Σύναξη, Η γυναίκα στην Εκκλησία και του κόσμου, τχ. 36( 1990), σσ.124
Το 36ο τεύχος του περιοδικού Σύναξη περιλαμβάνει ένα αφιέρωμα την θέση της γυναίκας μέσα στην ζωή του κόσμου και της Εκκλησίας. Το αφιέρωμα αυτό αποτελείται από δώδεκα κείμενα το καθένα από τα οποία προσεγγίζει μια θεματική ξεχωριστή.
Το πρώτο κείμενο είναι του Ν. Ματσούκα και ασχολείται με το διάλογο που μπορεί να αναπτυχθεί μεταξύ της βιβλικής εικόνας για την γυναίκα και της εικόνας της γυναίκας μέσα στο ιστορικό γίγνεσθαι. Ο συγγραφέας διαλέγεται με τα μητριαρχικά μοντέλα και τα σύγχρονο φεμινιστικό ρεύμα ενώ δεν διστάζει να θίξει κρίσιμα ζητήματα για την θέση της γυναίκας μέσα στην εκκλησιαστική κοινότητα.
Το δεύτερο κείμενο είναι ένα απόσπασμα από το βιβλίο της ElisabethBehr- Sigel Leministéredelafemmedansl’ Egliseκαι έχει ως θέμα του τα χαρακτηριστικά που προσλαμβάνει η ετερότητα μεταξύ του άνδρα και της γυναίκας. Στο συγκεκριμένο απόσπασμα η συγγραφέας εξετάσει τις διηγήσεις της δημιουργίας του ανθρώπου και την διδασκαλία του αποστόλου Παύλου για την ετερότητα των δύο φύλων.
Τα δύο κείμενα που ακολουθούν έχουν παραπλήσιο θέμα. Το πρώτο κείμενο είναι της Κ. Χιωτέλλη η οποία και καταθέτει κάποιους προβληματισμούς για την θέση της γυναίκας μέσα στην εκκλησιαστική κοινότητα με αφορμή δύο διορθόδοξα συνέδρια που είχαν ως κεντρική τους θεματική την γυναίκα ως μέλος της Εκκλησιαστικής κοινότητας. Μεταξύ των άλλων η συγγραφέας αναφέρεται και στο θέμα της χειροτονίας των γυναικών. Το θέμα της χειροτονίας των γυναικών θίγει και το δεύτερο κείμενο του π. Α. Σμέμαν που είναι μια επιστολή που έστειλε ο συγγραφέας σε έναν επισκοπιανό. Ο συγγραφέας προσπαθεί να εκθέσει τους λόγους για τους οποίους κατά την γνώμη του δεν έχει συζητηθεί το θέμα της χειροτονίας των γυναικών μέσα στην ορθόδοξη παράδοση.
Ακολουθούν δύο μικρά κείμενα και μία συνέντευξη. Το πρώτο από τα δύο κείμενα είναι του π. Ματθαίου του φτωχού και αναφέρεται στην συζήτηση γύρω από τις μεθόδους ελέγχου των γεννήσεων και την θέση ενός χριστιανού απέναντι σε αυτές. Το δεύτερο κείμενο είναι του Μ. Γκάντι στο οποίο το πολύ σημαντικό αυτό ιστορικό πρόσωπο του 20ου αιώνα εκθέτει τις απόψεις του για την γυναίκα και την αποστολή της μέσα στον κόσμο. Η συνέντευξη είναι του Π. Νέλλα ο οποίος ερωτάται από δύο συνεργάτιδες του περιοδικού για θέματα σχετικά με της διαφυλικές σχέσεις, την άμβλωση, την αντισύλληψη με αφορμή νομοσχέδιο που είχε ψηφισθεί τότε στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με μια σειρά μικρών κειμένων. Το κείμενο της Δ. Κούκουρα πραγματοποιεί μια κριτική στις ανδροκρατικές αντιλήψεις που οδήγησαν σε μια συγκεκριμένη εικόνα για την γυναίκα. Το κείμενο της Μ. Βαμβουνάκη είναι ένα κείμενο στο οποίο η συγγραφέας περιγράφει τις εντυπώσεις της από την συμμετοχή της σε ένα συνέδριο σχετικά με τον φεμινισμό στην πόλη της Βαρκελώνης. Στο κείμενο της Π. Κουφογιάννη- Καρκανιά θίγεται το ζήτημα των εκούσιων μητρικών μονογονεϊκών οικογενειών μέσα από ένα θεολογικό και ένα ψυχολογικό πρίσμα. Το κείμενο του Ν. Μακρή είναι μια μελέτη σε σχέση με το έργο της ποιήτριας Ο. Βότση και το κείμενο της Β. Γουνελά είναι μια μελέτη για την λειτουργία και τον ρόλο μιας ειδικής κατηγορίας περιοδικών, των γυναικείων περιοδικών. Τέλος δημοσιεύεται ένα κείμενο του Δ. Γεωργίου ο οποίος συνομιλεί με το σημαντικό έργο του Π. Ευδοκίμωφ Η γυναίκα και η σωτηρία του κόσμου.
Το τεύχος ολοκληρώνεται με τις μόνιμες στήλες του περιοδικού Το Βιβλίο και Διάλογος με τους αναγνώστες.