~ Ορθόδοξη Θεολογική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Ι.Μ.Δ. ~

Η ιστοσελίδα βρίσκεται υπό αναβάθμιση.

Σύναξη 34 Απρίλιος - Ιούνιος 1990

Σύναξη, Έλληνες ή Ευρωπαίοι, τχ. 34 (1990),  σσ.137

            Το 34ο τεύχος του περιοδικού Σύναξη ασχολείται με το ζήτημα της ευρωπαϊκής ταυτότητας σε σχέση με την ελληνική ταυτότητα. Τα κείμενα που απαρτίζουν το αφιέρωμα είναι και κείμενα ελλήνων συγγραφέων που συνεισφέρουν πρωτότυπα στο τεύχος άλλα και αποσπάσματα κειμένων από Ευρωπαίους στοχαστές.

            Το πρώτο κείμενο του αφιερώματος είναι ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Γ. Φλωρόφσκυ Οι δρόμοι της Ρώσικης Θεολογίας και αναφέρεται  στο καθήκον της ορθόδοξης θεολογίας να ανασκευάσει τα λάθη του παρελθόντος και να επιδοθεί σε μια νέα εμπεριστατωμένη ιστορική ερμηνεία για τη θρησκευτική τραγωδία της Δύσης. Και αυτήν την ιστορική ερμηνεία να τη φέρει να συμπέσει με αυτό που ονομάζει ο συγγραφέας εσωτερική μνήμη της Εκκλησίας.

            Στο κείμενο που ακολουθεί ο Σ. Γουνελάς πραγματοποιεί μια εισαγωγή στην σχέση των Ελλήνων με την Ευρώπη επικεντρώνοντας κυρίως σε ζητήματα κουλτούρας, κοινωνικής και θρησκευτικής συνειδήσεως. Αυτή η εισαγωγή γίνεται μέσω της διατύπωσης έντεκα θέσεων. Η αμέσως επόμενη μελέτη ασχολείται με το ίδιο ζήτημα. Στο κείμενο του Ν. Μπερντιάεφ τίθεται υπό εξέτασιν η σχέση της κουλτούρας με τον πολιτισμό μέσα από την αντιδιαστολή της πνευματικής προόδου και της τεχνικής προόδου.

            Ακολουθούν δύο κείμενα. Το πρώτο είναι ένα μικρό κείμενο του Ν. Ματσούκα ο οποίος στοχάζεται το πολυδιάστατο ρόλο της Ορθοδοξίας στην προσπάθεια ενοποίησης των Ευρωπαϊκών χωρών μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην μελέτη του ο Λ. Μπενάκης κάνει μια ιστορική επισκόπηση της μετάβασης από την σχέση φιλοσοφίας και θεολογίας στην εποχή του Βυζαντίου στην σχέση του χριστιανικού πνεύματος και της κοινωνικοπολιτικού πνεύματος στον Νέο Ελληνισμό και έπειτα στην εποχή της Ευρωπαϊκής ενοποίησης.

            Στο κείμενο του Ν. Μακρή γίνεται μια προσπάθεια καταγραφής των στοιχείων που χαρακτηρίζουν και ορίζουν την πνευματική παράδοση της Ευρώπης από την μία και της Ορθόδοξης πίστης  από την άλλη. Ακολουθεί ένα μικρό απόσπασμα από έργο του Α. Χέρτσεν για την εξέλιξη της ευρωπαϊκής κοινωνίας και οικονομίας μέσα από την χαρακτηρολογία και την νοοτροπία του ιππότη, του έμπορου και τελικά της τάξεως των αστών. 

            Η επόμενη μελέτη είναι του Φ. Σέρραρντ και αναφέρεται στην οικολογική κρίση που απειλεί τον πλανήτη μας το τελευταίο μισό του αιώνα. Το οικολογικό ζήτημα ως ζήτημα ζωής ή θανάτου για τον πλανήτη εξετάζεται σε σχέση και με την ανάπτυξη της επιστήμης και με την χριστιανική αντίληψη για την φύση ως κτίσμα του Θεού. Ακολουθεί μία συνέντευξη του Χ. Γιανναρά σε ζητήματα ιστορική συγκυρίας όπως είναι η πτώση των σοσιαλιστικών καθεστώτων στην Ανατολική Ευρώπη, η κοινωνική πολιτική κρίση που διέπει τις δυτικές κοινωνίες, ο ρόλος της πίστης, της θεολογίας και της φιλοσοφίας στην σημερινή εποχή.

            Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με απαντήσεις στο ερώτημα της Σύναξης « Τι σημαίνει για τους Έλληνες η Ευρώπη;» από τους: Μητροπολίτη Κίσσαμου και Σελίνου Ειρηναίο, π. Γ. Μεταλληνό, Ν. Λυμπέρη, Α. Αποστολίδη, Κ. Χολέβα, Χ. Βακαλόπουλου, Σ. Φωτίου, Σ. Παπασταματέλου.

            Το τεύχος ολοκληρώνεται με τις μόνιμες στήλες του περιοδικού Ορθόδοξος Κόσμος, Διάλογος με τους Αναγνώστες και Το Βιβλίο.

Αναζητηση