~ Ορθόδοξη Θεολογική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Ι.Μ.Δ. ~

Η ιστοσελίδα βρίσκεται υπό αναβάθμιση.

Σύναξη 52 Οκτώβριος - Δεκέμβριος 1994

Σύναξη, Ν. Γ Πεντζίκης, τχ. 52 (1994), σσ. 130.

            Το 52ο τεύχος του περιοδικού Σύναξη είναι αφιερωμένο στην μνήμη του λογοτέχνη και ανθρώπου των γραμμάτων Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη. Το αφιέρωμα αποτελείται κατά κύριο λόγο από κείμενα μνήμης και προσωπικής αναφοράς στον Πεντζίκη ενώ υπάρχουν και μερικές μελέτες.

            Το αφιέρωμα ανοίγει με μια σειρά κείμενα που εκφωνήθηκαν ως επικήδειοι χαιρετισμού στην εξόδιο ακολουθία του λογοτέχνη από μέλη της κοινότητας του Αγίου Όρους, από τον ποιητή Τ. Βαρβιτσιώτη, από τον θεολόγο Γ. Μαντζαρίδη, από τον ποιητή Δ. Γκαλημανά, από τον λογοτέχνη Α. Κοσματόπουλο. Στη συνέχεια δημοσιεύεται ένα διήγημα του Ν. Τριανταφυλλόπουλου στο οποίο ο συγγραφέας διαλέγεται με έργα του Πεντζίκη.

            Ακολουθεί η πρώτη μελέτη για το έργο του Πεντζίκη από τον Η. Γιούρα. Θέμα της μελέτης είναι να εξηγηθεί η δυσκολία ανάγνωσης που έχουν τα έργα του μέσα από τις βαθύτερες καταστατικές ιδιότητες αυτών που σχετίζονται με τον τρόπο οργάνωσης και δόμησης τους.

            Τα επόμενα δύο κείμενα αναφέρονται στην σημασία που είχε η ψηφαρίθμιση για το λογοτεχνικό αλλά και ζωγραφικό έργο του Πεντζίκη. Ο Γ. Μενεσσίδης εξηγεί πως και γιατί η ψηφαρίθμιση ήτανε μέθοδος ζωγραφικής για τον Πεντζίκη. Στην συνέχεια του αφιερώματος δημοσιεύεται η αλληλογραφία που είχε ο Ν. Γ. Πεντζίκη με τον Κύπριο ποιητή Κ. Χαραλαμπίδη καθώς και αλληλογραφία του  με τον Δ. Κουτρουμπή. Επίσης υπάρχουν δύο μικρά κείμενα του Σ. Μαρίνη και της Σ. Μανταδάκη που αναφέρονται και αυτά στη μνήμη του Πεντζίκη μέσα από την διατύπωση κάποιων σκέψεων.

            Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με δύο κείμενα. Το ένα είναι μια συνέντευξη του Α. Φωκά ο οποίος ερωτάται από τον Σ. Γουνελά για το έργο του Πεντζίκη και την προσωπική αντιμετώπιση της ζωής που είχε ο Πεντζίκης. Τελευταίο δημοσιεύεται ένα μελέτημα του Δ. Τριανταφυλλόπουλου ο όποιος με τη μορφή δώδεκα θέσεων στοχάζεται τις προϋποθέσεις της ορθόδοξης Εκκλησιαστικής τέχνης, το ρόλο της καλλιτεχνικής δημιουργίας μέσα σε αυτήν, το δογματικό περιεχόμενο και το διάλογο αυτού με τις εικαστικές μορφές στην συγκεκριμένη τέχνη και πολλά άλλα ζητήματα.

            Το τεύχος περιλαμβάνει και τρεις θεολογικές μελέτες εκτός αφιερώματος. Η πρώτη από αυτές είναι το τρίτο μέρος της θεολογικής μελέτης του μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη με θέμα την εσχατολογική κατανόηση της Ευχαριστίας ως Βασιλεία του Θεού. Ο συγγραφέας διατυπώνει κάποιες τελικές θέσεις και επιχειρήματα που ολοκληρώνουν την διαπραγμάτευση του θέματος. Η επόμενη μελέτη είναι του Σ. Αγουρίδη. Ο συγγραφέας αναλύει τρεις καταστάσεις ύπαρξης που συναντάμε στους χριστιανούς: αυτή του κόσμου ως παρελθόντος, εκείνη του «αναμεταξύ», και εκείνη του αναμενόμενου μέλλοντος της Βασιλείας του Θεού. Τονίζεται η μείωση της βαρύτητα του «αναμεταξύ» στην χριστιανική ύπαρξη καθώς και της κοσμολογικής και κοινωνικής διάστασης του Ευαγγελίου περί αλλαγής του κόσμου. Τρίτη μελέτη είναι η μελέτη των Γ. Παναγόπουλου και Π. Ανδριόπουλου οι οποίοι ασκούν κριτική στις θέσεις του Π. Βασιλειάδη που περιέχονται στο μελέτημα του «Ευχαριστία ή κάθαρση το κριτήριο της Ορθοδοξίας» που δημοσιεύθηκε στο τεύχος 49 της Σύναξης.

            Το τεύχος ολοκληρώνεται με τις μόνιμες στήλες του περιοδικού Διάλογος με τους Αναγνώστες και Το Βιβλίο.

Αναζητηση