~ Ορθόδοξη Θεολογική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Ι.Μ.Δ. ~

Η ιστοσελίδα βρίσκεται υπό αναβάθμιση.

Σύναξη 86 Απρίλιος - Ιούνιος 2003

Σύναξη, America, America!, τχ. 86 (2003), σσ. 132.

            Το 86ο τεύχος της Σύναξης είναι αφιερωμένο στη χώρα των  Ηνωμένων Πολιτειών. Τα τέσσερα πρώτα κείμενα είναι μελέτες για την θρησκεία, την οικονομία και τον κινηματογράφο με στόχο την ανάδειξη της θρησκευτικής κληρονομιάς αυτής της χώρας. Τα υπόλοιπα τέσσερα κείμενα του αφιερώματος ασχολούνται με την ορθόδοξη παρουσία στην χώρα των Ηνωμένων Πολιτειών.

            Το πρώτο κείμενο είναι ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Α. Giddens  Κοινωνιολογία. Είναι ένα κείμενο στο οποίο σε αδρές γραμμές σκιαγραφείται η ποικιλομορφία των θρησκευτικών οργανώσεων στις Η.Π.Α. Επιπλέον αναλύεται το φαινόμενο του χριστιανικού φονταμενταλισμού και η εμφάνιση και η ανάπτυξη των λεγόμενων «ηλεκτρονικών εκκλησιών».

            Το δεύτερο κείμενο ανήκει στον ThomasC. Reeves. Ο συγγραφέας αναδεικνύει μέσα από την παράθεση κοινωνικών εμπειρικών ερευνών και δημοσκοπήσεων ότι η σύγχρονη Αμερική φαίνεται να είναι ένα από τα πιο θρησκευόμενα έθνη του Δυτικού κόσμου. Από την άλλη όμως ο σύγχρονος αμερικάνικος πολιτισμός και ο τρόπος ζωής είναι σχεδόν σε όλες του τις πτυχές εκκοσμικευμένος. Αυτή την αντίφαση προσπαθεί να κατανοήσει και να εξηγήσει ο συγγραφέας μέσα από την μελέτη του.

             Το τρίτο κατά σειρά κείμενο είναι του αρχιμανδρίτη Α. Παραβάντσου. Θέμα του είναι η εξέταση των βασικών τάσεων της αμερικάνικης οικονομίας και της εξέλιξης αυτών των τάσεων στη σύγχρονη εποχή. Η εξέταση αυτή προσπαθεί να καταγράψει και τις πολιτιστικές και θρησκευτικές παραμέτρους της αμερικάνικης οικονομίας. Μέσα από τις αλλαγές στην σχέση των πολιτισμικών και των θρησκευτικών παραγόντων ο συγγραφέας προσπαθεί να θεωρήσει και τις αλλαγές στο οικονομικό πεδίο.

            Το τέταρτο κείμενο αναφέρεται στην πολιτιστική βιομηχανία του Χόλυγουντ. Ο Κ. Μπλάθρας επιχειρεί να εισάγει τον αναγνώστη σε αυτό που λέγεται βιομηχανία του κινηματογράφου, θεωρώντας ότι μέσω της βιομηχανίας αυτής διαγιγνώσκετε ένα μέρος της ταυτότητας του αμερικάνικου πολιτισμού. Η παρουσίαση αυτή γίνεται μέσα από τέσσερις άξονες: τον οικονομικό γιγαντισμό, το φαινόμενο του σταρ σύστεμ, την έννοια της μαζικής διασκέδασης, το νοηματικό εργαλείο της αφήγησης και την θεσμική και μη διάσταση της λογοκρισίας.

            Το κείμενο που ακολουθεί περιγράφει τη σχέση της ορθοδοξίας με μία εκκοσμικευμένη  και πλουραλιστική κοινωνία όπως η κοινωνία των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος αναπτύσσει τη σχέση αυτή μέσα από τρεις θεματικές ενότητες: α) η πρόκληση του πλουραλισμού για την Ορθοδοξία, β) η συνάφεια και τα επίπεδα αναφοράς της συζητήσεως περί πλουραλισμού και γ) οι απαντήσεις που μπορούν να δοθούν στην πλουραλιστική πρόκληση.

            Η μελέτη του π. Π. Κουμαριανού στρέφεται γύρω από το ζήτημα της μεταλαμπαδεύσεως του ασκητικού φρονήματος της Ορθοδοξίας στην Αμερική. Ο συγγραφέας επιθυμεί να αναρωτηθεί για το θέμα αυτό επικεντρώνοντας την σκέψη του στο κατά πόσο η Άσκηση αποτελεί στοιχείο της Ορθοδοξίας που πρέπει να συνοδεύει την μεταλαμπάδευση της στην Αμερική, εάν πρέπει να θεωρήσουμε ως δεδομένο ότι το ασκητικό πνεύμα λείπει από τον Δυτικό κόσμο και τελικά ποια είναι τα εμπόδια και ποιες οι δυνατότητες για την μεταφορά του ασκητικού πνεύματος στην Αμερική εάν αποφασίσουμε ότι αυτό είναι απαραίτητο.

            Το προτελευταίο κείμενο του αφιερώματος είναι γραμμένο από τον Γ. Χατζηνικολάου. Πρόκειται για ένα κείμενο αφηγηματικού χαρακτήρα με θέμα την γνωριμία του συγγραφέα-αφηγητή με έναν φύλαρχο της Ινδιάνικης φυλής των Μοhawk, ο οποίος είχε ασπαστεί και την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη. Το κείμενο με λογοτεχνικές αρετές περιγράφει με ζωντανό τρόπο την συνύπαρξη της χριστιανικής πίστης και της πατρώας παράδοσης στη ζωή ενός ανθρώπου που ανήκει σε ένα πολιτισμό τελείως διαφορετικό από τους πολιτισμούς στους οποίους σαρκώθηκε αρχικά ο Χριστιανισμός.

            Τελευταίο κείμενο του αφιερώματος είναι του π. Β. Θερμού με θέμα τον τρόπο ζωής , πίστεως και λατρείας των ορθοδόξων της Αμερικής, ελληνικής καταγωγής καθώς και των μεταστραφέντων από άλλες χριστιανικές ομολογίες( converts). O συγγραφέας θίγει και τη σημασία που έχει η ιεραποστολική διάσταση της πίστης για τα μέλη της Εκκλησίας στην Αμερική.

            Το τεύχος συμπληρώνεται από την στήλη Ορθόδοξος Κόσμος όπου δημοσιεύονται τρία μικρά κείμενα. Το ένα είναι της MariaKhoury και αναφέρεται στην προσωπική της προσπάθεια να βοηθήσει  οικογένειες Παλαιστινίων να λύσουν το πρόβλημα της στέγασης τους στο χωριό Taybeh της Παλαιστίνης. Υπάρχει ένα κείμενο του Π. Νικολόπουλου για τον πόλεμο στο Ιράκ και ένα σημείωμα ενημερωτικό για το συνέδριο που διεξήχθη στο Bose της Ιταλίας στις 15 με 21 Σεπτεμβρίου του 2002. Θέμα του: « Άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος και οι Πατέρες της Όπτινα». Τις  τελευταίες σελίδες του τεύχους καταλαμβάνουν οι μόνιμες στήλες του, Διάλογος με τους Αναγνώστες και Το Βιβλίο.

Αναζητηση