~ Ορθόδοξη Θεολογική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Ι.Μ.Δ. ~

Η ιστοσελίδα βρίσκεται υπό αναβάθμιση.

Σύναξη 63 Ιούλιος - Σεπτέμβριος 1997

Σύναξη, Θεολογία, Τέχνη, Πολιτισμός στη Θεσσαλονίκη του εικοστού αιώνα, τχ.63 (1997), σσ. 158.

            Το 63ο τεύχος του περιοδικού Σύναξη είναι αφιερωμένο σε διάφορες πλευρές της πνευματικής ζωής της πόλης της Θεσσαλονίκης με αφορμή και το γεγονός ότι το έτος 1997 η Θεσσαλονίκη ήταν η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης.

            Το πρώτο κείμενο του αφιερώματος είναι του Ν. Ματσούκα ο οποίος παρουσιάζει την ιστορία της θεολογικής σχολής της Θεσσαλονίκης αλλά και τον ρόλο της θεολογίας και στην γενικότερη πνευματική ζωή της σύγχρονης Θεσσαλονίκης. Στην συνέχεια υπάρχει ένα λογοτεχνικό κείμενο του Α. Κοσματόπουλου που σκοπεύει σε μια σύντομη περιήγηση του αναγνώστη στους δρόμους της πόλης.

            Η μελέτη του Γ. Μαντζαρίδη ασχολείται με το ζήτημα της ηθικής σήμερα. Ο συγγραφέας ξεκινάει από αυτό που υπάρχει στην Γραφή και την παράδοση της Εκκλησίας ως αυθεντική θεολογική και ηθική αλήθεια και μέσω της ανάλυσης της κοινωνικής πραγματικότητας προσπαθεί να αρθρώσει ένα σύγχρονο και επίκαιρο λόγο περί ηθικής.

   Ακολουθεί η μελέτη του Λ. Σιάσου που μελετάει την σχέση του αρχαιοελληνικού πολιτισμού με την πατερική θεολογία με αφορμή την ύπαρξη ζωδίων σε ένα εκκλησιαστικό κώδικα του 14ου αιώνα. Ο Γ. Βελένης στο κείμενο του εξετάζει και παρουσιάζει από αρχιτεκτονικής απόψεως τα χαρακτηριστικά εκκλησιαστικά μνημεία της Θεσσαλονίκης αλλά και της Μακεδονίας ευρύτερα κατά την μέση και ύστερη βυζαντινή περίοδο.

            Ακολουθούν δύο κείμενα με θέματα σε σχέση με την βυζαντινή περίοδο. Το πρώτο κείμενο είναι του βυζαντινολόγου O. Tafralli με θέμα την ιστορική παρουσίαση της επιστημονικής, λογοτεχνικής και καλλιτεχνικής κίνησης στη Θεσσαλονίκη κατά το 14ο αιώνα. Ο Β. Κατσαρός παρουσιάζει το ιστορικό των βυζαντινών σπουδών στη Θεσσαλονίκη από την απελευθέρωση της και την ενσωμάτωση της στο Ελληνικό Κράτος μέχρι σήμερα.

            Το αφιέρωμα τελειώνει με ένα κείμενο του Ν. Μπακόλα για δύο εκφάνσεις της τέχνης του λόγου, την πεζογραφία και την δημοσιογραφία και την πορεία αυτών μετά το 1912 στην πνευματική ζωή της πόλης. Επίσης δημοσιεύονται και τρία διηγήματα σε σχέση με την Θεσσαλονίκη, της Σ. Μανταδάκη, της Ν. Κεσμετή και του Ν. Γ. Πεντζίκη.

            Το τεύχος συμπληρώνεται και από άλλα κείμενα εκτός των κειμένων του αφιερώματος. Η μελέτη του Π. Καλαϊτζίδη ασχολείται με τον τρόπο που κατάλαβαν και βίωσαν την θεολογία ο Διονύσιος Αρεοπαγίτης και ο Θωμάς ο Ακινάτης και την σχέση του Θωμά του Ακινάτη με την θεολογία του Διονυσίου του Αρεοπαγίτη. Στην μελέτη oΒ. Αργυριάδης θίγει την αξιοπερίεργη σχέση του μοναχισμού με την επικαιρότητα, δηλαδή με τα γεγονότα που εξελίσσονται και τα οποία απασχολούν την ζωή των μελών της Εκκλησίας που δεν επιλέγουν τον μοναχισμό. Στο τεύχος επίσης συνεχίζεται η συζήτηση με θέμα το διάλογο με τους Αντιχαλκηδόνιους και δημοσιεύεται η απάντηση του Αρχιμ. Α. Παραβάντσου σε κείμενο του π. Κ . Παπαδόπουλου που δημοσιεύθηκε στο προηγούμενο τεύχος της Σύναξης. Τέλος υπάρχει και το κείμενο του Σ. Πορτελάνου με κάποιες σκέψεις για την διαδικασία της κλωνοποίησης και το θεολογικό λόγο που μπορεί να αρθρωθεί γι’ αυτό.

            Το τεύχος ολοκληρώνεται με τις μόνιμες στήλες του περιοδικού Διάλογος με τους Αναγνώστες και Το Βιβλίο.

Αναζητηση