~ Ορθόδοξη Θεολογική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Ι.Μ.Δ. ~

Η ιστοσελίδα βρίσκεται υπό αναβάθμιση.

Σύναξη 44 Οκτώβριος - Δεκέμβριος 1992

Σύναξη, Η Ορθόδοξη Παρουσία στην Ευρώπη, τχ. 44 (1992), σσ. 120.

            Το 44ο τεύχος του περιοδικού Σύναξη περιλαμβάνει κείμενα που συνθέτουν ένα αφιέρωμα στην παρουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ευρώπη. Ανάμεσα στα κείμενα αυτά περιλαμβάνεται και μια συζήτηση για την Ορθοδοξία στην Γαλλία.

            Το πρώτο κείμενο είναι του Jean-Louis- Palierne και έχει ως θέμα του την τρόπο ύπαρξης στην σημερινή Γαλλία της ορθόδοξης Εκκλησίας. Ο συγγραφέας αφού περιγράφει την αδυναμία της Καθολικής Εκκλησίας να προσφέρει μία ζωντανή πίστη στη συνέχεια ασχολείται με το ζήτημα της ιδιοπροσωπίας της ορθόδοξης Εκκλησίας.

            Η μελέτη του MarioVincent αναφέρεται στην εμπειρία που έχει ό ίδιος ως γαλλόφωνος ορθόδοξος από την ζωή της ορθόδοξης Εκκλησίας στην Προβηγκία και το Παρίσι. Στο πρώτο μισό της μελέτης του εστιάζει στην ιστορία της Εκκλησίας της Προβηγκίας, μία από τις αρχαιότερες χριστιανικές εκκλησίες. Στο δεύτερο μισό επισημαίνει τα προβλήματα που προκαλεί ο φυλετισμός στην ζωή της Ορθόδοξης Εκκλησίας, προβλήματα που αλλοιώνουν την ταυτότητα και μειώνουν την δυναμική της χριστιανικής ορθόδοξης πίστης.

            Τα δύο επόμενα κείμενα έχουν παραπλήσιο θέμα με την προηγούμενη μελέτη. Στο πρώτο ο AdrienMonfort εξετάζει την στάση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας σήμερα στην δυτική και ανατολική Ευρώπη καθώς και την πολιτική και θεολογία που αναπτύσσει αυτή απέναντι στην ορθόδοξη Εκκλησία. Παράλληλα στην μελέτη του αναφέρεται και στην ορθόδοξη Εκκλησία και τα αδιέξοδα που προκαλεί σε αυτήν η προσκόλληση στην εθνότητα και το έθνος, ο σεκταρισμός, η έγνοια για καθαρότητα απέναντι στην θεία κοινωνία. Στο δεύτερο κείμενο ο Β. Μαρκεζίνης καταγράφει συνοπτικά την αρχαία, μεσαιωνική και σύγχρονη ιστορία της ορθόδοξης Εκκλησίας του Βελγίου.

            Ο επίσκοπος Ερζεγοβίνης Αθανάσιος Γιέβτιτς προσφέρει μια μαρτυρία για την ορθόδοξη Εκκλησία της επισκοπής του και την κατάσταση που έχει έλθει περιέλθει αυτή λόγω του πολέμου που έχει ξεσπάσει στην περιοχή. Ο  π. FerizBerki σε ένα μικρό κείμενο διηγείται την ιστορία της ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουγγαρίας.

            Ο Σ. Μαρίνης στην μελέτη του εξετάζει την ζωή και την διδασκαλία δύο ανθρώπων που έθεσαν την βάση της τέχνης των εικόνων στη Γαλλία, του π. Γρηγορίου Κρουγκ και του Λεωνίδα Ουσπένσκι. Ο συγγραφέας αναφέρεται στην προσωπική διαδρομή του καθενός στον χώρο της εικονογραφίας, στην θεολογική τους σκέψη για την εικόνα και στην τεχνοτροπία του καθενός.

            Στην συζήτηση που ακολουθεί λαμβάνουν μέρος: ο J.-L. Palierne, oM. VincentE. VandekS. RientorA. Colombiani, oJ. Georgievsky,ο B. Frinking, ο Γ. Παπαθωμάς και η Α. Μαρίνη. Στο πρώτο μέρος της συζήτησης που δημοσιεύεται σε αυτό το τεύχος θίγεται το ζήτημα της ενότητας της ορθόδοξης Εκκλησίας σε αντιπαράθεση με τον φυλετισμό και την πρακτική των εθνικών δικαιοδοσιών, το θέμα της ορθόδοξης ιεραποστολής και της ορθόδοξης πνευματικότητας και το πώς σχετίζονται αυτά τα δύο.

            Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με τρεις βιβλιοκρισίες βιβλίων που έχουν θέματα που σχετίζονται με την παρουσία του Χριστιανισμού στην Ευρώπη. Ο Δ. Θέος καταθέτει την κριτική του για το βιβλίο του UmbertoEcoΤέχνη και Κάλλος στην Αισθητική του Μεσαίωνα, ο Κ. Δεληκωνσταντής διαβάζει κριτικά το βιβλίο του Δ. Τσελεγγίδη Η σωτηριολογία του Λούθηρου και ο Γ. Μαντζαρίδης παρουσιάζει το βιβλίο του Αρχιμ. Σωφρόνιου Οψόμεθα τον Θεόν καθώς εστί.

            Το τεύχος ολοκληρώνεται με τις μόνιμες στήλες του περιοδικού Διάλογος με τους αναγνώστες και Το βιβλίο.

Αναζητηση