~ Ορθόδοξη Θεολογική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Ι.Μ.Δ. ~

Η ιστοσελίδα βρίσκεται υπό αναβάθμιση.

Σύναξη 37 Ιανουάριος - Μάρτιος 1991

Σύναξη, Για την θεολογία στην Ελλάδα σήμερα Α΄, τχ. 37 (1991), σσ. 107

            Το 37ο τεύχος της Σύναξης περιλαμβάνει το πρώτο μέρος ενός αφιερώματος για την θεολογική σκέψη στην σημερινή Ελλάδα. Το πρώτο αυτό μέρος αποτελείται επτά κείμενα πολύ σημαντικών Ελλήνων θεολόγων και στοχαστών.

            Το κείμενο που ανοίγει το αφιέρωμα είναι μια μελέτη του Ν. Νησιώτη στο οποίο ο συγγραφέας παρουσιάζει την διαλεκτική σχέση της επιστημονικής θεώρησης της θεολογίας και της δοξολογικής θεώρησης. Περιγράφει τα όρια της επιστημονικής θεώρησης και επιχειρηματολογεί για την έννοια της γνώσης στην δοξολογική θεώρηση της θεολογίας.

            Το δεύτερο κείμενο είναι του μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη ο οποίος απαντάει σε παλαιότερο κείμενο του καθηγητή Σ. Αγουρίδη και προσπαθεί να ανοίξει ένα διάλογο σχετικά με την δυνατή σχέση της Τριαδικής θεολογίας με μια προσωποκεντρική θεώρηση του ανθρώπου. Ο συγγραφέας αφού απαντάει με επιχειρήματα σε κάποιες επικρίσεις του θεολογικού του έργου Είναι ως κοινωνία  και επαναδιατυπώνει τις δικές του θέσεις.

            Στο κείμενο που ακολουθεί ο Χ. Γιανναράς απαντάει και αυτός με την σειρά του στην κριτική που έχει δεχθεί κατά καιρούς για δύο θέματα: για την σχέση της θεολογικής του σκέψης με την φιλοσοφία του υπαρξισμού και την φιλοσοφία του Μ. Χάιντεγγερ και για τον αν και κατά πόσο η οντολογική προτεραιότητα του προσώπου συνιστά τον άξονα της εκκλησιαστικής θεολογίας, δηλαδή αν είναι ο πυρήνας της ευαγγελικής αποκάλυψης ή μεταγενέστερες προβολές νεοπλατωνικών και υπαρξιστικών–περσοναλιστικών σχημάτων στο θεολογικό προβληματισμό.

            Το επόμενα δύο κείμενα θίγουν άλλα ζητήματα σε σχέση με την θεολογία. Το κείμενο του π. Φ. Φάρου περιγράφει την αποκοπή του θεολογικού λόγου από την ζωή της εκκλησιαστικής κοινότητας και τα συμπτώματα που έπονται μιας στάσης που ο αρθρωμένος θεολογικός λόγος βρίσκεται σε αναντιστοιχία με την εκκλησιαστική πραγματικότητα. Το δεύτερο κείμενο είναι μια μελέτη του Λ. Σιάσου σε σχέση με την διαδοχικές συναντήσεις της χριστιανικής  θεολογίας και της αρχαιοελληνικής φιλοσοφίας στην εκκλησιαστική ιστορία και τα ζητήματα που προέκυψαν από αυτές τις συναντήσεις.

            Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με δύο κείμενα. Το πρώτο είναι ένα μικρό κείμενο του Σ. Γουνελά. Ο συγγραφέας παραθέτει κάποιες σκέψεις που αναμοχλεύουν το θεολογικό τοπίο της χώρας μας σήμερα μέσα από μια επισκόπηση των κυριότερων θεολογικών στάσεων και ρευμάτων. Είναι ένα κείμενο που αποπειράται μια σκιαγράφηση της πορείας της θεολογίας στην σημερινή Ελλάδα. Το δεύτερο κείμενο είναι μια μελέτη του Σ. Γιαγκάζογλου. Το θέμα της μελέτης είναι η διδασκαλία του αγίου Γρηγορίου Παλαμά για τις άκτιστες ενέργειες και ο συγγραφέας επιχειρεί να θέσει τα θεολογικά κριτήρια και τις προϋποθέσεις μέσα από τις οποίες ο ησυχαστής άγιος υπεραμύνθηκε την εμπειρία της προσωπικής θεώσεως των αγίων διαμέσου των άκτιστων ενεργειών.

            Στην ενότητα Προβλήματα δημοσιεύεται ένα κείμενο του Α. Κοτταδάκη με θέμα την θεολογία του 60 και τον αντίκτυπο της τόσο στα σημερινά θεολογικά δρώμενα όσο και στην πραγματικότητα εκείνης της δεκαετίας. Στην ενότητα Επίκαιρο σχόλιο δημοσιεύεται ένα κείμενο του Π. Νικολόπουλου για την λογική του μάρκετινγκ, ποιήματα του Δ. Κοσμόπουλου και ένα σχόλιο του Σ. Παπασταμέλου περί της  δυνατότητας ύπαρξης μιας ραδιοφωνικής θεολογίας.

            Το τέυχος ολοκληρώνεται με τις μόνιμες στήλες Το Βιβλίο και Διάλογος με τους Αναγνώστες.

Αναζητηση