~ Ορθόδοξη Θεολογική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Ι.Μ.Δ. ~

Η ιστοσελίδα βρίσκεται υπό αναβάθμιση.

Σύναξη 31 Ιούλιος - Σεπτέμβριος 1989

Σύναξη, Κύπρος νήσος τις…, τχ. 31 (1989),  σσ. 108

            Το 31ο  τεύχος του περιοδικού Σύναξη είναι αφιερωμένο στην Κύπρο με κείμενα που αναφέρονται στην κοινωνική, θρησκευτική, πολιτική, πολιτισμική ιστορίας της σε διάλογο με την κατάσταση της Κύπρου στην σημερινή εποχή. Τα κείμενα αυτά καλύπτουν σχεδόν όλη την έκταση του τεύχους εφόσον υπάρχουν κείμενα που αναφέρονται στην Κύπρο σε όλες τις στήλες του περιοδικού.

            Το πρώτο κείμενο είναι μια μικρή εισαγωγή από τον Μ. Χριστοδουλίδη για το ξεκίνημα του Χριστιανισμού και τις απαρχές της ιστορίας της κυπριακής χριστιανικής εκκλησίας κατά τον πρώτο αιώνα μ.Χ.  Το δεύτερο κείμενο είναι του Γ. Κυθραιώτη και υπό μορφή δοκιμίου καταθέτει τις σκέψεις του για την νοηματοδότηση της ζωής από την κυπριακή κοινωνία σε δύο περιόδους της σύγχρονης ιστορίας της: την δεκαετία του 50 όπου το αίτημα για ένωση με την Ελλάδα είναι κεντρικό εθνικό και πολιτικό αίτημα των Κυπρίων, την δεκαετία του ογδόντα όπου ένας καταναλωτικός τρόπος ζωής προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές που άφησε η εισβολή και η κατοχή του νησιού από τις Τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις μετά τον πόλεμο του 74.

            Η μελέτη του Ν. Ορφανίδη εξετάζει το ζήτημα της εθνικής ταυτότητας του ελληνικού πληθυσμού της Κύπρου και την δύσκολη σχέση της νεοελληνικής ταυτότητας με την κυπριακή ταυτότητα. Το κείμενο που ακολουθεί του Γ. Πεγειώτη αναφέρεται στο έργο του Κύπριου ποιητή Γ. Παπαδόπουλου. Μέσα από τα ποιήματα του Γ. Παπαδόπουλου παρουσιάζεται η σύγχρονη ιστορία της Κύπρου.

            Η μελέτη του Σ. Φωτίου αναφέρεται στην ζωή του Οσίου Νεοφύτου που έζησε στην Κύπρο τον 12ο  αιώνα. Στο κείμενο του ο συγγραφέας περιγράφει την ιστορική κατάσταση στην Κύπρο το 12ο  αιώνα και μέσα σε αυτήν τοποθετεί το βίο του Οσίου Νεόφυτου του οποίου το ποιμαντικό έργο και την διδασκαλία επιχειρεί να αναλύσει.

            Στην στήλη του περιοδικού Ορθόδοξος κόσμος δημοσιεύονται κείμενα που συμβάλλουν και αυτά στο αφιέρωμα για την Κύπρο. Τέτοια κείμενα είναι το κείμενο του Φ. Πήττα που είναι αποσπάσματα από το ημερολόγιο του όταν ήταν κρατούμενος σε αγγλικές φυλακές κατά τον απελευθερωτικό αγώνα της Κύπρου την δεκαετία του 50. Το κείμενο του Β. Εγγλεζάκη αναφέρεται στην ζωή του αρχιεπίσκοπου Κύπρου Κύριλλου του Γ΄ τις πρώτες δεκαετίες του 20ου  αιώνα. Ακολουθεί μια αναδημοσίευση μιας συνέντευξης του Κύπριου ποιητή Κ. Χαραλαμπίδη στην οποία ερωτάται τόσο για την ποίηση γενικά όσο και για τις ειδικότερες σχέσεις της ποίησης του με την ιστορία της Κύπρου. Έπειτα δημοσιεύονται ποιήματα  του ίδιου του Κ. Χαραλαμπίδη  και δύο άλλων ποιητών, του Θ. Νικολάου και του Κ. Μόντη. Επίσης υπάρχουν δύο μικρά κείμενα από δύο Κύπριους τον Μ. Χριστοδούλου και του Αρχιμανδρίτη Συμεών: το πρώτο είναι ένας αναστοχασμός της ιστορίας της Κύπρου, το δεύτερο μια αναφορά πιο προσωπική σε σχέση με μια περίοδο της ζωής του συγγραφέα στην Κύπρο.

            Το τεύχος του περιοδικού ολοκληρώνεται με τις μόνιμες στήλες του περιοδικού Διάλογος με τους Αναγνώστες και Το Βιβλίο. Στην στήλη για το βιβλίο υπάρχουν και βιβλιοπαρουσιάσεις βιβλίων που σχετίζονται κατά κάποιο τρόπο με την κυπριακή πραγματικότητα.

Αναζητηση