Σύναξη, Προτεσταντισμός, τχ. 51 (1994), σσ. 135.
Το 51ο τεύχος του περιοδικού Σύναξη είναι αφιερωμένο στην χριστιανική Ομολογία του Προτεσταντισμού. Τα κείμενα του αφιερώματος μελετούν ένα μέρος της Χριστιανοσύνης που είναι ο Προτεσταντισμός μέσα από την ιστορία, την θεολογία, την φιλοσοφία, την επιστήμη και γενικότερα τον πολιτισμό.
Το πρώτο μελέτημα είναι του π. Ι. Μάγιεντορφ ο οποίος αποπειράται να παρουσιάσει μια θεολογική ερμηνεία του Προτεσταντισμού βρίσκοντας την αφετηρία του μέσα στην ίδια την Δυτική Εκκλησία και συνεχίζοντας με την κατοπινή εξέλιξη του κινήματος της Μεταρρύθμισης. Δηλαδή διερευνάται ποια ήταν συνολικά η Δυτική Εκκλησία τον 16Ο αιώνα, ποιο ήταν το κύριο αίτημα των Μεταρρυθμιστών και που κατέληξε αργότερα ως σύνολο ο Προτεσταντισμός.
Το δεύτερο μελέτημα είναι του προτεστάντη θεολόγου HansMartin- Barth. Στο μελέτημα αυτό εξετάζει την έννοια της αντιπροσωπευτικής θυσίας του Χριστού και τις μεγάλες δυσκολίες που προκύπτουν στην κατανόηση της. Ο συγγραφέας ακολουθεί τρία βήματα, πρώτα αναλύει που αυτός εντοπίζει τις δυσκολίες της αντίληψης περί αντιπροσωπευτικής θυσίας, κατόπιν εξετάζει ποια θα μπορούσε να είναι η λειτουργικότητα αυτής της αντίληψης και τέλος εξετάζει την αναγωγή των πορισμάτων στην ομολογία στον Ιησού ως τον Χριστό.
Η μελέτη του Κ. Δεληκωνσταντή επικεντρώνει στον Λούθηρο και στις έννοιες της πολιτικής και πνευματικής ελευθερίας που υιοθετεί στην θεολογία του. Ο συγγραφέας προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα που τίθεται περί διπλής ηθικής του Λούθηρου λόγω της στάσης που κράτησε ο τελευταίος κατά την διάρκεια της γνωστής εξέγερσης των χωρικών και παρουσιάζει και την ερμηνεία δύο σύγχρονων γερμανών φιλοσόφων του ErnstBlochκαι HebertMarcuse.
Τα δύο επόμενα κείμενα είναι δύο μαρτυρίες ορθοδόξων που ζουν σε χώρες που ανήκουν σε αυτό που ονομάζουμε Δυτική Χριστιανοσύνη. Το πρώτο κείμενο είναι μια συνέντευξη του Επισκόπου Διοκλείας Καλλίστου που απαντάει για τις σχέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας με την Ρωμαιοκαθολική και την Αγγλικανική, για τις δογματικές, ιστορικές, εκκλησιολογικές τους αποκλίσεις και προσεγγίσεις. Στο δεύτερο κείμενο ο π.ColumbaGrahamFlegg παρουσιάζει την ιδιαίτερη εμπειρία των Ορθοδόξων Χριστιανών του Ηνωμένου Βασιλείου επισημαίνοντας τις διαφορές ανάμεσα στην κατάσταση που υπάρχει στην Αγγλία και σε εκείνη της Σκωτίας.
Το αφιέρωμα τελειώνει με μία μελέτη του θεατρολόγου Ι. Βιβιλάκη για τον θεατρικό συγγραφέα Τ. Ουίλλιαμς πάνω στα στοιχεία των χαρακτήρων των έργων του που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την εκδοχή της ηθικής του Προτεσταντισμού. Τα έργα που επιλέγονται για αυτήν την μελέτη είναι το Καλοκαίρι και καταχνιά και το Νύχτα της Ιγκουάνα.
Στο συγκεκριμένο τεύχος δημοσιεύεται και το δεύτερο μέρος της μελέτης του Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη με θέμα την εσχατολογική ερμηνεία της Ευχαριστίας μέσα από το πρίσμα της Βασιλείας του Θεού. Επίσης υπάρχει ένα κείμενο του π. Α. Αυγουστίδη με θέμα το ήθος της Εκκλησίας και τις παρεκτροπές του σε ευσεβή δικανισμό, ομολογιακή συσπείρωση και έθος επανάπαυσης.
Το τεύχος ολοκληρώνεται με μία πολυσέλιδη και αναλυτική παρουσίαση του βιβλίου του Λ. Ουσπένσκυ, Η θεολογία της Εικόνας στην Ορθόδοξη Εκκλησία από τον Δ. Τριανταφυλλόπουλο και με την μόνιμη στήλη του περιοδικού Το Βιβλίο.