~ Ορθόδοξη Θεολογική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Ι.Μ.Δ. ~

Η ιστοσελίδα βρίσκεται υπό αναβάθμιση.

Σύναξη 22 Απρίλιος - Ιούνιος 1987

Σύναξη, Προβλήματα Θεολογίας και Παιδείας, τχ. 22 (1987) σελ. 104

Το τεύχος αυτό είναι το δεύτερο που αφιερώνει η ΣΥΝΑΞΗ στην Παιδεία. Εδώ δημοσιεύεται το δεύτερο και τελευταίο μέρος της εκτεταμένης μελέτης του Π. Νέλλα «Η Παιδεία και οι Έλληνες» μελέτης που κινούμενη σε τρία πεδία λόγου, το αρχαιοελληνικό, το ορθόδοξο και το ευρωπαϊκό, επιχειρεί να συνθέσει και τα τρία σε μια προοπτική ανασυγκρότησης του χώρου της Παιδείας και άρσης των αδιεξόδων που τον χαρακτηρίζουν.

 Το δεύτερο δοκίμιο του τεύχους «Ο Χριστιανικός ασκητισμός» είναι του Δ. Κουτρουμπή και αφορά στη μελέτη της ιστορίας του ασκητισμού και του  παρόντος του στο σημερινό κόσμο. Αναφερόμενος στον ασκητισμό της Εκκλησίας ο Κουτρουμπής θεωρεί ότι αποτελεί τη σωτηρία της άσκησης, ως έννοιας γιατί καταφάσκει στο σώμα και δεν δημιουργεί παραμορφώσεις.

 Ο Κ.Γανωτής στο κείμενό του «Τρία χρόνια πειραματισμού με τα Αρχαία Ελληνικά» περιγράφει τα προβλήματα και τις δυνατότητες από τη διδασκαλία της Αρχαίας Γλώσσας σε μαθητές Γυμνασίου.

 Ο Άγγελος Βαλλιανάτος στην συνέχεια του τεύχους γράφει «Σκέψεις για τη Θεολογία σήμερα» και επισημαίνει τον διαφορετικό τρόπο, με τον οποίο η Θεολογία υπάρχει στην Εκκλησία, στο Πανεπιστήμιο, στα σχολεία και στους θρησκευτικούς κύκλους.

 Ο Σ. Γουνελάς συνεχίζει το τεύχος με το κείμενο «Ο "αγράμματος" Μακρυγιάννης». Τονίζει πως ο Μακρυγιάννης όντας αγράμματος είχε φυλαχτεί από τον πλούτο της διάνοιας και είχε φυλάξει τον καρδιακό πλούτο. Αυτός ο μέσα πλούτος τον έκανε να μας δώσει ζωντανά κείμενα, όπως τα «Απομνημονεύματά» του.

 Στη συνέχεια του τεύχους ο Κ. Χαραλαμπίδης μας δίνει το διήγημα «Περί Νικοδήμου ή περί ψυχής» και η Κ. Χιωτέλλη την «Διαθήκη του κυρίου Μ».

 Με τον Γιώργο Ιωάννου και το λογοτεχνικό έργο και τη σχέση του με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ασολείται ο Γ. Πατσώνης στο δοκίμιο «Γιώργος Ιωάννου: άδηλα νοήματα πέραν των συσχετισμών.

  Ο Κ. Χριστοδουλίδης μας δίνει στη συνέχεια το δοκίμιό του «Περί απόψεων».

 Η στήλη «Προβλήματα» δημοσιεύει το κείμενο του Ι. Καραβιδόπουλου όπου ο καθηγητής αναφέρεται και εξηγεί τους λόγους που οδήγησαν στη νέα μετάφραση (των τεσσάρων καθηγητών) της Καινής Διαθήκης.

 Ακολουθούν ο «Διάλογος με τους αναγνώστες» και το «βιβλίο» και το τεύχος συμπληρώνει ένα ειδικό αφιέρωμα στις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας στο οποίο αρθρογραφούν: ο Διονύσιος Ψαριανός (μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης) «Μνήσθητι Κύριε της Εκκλησίας Σου», Ο Γ. Μαντζαρίδης «Σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας» και ο Ι.Μάινας «Η αιχμαλωσία και η ανάκληση».

Αναζητηση