώνουν το αφιέρωμα με τα κείμενά τους «Παναγιώτης Νέλλας: η σοφία της διαλλακτικότητας και «Στον Παναγιώτη Νέλλα» αντίστοιχα.    

Αναζητηση