~ Ορθόδοξη Θεολογική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Ι.Μ.Δ. ~

Η ιστοσελίδα βρίσκεται υπό αναβάθμιση.

Σύναξη 58 Απρίλιος - Ιούνιος 1996

Σύναξη, «Διάλογος των Εκκλησιών Β΄» , τχ. 58 ( 1996), σσ. 113

            Το 58ο τεύχος του περιοδικού Σύναξη συνεχίζει και ολοκληρώνει το αφιέρωμα στο Διάλογο των Εκκλησιών. Στο αφιέρωμα δημοσιεύονται νέα κείμενα που συζητούν με τα κείμενα και του προηγούμενου τεύχους καθώς και το δεύτερο μέρος από κείμενα που δεν ολοκληρώθηκαν στο τεύχος 57.

            Το πρώτο κείμενο του αφιερώματος είναι του Μητροπολίτη Σηλυβρίας Αιμιλιανού ο οποίος ενδιαφέρεται να αναλύσει την στάση, θεολογική και πρακτική, που κράτησε ο ιερός Αυγουστίνος απέναντι στην αίρεση των Δονατιστών και ο τρόπος που διαλέχθηκε μαζί τους. Μέσα από αυτήν την ανάλυση ο συγγραφέας αντλεί γενικότερα συμπεράσματα για το θέμα του διαλόγου.

            Αμέσως μετά υπάρχει το δεύτερος μέρος των δύο μελετών που το πρώτο τους μέρος δημοσιεύθηκε στο προηγούμενο τεύχος. Πρόκειται πρώτον για την μελέτη του Αρχιμ. Πλακίδα Deseille όπου ο συγγραφέας συνεχίζει την σκιαγράφηση της Ρωμαιοκαθολικής πνευματικότητας δείχνοντας τα πολλά σημεία σύγκλισης αυτής με την ορθόδοξη παράδοση. Η δεύτερη μελέτη είναι του Σ. Γιαγκάζογλου στην οποία εξετάζεται η σχέση της Χριστολογίας και της πνευματολογίας. Σε αυτό το δεύτερο μέρος της μελέτης του εστιάζει κυρίως στην σχέση αυτή μέσα στην θεολογία και την ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας και καταλήγει σε κάποια συμπεράσματα για την σημερινή εποχή και την σπουδαιότητα αυτής της σχέσης ως προς την κατανόηση της κατάστασης που επικρατεί τόσο στις Δυτικές Εκκλησίες όσο και στις Ανατολικές Εκκλησίες.

            Ακολουθεί ένα κείμενο του π. Ι. Χρυσαυγή που σχολιάζει την λεγόμενη Δήλωση της Λίμα που αποφασίσανε  οι συμμετέχοντες στην Οικουμενική Κίνηση. Ο συγγραφέας αναλύει τις βασικά στοιχεία αυτής της Δήλωσης για τις εκκλησιολογικές και θεολογικές  έννοιες  όπως η Ευχαριστία και η Λειτουργία.

Ο π. Β. Θερμός ορίζει την έννοια του εκκλησιολογικού δοκητισμού και παρουσιάζει ποικίλες εκφάνσεις αυτού στην καθημερινή πρακτική της Εκκλησίας. Μέσω αυτής της μεθόδου θέτει ερωτήματα ως προς την αυτοσυνειδησία της Ορθοδόξου Εκκλησίας που λαμβάνει μέρος στον Διάλογο με τις άλλες Εκκλησίες.

            Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με δύο κείμενα απαντήσεις σε κείμενα που δημοσιεύθηκαν στο προηγούμενο τεύχος. Η πρώτη απάντηση είναι ένα κείμενο του Αρχιμ. Α. Παραβάντσου σε σχέση με το κείμενο του π. Κ. Παπαδόπουλου το οποίο είχε ως θέμα το Διάλογο της Ορθόδοξης Εκκλησίας με τις Αντιχαλκηδόνειες Εκκλησίες. Επίσης δημοσιεύεται για το ίδιο θέμα η απάντηση της κοινότητας του Αγίου Όρους στο κείμενο το οποίο τους είχε απευθυνθεί στο προηγούμενο τεύχος από τον Μητροπολίτη Ελβετίας Δαμασκηνό.

            Εκτός της ύλης του αφιερώματος δημοσιεύεται το κείμενο του Σ. Γουνελά ο οποίος εξετάζει κριτικά τα βιβλία του Χ. Γιανναρά Αλφαβητάρι της Πίστης, Ορθοδοξία και Δύση στη νεώτερη Ελλάδα, Μετανεωτερική μετα-φυσική και Αόριστη Ελλάδα. Επίσης υπάρχει και το κείμενο του Α. Σταυράτη με θέμα την εικόνα του καθηγητή θεολογίας που αντλείται από την ποίηση του ποιητή και θεολόγου Μ. Μουντέ. Τέλος υπάρχει ένα μικρό διήγημα του Λ. Κασαμπαλίδη, ποιήματα του Γ. Πεγειώτη και ένα μικρό κείμενο μνήμης για τον Σέρραρντ από τον π. Ι. Χρυσαυγή. Το τεύχος ολοκληρώνεται με τις μόνιμες στήλες του περιοδικού Διάλογος με τους Αναγνώστες και Το Βιβλίο.

Αναζητηση