~ Ορθόδοξη Θεολογική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Ι.Μ.Δ. ~

Η ιστοσελίδα βρίσκεται υπό αναβάθμιση.

Σύναξη 39 Ιούλιος - Σεπτέμβριος 1991

Σύναξη, Νεολαία 91, τχ. 39  (1991), 130 σσ. 130

            Το 39ο τεύχος του περιοδικού Σύναξη περιλαμβάνει στο κύριο μέρος του ένα αφιέρωμα στην νεολαία ενώ δημοσιεύεται και ένα σώμα κειμένων στην ενότητα Ορθόδοξος Κόσμος με κοινό θέμα την νεότητα.

            Το πρώτο κείμενο του αφιερώματος για την νεολαία είναι του π. Β. Θερμού. Θέμα του κειμένου είναι η ανάλυση του λόγου των νέων και των προβλημάτων αυτού του λόγου με έμφαση στην λειτουργικότητα του λόγου καθ’ εαυτού Η ανάλυση του συγγραφέα εξειδικεύεται στην ψυχολογική περιοχή και εκεί επικεντρώνει για να αντλήσει θεωρητικά αναλυτικά εργαλεία.

            Το επόμενο κείμενο είναι μια μελέτη του Θ. Κουρταλίδη με θέμα την μαθητική νεολαία και τον τρόπο που μπορεί αυτή να κατανοηθεί μέσα στην πραγματικότητα του σχολείου αλλά και της ελληνικής κοινωνίας. Δηλαδή μπαίνει σε ζητήματα λειτουργίας του σχολείου και της κοινωνίας ως ψυχοδυναμικού περιβάλλοντος για τους εφήβους και βάση αυτού του περιβάλλοντος προσπαθεί να ερμηνεύσει την συμπεριφορά αυτών.

            Ακολουθούν δύο κείμενα. Το πρώτο είναι του Σ. Καραχάλιου ο οποίος καταθέτει μια σειρά από σκέψεις για την νεολαία σήμερα. Το κείμενο δεν έχει κάποιο θεματικό άξονα αλλά περισσότερο θίγει πολλά ζητήματα που κατά τον συγγραφέα θεωρούνται ουσιαστικά για μια ευρύτερη κατανόηση της νεολαίας. Το δεύτερο κείμενο είναι μια μελέτη του Γ. Παύλου που επικεντρώνει σε θέματα παιδείας. Ο συγγραφέας αντιπαραθέτει την παιδεία του ανθρώπου της δύσεως όπως την ονομάζει στην παιδεία του οικουμενικού ανθρώπου της καθ’ ημάς Ανατολής. Μέσα από αυτήν την αντιπαράθεση προσπαθεί να σκεφτεί την παιδεία σήμερα και καταλήγει με κάποιες σκέψεις γύρω από τη σχέση της Εκκλησίας με την σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα και την παιδεία του λαού.

            Το επόμενο κείμενο είναι του Σ. Μαρτίνου. όπου ο συγγραφέας με μια παρορμητική γραφή περιγράφει ζητήματα παιδαγωγικής και παιδαγωγίας στην σχέση μαθητή- δάσκαλου. Στην συνέχεια η μελέτη του Ι. Κορναράκη ασχολείται με το φαινόμενο της εφηβικής θρησκευτικότητας το οποίο ο συγγραφέας προσπαθεί μέσω της ανάλυσης να το κάνει πιο κατανοητό.  Για αυτό και αναλύει την θεωρία του Ε. Sprangerγια την πορεία και τον σκοπό της εφηβικής ψυχικής πορείας.

            Στην ενότητα Ορθόδοξος Κόσμος περιλαμβάνονται κείμενα του Κ. Γανωτή ο οποίος παρουσιάζει των ντοστογιεφσκικό ήρωα Αλιόσα Καραμάζωφ ως ένα μυθιστορηματικό χαρακτήρα που μπορεί να γίνει αναφορά για τους νέους, ένα κείμενο του π. Ε. Κόκκορη για την σχέση των νέων με την Εκκλησία και τον τρόπο που οι νέοι αντιμετωπίζονται στην εκκλησιαστική κοινότητα, ένα κείμενο του Ν. Ψαρομμάτη για την σχέση των νέων με τις ναρκωτικές ουσίες, ένα κείμενο του Σ. Παπασταματέλου για τα χαρακτηριστικά της στάσης και της ταυτότητας των αντιεξουσιαστών νέων. Η ενότητα ολοκληρώνεται με τρία κείμενα: ένα του Α. Στρίγγαρη, ένα του Π. Υφαντή με θέμα ένα νεανικό συνέδριο που έλαβε χώρα στη Ζίτσα Ιωαννίνων τον Ιούλιο του 1991 και τέλος ένα κείμενο του Σ. Παναγέα.

            Το τεύχος ολοκληρώνεται με ένα κείμενο της Ε. Αδαμτζιλόγλου που .διαλέγεται με το κείμενο του Ν. Ματσούκα « Η Εύα της θεολογίας και η γυναίκα της ιστορίας» που είχε δημοσιευθεί στο 36ο τεύχος της Σύναξης. Τέλος στο περιοδικό περιλαμβάνονται και οι μόνιμες στήλες του Διάλογος με τους Αναγνώστες και Το Βιβλίο.

Αναζητηση