~ Ορθόδοξη Θεολογική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Ι.Μ.Δ. ~

Η ιστοσελίδα βρίσκεται υπό αναβάθμιση.

Σύναξη 80 Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2001

Σύναξη, Η θεολογία ως σπουδή και ως δημιουργία, τχ. 80 (2001), σσ. 135.

            To80ο τεύχος της Σύναξης είναι ένα τεύχος ειδικά αφιερωμένο στη μνήμη του Π. Νέλλα, ιδρυτή του περιοδικού, με αφορμή την συμπλήρωση 15 χρόνων από την κοίμηση του και 20 χρόνων κυκλοφορίας του περιοδικού. Εξαιτίας αυτού η ύλη του περιοδικού είναι διαμορφωμένη με ιδιαίτερο τρόπο, δηλαδή δημοσιεύονται κείμενα μνήμης, κείμενα θεολογικής σπουδής, καθώς και δύο κείμενα του ίδιου του Π. Νέλλα.

             Στην αρχή του τεύχους δημοσιεύεται το υπόμνημα που είχε υποβάλει ο Π. Νέλλας ως υποψήφιος για πανεπιστημιακή θέση στη Θεολογική  Σχολή Θεσσαλονίκης. Ακολουθούν τα κείμενα μνήμης. Το πρώτο κείμενο είναι του αρχιμανδρίτη Βασίλειου του Ιβηρίτη όπου  κατατίθεται η εμπειρία του αρχιμανδρίτη από την προσωπική του σχέση με τον Π. Νέλλα. Το δεύτερο ανήκει στον Ι. Λάππα, μέλος της πρώτης συντακτικής επιτροπής του περιοδικού, ο οποίος και περιγράφει την προσπάθεια τα χρόνια του ξεκινήματος της Σύναξης. Ακολουθεί μια μικρή αναφορά του Δ. Σκλήρη στον τρόπο λειτουργίας της συντακτικής σύναξης της Σύναξης και δύο κείμενα προσωπικών αναμνήσεων από στιγμές με τον Π. Νέλλα, το ένα κείμενο του Κ. Ζουράρη και το άλλο του Γ. Σούκη. Τέλος η ενότητα αυτή ολοκληρώνεται με δύο κείμενα αναγνωστών της Σύναξης, του εν Ελλάδι Χ. Κέλπη και του Γ. Χατζηνικολάου ο οποίος ζει στον Καναδά. Ο δεύτερος περιγράφει την απόπειρα να εκδοθεί μελλοντικά μια τρίτομη έκδοση με άρθρα της Σύναξης μεταφρασμένα στην αγγλική γλώσσα( το τρίτομο αυτό έργο ολοκληρώθηκε και έχει εκδοθεί από το 2007).

            Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει κείμενα μεγαλύτερης έκτασης. Το πρώτο κείμενο είναι του Π. Νέλλα που είχε πρωτοδημοσιευτεί στην γαλλική γλώσσα. Θέμα του είναι η διαπραγμάτευση της έννοιας της επισκοπικής συλλογικότητας μια έννοια που την διαπραγματεύεται με αφορμή τη Ρωμαιοκαθολική Β΄ Βατικανή Σύνοδο. Το επόμενο κείμενο είναι του Λ. Σιάσου ο όποιος με λογοτεχνική γραφή και με διηγηματική γλώσσα περιγράφει τους βασικούς άξονες της μεταπρατικής θεολογίας στον ελληνικό χώρο. Η Δωροθέα Γκνάου στο μελέτημα της ασχολείται με την ανθρωπολογία του Π. Νέλλα με άξονα τα εξής: γιατί το θέμα της ανθρωπολογίας ήταν τόσο σπουδαίο για τον Νέλλα, ποια είναι τα βασικότερα στοιχεία της θεολογικής ανθρωπολογίας του, ποιες συνέπειες παράγονται απ’ αυτήν, ποιο το περιεχόμενο και η μέθοδο της ανθρωπολογικής πρότασης του Νέλλα. Η ενότητα αυτή ολοκληρώνεται με δύο μικρά κείμενα, το ένα του Σ. Γουνελά και το άλλο του Κ. Γρηγοριάδη. Το κείμενο του Σ. Γουνελά περιέχει κάποιες σκέψεις για την ιδιαίτερη οπτική που οφείλει να έχει η θεολογία πάνω στον κόσμο και το κείμενο του  Κ. Γρηγοριάδη  αποπειράται να παρουσιάσει το παιδαγωγικό πλούτο που κρύβει η σκέψη του Π. Νέλλα.

            Στο τεύχος περιλαμβάνεται και η στήλη Σελίδες Διδαχής όπου ο Α. Μάτος γράφει ένα κείμενο για την εν δυνάμει σχέση μεταξύ του μαθήματος των θρησκευτικών και της χρησιμοποίησης των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Ο συγγραφέας ύστερα από μία μικρή εισαγωγή για την παιδαγωγική λειτουργία της πληροφορικής στον χώρο της εκπαίδευσης, προτείνει και επεξεργάζεται συγκεκριμένες εφαρμογές των δυνατοτήτων που παρέχει ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής για την διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών.

            Το τεύχος ολοκληρώνεται με τις μόνιμες στήλες του περιοδικού Διάλογος με τους αναγνώστες, Το βιβλίο και με μία τρισέλιδη καταγραφή των βιβλίων που έλαβε στα γραφεία της η Σύναξη.

  

Αναζητηση